#121
 21     Bergen     0
Hm. Kjekt at du skulle nevne brannforskrifter. Ser ingensted at noen har vurdert gassutvikling fra litex-/membranplater ved en eventuell brann. Har skjøl sett de smelte som smør i 30 grader sol, kun ved noen få glør fra litt vinkelsliper kutting.

bex
   #122
 4,293     Østlandet     0
men med fliser uttpå?  hvor lenge er man innpå badet viss det begynner og brenne?
Signatur
   #123
 21     Bergen     0
Unnskyld meg, men tror du at ved en brann at gassen blir værende på badet eller beveger seg rundtom på en måte?? Nå var jo denne tråden ment som en gips vs gips på bad, og da skal jo alle faktorer vurderes. Også brann. Og som sagt, jeg har ikke sett noe sted at gassutvikling fra polystyren under høye temperaturer er vurdert. Vil tro at det gir like farlige gasser som ren isopor, om ikke værre.
   #124
 22,342     Akershus     0
Det er jo "blå isopor" i disse platene, så ja de er ikke sunne å røyke.

Etter å ha hatt litt erfaring med brann så kommer de ikke inn i mitt hus. Den eneste grunnen til at de er så populære er vel markedsføring, da det finnes bedre og rimeligere plater.
   #125
 3,387     0

Viktig å skille mellom jobb og privat. For min del så kan jeg kappe all rupanelen i lik lengde, gå bananas med spikerpistolen, så feste gipsplatene og gå bananas med skruautomaten. Det er vel som i andre rom, at det er tilpassing rund vindu/dør og hjørner som tar tid. Men litex markedsfører jo tidsbesparelsen veldig hardt, og for meg som privatperson er det mindre interessant.

Edit: dessuten er rupanelen og gips materialer jeg er kjent med, slipper bekymringen om det blir utført riktig osv.


Det er ett forhold til i denne ligningen som jeg har trukket frem tidligere. Markedsmakten eller kundemakt eller hva en ønsker kalle den. Dersom det kommer en dag du skal selge huset, noesom skjer for mange lenge før de regner med det. Bytte av jobb med behov for flytting, samlivsbrudd, helseproblem etc etc. Mange boliger blir solgt igjen, det er udiskutabelt.
Hva vil kundene ha i veggen på et bad i dag? Det nytter ikke spørre den lille andelen av folk som faktisk har noe kunnskap, du må spørre den store grå massen. De som tar sine avgjørelser basert på lite kunnskap, men som likevel har knallsterke meninger.
De vil absolutt ikke kjøpe et bad med gips og smøremembran. Står det gips og smøremembran så "vet de" at hele badet må pussess opp fordi det er råttent. De aksepterer kun LITEX. Litex har vært dyktige med markedsføringen hjulpet av en bransje med hånsdverkere som har gjort en drit dårlig jobb med å smøre lite membran.

Du kan godt si at gips er plenty godt nok, men å velge gips er å bygge en potensiell økonomisk tapsbombe inn i veggen i tilfelle huset skal selges før badet er rehabilitert med litex.  Snakk med meglere.
   #126
 1,768     Østlandet     0
Jeg ser poenget ditt ang salg av bolig, men finnes det historikk som tilsier at membranplate er bedre enn gips over tid? Finnes det bad som er 20 år gamle som har membranplater? Det som bekymrer meg er at når litex markedsfører tidsbesparelsen så tenker folk at her er det bare å smelle opp platene så blir det bra, trenger ikke være så nøye liksom.

Jobber til daglig med utvikling av rakettmotorer og det hender at man får noen overraskelser når det gjelder etablerte teorier om forskjellige materialer når disse aldres i operative miljøer, det er ikke alltid akselererer aldringstester og bindingsprøvet stemmer helt med virkeligheten over tid. I tillegg kan materialegenskapene isolert sett være veldig bra men når man legger til prosess-parametre og usikkerhet i håndverket som utføres blir resultatet ikke så godt som man hadde håpet.

