136    7    0  

Frostsikre vann og avløp som må ligge delvis åpent i vinter

 54     Oslo     0
Hei hoy,

i forbindelse med bygging av ny bolig har vi måttet legge om 32mm vann og 150mm avløp. Etter omlegging har graveentreprenør sikret rørene med subbus/pukk og deretter skyflet på ca 50 cm med grov sprengstein. Jeg er tvilsom til at dette holder som frostsikring i vinter. Det er et strekk på ca 12 meter.

Jeg kan legge noen vintermatter oppå sprengsteinen hvis det har noe for seg.

Andre gode forslag?
Signatur

   #1
 19 551     Akershus     0
Det tryggeste er å få trukket inn en varmekabel i vannrøret.
Dernest å måke mest mulig snø over. Vintermatter er et alternativ til snø, men kommer det snø så blir isolasjonen fort mye tykkere.

Dersom en vil ta litt sjanser: La vannet renne. Effektivt, men kostbart med vannmåler og egentlig litt ufint.

Pass på avløp. Vann som renner i avløpet vil fort være lunka slik at det varmer avløpet. Drypplekkasjer kan derimot være skummelt: dryppet renner bortover, blir kaldt og fryser. Kan tette hele avløpet. Pass på lekkasje i toalettet, lett å overse. Ev steng toalett nr 2 for å redusere faren.

Aldri gjort, men en tanke: strup husets vanlige ventilasjonsavtrekk, sett på en kanalvifte og blås varm ventilasjonsluft i avløpet. Ingen formening om virkningen, men hvis det funksjonerer, så er det kanskje en enkel måte å tilføre litt varme?
Signatur
   #2
 2 667     Vestlandet     0
Se om du får lagt inn sensor fra inne-utetermometer ved hvert rør, så kan du følge litt på minimumstemperatur på de kaldeste nettene. Litt avhengig av hvordan pukkhaugen ser ut (gjennomtrekk?), tror jeg det hjelper godt med vintermatter.
  (trådstarter)
   #3
 54     Oslo     0
Jeg har dessverre ikke tilgang til rørene lenger etter at det ble lagt på sprengstein. Ellers hadde jeg trukket en varmekabel utenpå.

Dette er stikkledninger som går over tomta til 3 andre hus i nabolaget så jeg har heller ikke mulighet til å sette på kontinuerlig renning, sjekke toaletter som drypper osv.

Høres ut som et godt lag med vintermatter og etter hvert en god mengde snø er veien å gå da Smile
Signatur
   #4
 2 667     Vestlandet     0
Temperatursensorer kan du bare legge litt nedi pukken eller rett under.vintermatta for den saks skyld. Er det frostfritt der, er det varmere.lenger ned. Men regn litt margin pga måleunøyaktighet. Hvis det går med trådløst termometer, er det veldig praktisk.

Snø er fint hvis mm er så heldig at det er snø akkurat når det er som kaldest. Det klaffer ikke alltid.
HSt
   #5
 25 389     Lillestrøm kommune     0
Jeg ville legge XPS i stor bredde over og skuffe snø inntil så det ikke går luft ned i pukken. Legg noe tungt over så de ikke blåser bort

En temp sensor under ville ikke vært dumt så slipper du å bekymre deg også
   #6
 19 551     Akershus     0
Er det slik at dette er felles midlertidig vann og avløp for 3 boliger og ingen av dem er ditt? Årsaken er at du med ditt arbeide har «ødelagt deres tidligere system?

Dersom du kommer til vannrøret etter at det har passert utsatt område, så kan en kanskje tape en tempsensor til røret og isolere røret godt i en lengde på 1-1,5m. En får da en indikasjon på temperaturen i vannet og også litt om temp i avløp om dette ligger parallelt. Med 3 hus blir det endel sirkulasjon, så kanskje bruken holder det åpent. På i alke fall på at det kommer snø over og ikke tråkkes.
Signatur