4,865
8
3
Nytt sluk i kjellergulv - Armering og fuktsperre
40
Asker
1
Jeg skal flytte varmtvannsberederen til en kjellerbod (hus fra 1968) og vil ha sluk i gulvet. Gulvets oppbygning (fra toppen og nedover):
- 5 cm betong med armeringsnett
- 5 cm isopor
- fuktsperre (plastfolie)
- 5 cm betong
- Drenerende masse
Når jeg pigger opp gulvet for å få på plass sluk og avløpsrør, bryter jeg armeringen og fuktsperra.
1. Er dette uheldig?
2. Må/bør jeg legge inn ny armering og/eller fuktsperre?
3. I så fall, hvordan?
Takknemlig for alle innspill!
- 5 cm betong med armeringsnett
- 5 cm isopor
- fuktsperre (plastfolie)
- 5 cm betong
- Drenerende masse
Når jeg pigger opp gulvet for å få på plass sluk og avløpsrør, bryter jeg armeringen og fuktsperra.
1. Er dette uheldig?
2. Må/bør jeg legge inn ny armering og/eller fuktsperre?
3. I så fall, hvordan?
Takknemlig for alle innspill!
Håper noen vil dele sin kunnskap.
Er det govstøp under isoporen ? Når du tar opp langs kanten så kan du kanskje tape dampsperren inn på kantene før du trer ned ny isolasjon rundt rørene. Hvor viktig det er vet jeg ikke. For Radon kan det være veldig viktig (kanskje også fuge med plastkompatibel fugemasse).
Jeg har ikke målt radonnivået, men radonkartet sier "moderat til lav". Det er riktig at armeringen ligger oppå isoporen, under betongen.
Nå har jeg skåret noe av plasten langs midten av slissa og bretten den opp på sidene. Deretter pigget jeg litt for å se hva som var under plasten og fant et tynt lag med betong oppå grus og stein (ikke noe mer armering). Se bildet nedenfor.
Da tror jeg fremgangsmåten blir:
1. Klippe bort armeringsnettet.
2. Skjære fuktsperra langs midten av slissa og tape den opp på sidene.
3. Pigge bort støp, grus og stein.
4. Legge rør i ny pukk/grus.
5. Brette fuktsperra over grusen.
6. Legge ny plast som overlapper (eller helst tapes) til den gamle fuktsperra.
7. Støpe igjen slissa.
Høres dette omtrent riktig ut?
Håper du har varsel på innleggene dine slik at du ser dette. Jeg driver med akkurat samme jobb som du. Huset er fra 1968 og murgulvet er til og med malt i samme rødfarve. Lurer på hvordan det gikk og om du har noen råd til meg?
Under overflaten er mye annerledes hos oss. Gulvet er støpt ca 12-15 cm med mye grov stein. Under ligger en tynn plastfolie som går i oppløsning ved den minste bevegelse (ingen radonsperre). Ingen isopor og heller ingen armering... bare masse sand!
Vi skal legge om avløpssystemet i huset. Jeg beholder et sluk i dette rommet, der hvor fallet er, men legger om retningen på avløpet og har i tillegg pigget opp et spor for en sluk til og avløp fra toalett.
Vet ikke riktig hvilken type rør og sluk som skal brukes. Hva slags masse la du rundt rørene? Isolerte du rørene på noe vis (skulle vel ikke være nødvendig)? Har du innspill til hva jeg gjør med den ødelagte plastfilmen? Den kan ikke ha noen stor verdi som radonsperre... Ja takk til flere svar enn det jeg har spurt om. Jeg eier endelig mitt eget hus og kjenner at det er helt greit å bare sette i gang uten å vite hva jeg holder på med. Det er gøy og lærerikt og ingen andre blir sint på meg om noe går skeis.
Andre er også velkomne til å svare:-)
Her kommer en beskrivelse av hva jeg gjorde videre.
Etter å ha pigget opp det øverste laget med betong, klippet jeg bort armeringen, fjernet isoporen, skar et snitt i plasten langs midten av grøfta, brettet plasten opp på hver side og tapet den fast i gulvet.
Så fikk jeg rørleggeren til å installere avløpsrøret. Vi brukte Leca lettklinker 4-10 mm ("løs Leca" / "Leca-grus" / "Leca-kuler") som fyllmasse, og fylte i første omgang Leca opp til nivå med plasten. Leca-grus er helt genialt å legge avløpsrør i. Det har lav vekt, er kapillærbrytende, er isolerende og er skånsom mot røret. Eneste ulempen i forhold til pukk er prisen, men det er ikke så mye man trenger, så det er definitivt verd pengene. Husk å jobbe litt med Leac-grusen så den fyller ut alle hulrom og gir røret støtte på alle kanter.
Deretter brettet jeg plasten tilbake over røret og Leca-grusen, la en stripe med ny dampsperre (0,20 mm aldersbestandig plast) og tapet denne fast i den eksisterende plasten med egent aldersbestandig tape (for eksempel Tesa Transparent PE-Repairing Tape).
Så la jeg mer Leca-grus sånn at det ble igjen plass til ca 50 mm betong. Leca-grusen erstatter isoporen som isolasjon, dog med lavere isolasjonsevne.
Til slutt støpte jeg igjen grøfta med B20 betong.
Det kan hente denne fremgangsmåten er unødig omfattende, men da har jeg i alle fall gjort det på det jeg tror er den beste måten.