14,149    29    0  

Gips direkte på stenderverk uten rupanel?

 1,545     Sørlandet     0
Bygger nytt baderom.
Har reisverk vegg med cc 60cm. Noen steder smalere.
Har 2 tverrgående avstivninger mellom stenderne i tillegg.
De største åpningene er dermed 60 x 80 cm, men kan lett endres til 60 x 60.

Hadde i utgangspunktet tenkt rupanel pluss gips, men setter jeg opp noen få spikerslag i tillegg, trenger jeg ikke rupanel for feste til baderomsinnredningen.

Er det et godt alternativ til rupanel + et lag gips å sløyfe rupanel og bare bruke et lag gips? Alternativt bare 2 lag gips? (veggene skal kles med fliser)

Hvilken gevinst gir 2 lag gips fremfor et på en godt avstivet vegg?
Signatur

   #1
 899     Bergen     0
Skal man bruke et lag gips er vel anbefalingen 30 cm CC stenderavstand.
   #2
 22,342     Akershus     0
Man bruker panel/spon/gips under gipsen for å gjøre veggen stivere slik at man ikke får problemer med flisene. De kan sprekke eller løssne hvis veggen er for ustabil.
   #3
 5,570     0
En snekker jeg pratet med om dette brukte alltid 2 lag med gips når veggen skulle dekkes med fliser - for å veggen helt stiv/død. Forstod det slik at det var standard gips han snakket om der..
   #4
 489     Oslo     0
Bruk ett lag med osb plater også ett lag med gips
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1,545     Sørlandet     0
Tar pointet. Skikkelig stivhet er tingen.

Da har jeg valget:
Noen ekstra spikerslag og 2 lag gips med forskjøvet skjøt. Alternativt null ekstra spikerslag, rupanel eller osb og et lag gips. Er dette likeverdige alternativer?

Noen spesiell grunn til å velge det ene fremfor det andre?
Signatur
   #6
 22,342     Akershus     0
Jeg pleier å bruke treverk av en eller annen type bak da det gir spikerslag over hele veggen.
  (trådstarter)
   #7
 1,545     Sørlandet     0
Da blir det rupanel + gips.
Det var for øvrig utgangspunktet, før disse mulige snarveiene dukket opp i hodet mitt. Takk for hjelpen med å komme seg tilbake til utgangspunktet igjen. Smile
Signatur

   #8
 489     Oslo     0
blir spikerslag over hele veggen med osb plater også
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 1,545     Sørlandet     0
Kunne like gjerne vært OSB, men rupanel er rent tre og byggshopen min selger rupanel mye billigere. Så da blir det rupanel.

Tenkte faktisk en lang stund på å bruke sponplater, men nå har jeg brukt gårsdagen og dagen i dag til å rive 35 år gammel sponplatedrit og da ble det veldig klart at sponplater ikke er aktuelt.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 1,545     Sørlandet     0
Har galspapen tatt helt av?
Nå leser jeg på byggahus.se at gipsplater er bannlyst. Det visste jeg fra før, men leser videre at rupanel, osb og alt av tre og treplater også er forbudt på reisverket.

Tanken med forbudet er slik jeg leser det at får man en skade på veggen, vil fukten bre seg i rupanelet og lage enda større skade. Uten rupanel eller treplater, kan man enklere reparere kun det skadde området.

Hallo??? Hva da med reisverket og spikerslag for øvrig? Veggen er jo fortsatt av tre?

Vel, nå setter jeg i alle fall opp rupanelet. Kan ikke se at det gjør noen stor skademessig forskjell fra eller til ved en lekkasje og en solid og avstivet vegg er jo et must.

Så hva nå? Skal jeg kutte ut gipsen og sette opp tynne litex-plater på rupanelen i stedet? Ingen rupanel eller plater er uaktuelt. Disse skumplatene er ikke veldig gode til å avstive. Kutter da ut gipsen fordi ingen av smøremembranene er tydeligvis damptette nok og papiret i gipsen vil uunngåelig bli en slags mugg- og soppbombe.

Har fått med meg at det finnes noe som heter tarkoflex eller noe i den duren. En PVC-membran til å legge på vegg og gulv. Den er supertett så uansett hva som er på innsiden av denne, så spiller det null rolle.

Noen som vet mer om disse tingene? Uansett hva man velger er det jo plutselig noen som sier at nei, det kan du ikke gjøre, det blir galt.


Så hvis smøremenbraner uansett ikke er gode nok på vegg, hva da med gulvet? Hadde tenkt å bruke den samme smøremembran på gulvet. Megaflis en-komp smøremembran som så vidt jeg har skjønt har for dårlig damptetthet.
Signatur