117    4    0  

Flytte vvb, meise for avløpsrør i kjellergulv - spørsmål

 4     0
Hei
 
Har nylig kjøpt et hus fra 1975, og i påvente av overtakelse pågår planlegging av ny utleiedel og i samme omgang «ombygging» av to boder til hhv trimrom og vaskerom/bod. 

Dette har noen konsekvenser for røropplegg.

A: Flytte varmtvannstank. Skal rive en liten lettvegg, og da kommer varmtvannsberederen «midt i rommet». Ønsker å flytte denne ca 5 m til motsatt hjørne av rommet. Det er i dag sluk rett under utløpet til tanken.
 - Holder det at man har sluk i samme rom, eller bør sluk være direkte under vvb? Vann ved kontrollert tømming vil kunne ledes med slange til sluk etter flytting.
- Tenker å legge noe ny kledning/plate på vegg. Vurdere å fore ut denne for å kunne skjule røropplegg til vannet. Hvor mye må man regne med å fore ut for å få plass til det?
- 5 m flytting innebærer ca 6 m lengre rørledning for varmtvannet. Bereder står i kjeller, mens mesteparten av forbruket er i 1.etg. Vil vi oppleve stor økt forsinkelse på varmtvannet? Vi skal også i gang med nytt kjøkken i hoveddelen i 1.etg. Ville det vært en ide å heller flytte berederen opp til kjøkkenet? Vi kan muligens avsette et høyskap til berederen, selv om dette er en ulempe.. Vi er fire stk + utleiedel (1 – 2 pers), og trenger trolig større tank enn hva man får under benk..
 (Arbeid knyttet til dette gjøres av innleid personell, men trenger å vite i denne planleggingsfasen at det er gjennomførbart).

B: Tilknytning av avløp fra nytt kjøkken til sluk. Ovennevnte sluk står i dag i et betonggulv. Ny vegg for skille mellom utleiedelens kjøkken og vaskerom kommer omtrent 1 m fra sluk. Tenker å meisle ut betonggulvet på dette strekket, og legge ny Ø50 mm avløpsledning fra kjøkken som tilknyttes sluket. Skjules under nytt gulv som legges oppå eks. betonggulv.
- Er dette en OK løsning? Tror dere en slik er tilstrekkelig for jobben? https://www.biltema.no/verktoy/el-verktoy/borhammere/borhammer-1500-sds-max-2000043589
- Eller ville dere heller boret avløpet inn til et nærliggende bad og tilknyttet til samme avløpsstamme som vask på bad er tilknyttet (toalettet er innfelt i vegg, og vanskelig å tilkoble). Fordrer et par meter synlig rør klamret til vegg på dette badet, noe jeg helst unngår.
 
C: Tenker å koble avløp fra nytt kjøkken (+ vaskemaskin) selv. Er dette tillatt? Rørlegger leies inn for alt som har med vannrør å gjøre.
 
På forhånd tusen takk for svar.

jaf
   #1
 5 063     tromsø     0
Noen bilder hjelper.
Er rommet temperert eller frost ?

Går helt fint å bore og eventuelt kile med den maskinen. Boret er viktigere en maskinen. Gjerne et 4 skjers hilti bor er egnet. Kanskje litt trykkluft og blåse ned i hullet, for å spare bor.


c: Prat med rørlegger om å legge det løst og få han til å se over det. Gjør avtale før han legger vannrør med trykk. 99% av jobben er å rive opp gulv og vegg.
  (trådstarter)
   #2
 4     0
Takk for svar.
Rommet er temperert.

Bra tips ang bor.

Tenker vi kommer til å gå for løsningen med meisling av avløpsrøret ned i betonggulvet.

Noen kommentarer rundt behov/krav til sluk i umiddelbar nærhet av varmtvannsbereder?
   #3
 1 420     0
Hei,
Ved montering av varmtvannsbereder på et nytt sted er det krav til sluk i rommet.

Det er fortsatt lov å plassere varmtvannsbereder i skap, boder og kjøkken uten sluk hvis det allerede står en der fra før av ifølge byggforskriften (TEK 17).

Jeg fant denne teksten, men jeg tror reglen kan omgås. Du får google litt, eller spørre en rørlegger som er litt mer oppdatert enn meg.
HSt
   #4
 27 192     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror det holder med vannstopp ventil ved hovedkran selv om det det ikke vil stoppe vannet i beholderen å lekke ut. Men faller trykket vil lekkasjer i allefall bli mindre.