22 431    13    7  

Levetid på soilrør / avløpsrør

 170     Trondheim     4
Har skiftet ut gammel soilrør i hele huset, bortsett fra det som ligger nedstøpt i kjellergulvet. Hvor lang levetid kan man forvente på et slik rør? Bør jeg pigge opp og skifte ut et rør fra ca 1955?

   #1
 22 352     Akershus     0
Det er stor forskjell på slike rør. Jeg har vært borti rør fra 20-30 tallet som har vært bra, men det er mange rør fra etter krigen som det har rustet hull i. Hvis du skal innrede rommet over røret og det vil bli mye arbeid å skifte det senere ville jeg byttet det nå, hvis det er uinnredet kjeller hadde jeg latt det ligge.
taz
   #2
 3 840     Haugesund     0
Røret er skjelden noe problem, bendet som ligger rett under kjellergulvet derimot, det får "hele" fallhøyden og slites bra.
Det samme gjelder der hvor vannet har god fart, og skifter retning.

Personlig hadde jeg bare sjekket bendene, og beholdt rørene. De er suverene i støydemping.  (kontra plast)  Smile
Signatur
   #3
 190     Oslo     1
Da vi bygde inn kjøkken i 2.etg i huset vi nylig hadde overtatt, koblet vi til et soilrør som tilhørte et tidligere tekjøkken i naborommet. Da vi koblet på vannet var selvsagt avløpet tett.

Huset er fra 1926, så vi kontaktet et firma som drev med spyling og inspeksjon av rør i et syltynt håp, men frykten for det verste med nytt rør og opphakking av hele kjelleren. De kom og i løpet av 5 min var røret åpent. De spylte også gjennom resten av rørene i huset og sa at ut fra det de kunne se kunne vi greit ha disse rørene i mange år enda Alt dette for rundt kr 2500 såvidt jeg kan huske.

Jeg husker desverre ikke navnet på firmaet som også kunne tilby en grundigere tilstandsmåling av rørene. Har tenkt å få gjort det en gang for å vite litt mer om når vi må påregne å måtte gjøre noe med dem.
taz
   #4
 3 840     Haugesund     0
Kjenner en folk som driver med sveisekontroll (ultralyd) kan en jo be om en vennetjeneste.
Signatur
   #5
 22 352     Akershus     0
Jeg har sett rør der det er rustet hull midt i et rett loddrett strekk. Det er rust som er problemet.
taz
   #6
 3 840     Haugesund     1
Da var det nok en feil i det røret, støpejern "ruster" ikke. Det slites Wink
Signatur
   #7
 22 352     Akershus     0
Ja det var materialfeil. Det er relativt vanlig på rør laget etter krigen. Landet skulle bygges, men kvaliteten var det ikke farlig med.

   #8
 715     Bergen     0
Støpejern ruster ikke noe særlig nei.. Men tro meg..Det finnes masse støpejernsrør som er sønderrustet. Har selv gjennomgått kamerakontroll hundrevis av metet med den type rør.

Har for øvrig byttet en stående stamme på en blokk en gang. 4 etg. Røret hadde en sprekk hele veien fra 4 til 1 etg. Var fin rundt muffene men på hvert nye strekk så begynte sprekken igjen.

På den andre side har jeg sett 60-70 år gamle ledninger som lett holder 60-70 år til.