Men som du sier, så har markedsføringen utstyrt folk flest med skyggelapper, så det hjelper lite hva "eliten" på byggebolig.no mener ;)

Kanskje man må selge boligen til en forumbruker;)

Men da legger jeg kanskje membranplater i våtsonen, slik at det kan stå i takstrapporten:) "Gips med smøremembran, membranplater i våtsonene"
   #127
 3,387     0
Anticimex har testet en del hundre bad og det de kommer frem til slik jeg leser rapportene deres. (jeg leser ofte mer mellom linjene enn på linjene) Lekkasje er ofte i kombinasjonen gips/smøremembran mens Litex/smøremembran gir i realiteten null lekkasjer.

Her er det to viktige forhold.
1 Lekkasjene er i realiteten forbundet med for tynn membran og ikke gips. Det er etter hva jeg finner ingen holdepunkt for å hevde at kombinasjonen gips/membran er noe dårligere enn annet. (selv om det gir artige diskusjoner når en hevder dette  ;D Statistikk er et krevende fag som er lett å missbruke)
2 Litex kom inn ETTER at man hadde erfaring med lekkasjer med for lite bruk av smøremembran. Det er derfor sannsynlig at man har dratt nytte av tidligere erfaringer med bruk av Litex.

Bruken av bad har endret seg i takt med endringer i måten bad bygges opp på og mange bad som har tålt tidligere bruk tåler ikke nye baderutiner. Feks ved salg fra eldre som dør til unge mennesker har dette stor betydning. Badet ville tålt de eldres nøysomme dusjing, men takler ikke den konstante fukten fra flere dusjinger daglig. Ofte lange med varmt vann.

Sintef har sett at membraner som holder dagens normkrav rett og slett ikke takler å stå med et tilnærmet konstant damppress. Det må faktisk tørke opp innimellom.

Om en tenker seg at membranen utsettes for så stort damppress at den i anbefalt tykkelse likevel begynner slippe gjennom vann vil en plate som er tett (med metallbelegg og hele pakka, en plate som ikke er avhengig av tykkelse slik en membran er) kun lekke i de små overflatene som skjøtene utgjør. Mens en gipsplate hvor membranen gir etter vil ta inn fukt over hele arealet.
Dette vil utgjøre stor forskjell og det er større sjanse for at det lille vannet som lekker gjennom Litex vil kunne absorberes og transporteres bort av bakenforliggende materiale. Om en gips derimot utsettes for en fuktighet som trenger gjennom vet vi alle hva som skjer. Gipsen tar til seg fuktigheten og endrer karakter nærmest umiddelbart. Vi får en situasjon som tilsvarer den med for tynn membran, en situasjon desværre alt for mange er kjent med.

Det mest fornuftige er å dusje i et kabinett. På gjestebadet har jeg kabinett og det vil aldri bli noe som helst problem. Dusjkabinett og Litex.

På mitt bad er det litex, jeg har selv lagt membran. Men jeg har slik dusjrenne-type avløp. Det er det svake punktet. Gulvet er støpt først og så er litex satt ned på gulvet, gummimembraner over alle skjøter og hjørner. Lagt i våt og smørt over mange ganger. Gulvet har membran med duk lagt i våt-i vått og smurt flere ganger. Men rundt sluket som er 60 cm er det et svakt ledd. Det er det jeg er redd for. Dersom det blir fuktskade blir det på veggen bak dette sluket. Det er en lettvegg/veggtagg som jeg har satt inn selv og den er relativt enkel å fjerne igjen den dagen det er fuktskade.  Men dette er et kritisk punkt, mer av hensyn til produkt og konstruksjon enn på bakgrunn av materialvalg.

(merker jeg skriver artikler/rapporter om dagen for alt blir utrolig langt og omfattende  ;D ;D)

   #128
 1,768     Østlandet     0
Men hva med Fermacell fibergips? Leser fra monteringsveiledningen (som forøvrig er veldig lik vanlig gips):
FERMACELL er den ideelle vægbeklædning til køkken og bad.
Materialet kan modstå konstante fugt-niveauer på op til 80% relativ luftfugtighed.


http://hunton.no/index.php?p=74-113-106

Er det slik at disse platene ikke er papirbelagt?