10,665    13    6  

Pusse opp bad- krav om rør i rør - hva sier reglene

 16     Ålesund     0
Hei,

Vi vurderer å pusse opp badet og vi har hatt noen leverandører på befaring og de snakker om at vi trenger rør-i rør (rir) for at de skal gjøre jobben. Huset det er snakk om er bygget i 1998/99 og har kobberrør sier de. Badet er i 3 etg. og rørene går helt ned i sokkelen hvor vannet kommer inn. Der er også vannmåleren (om det betyr noe).

Det som er forvirrende er at de sier om det vil koste for mye å legge rir så trenger vi ikke gjøre det. De sier også at om rørene bli eksponert på veggen når vi skifter fliser eller setter inn badromsplater så må vi ha rir. 

Jeg ga dem følgende scenario hvor jeg sa at snekker og flislegger kommer og renoverer badet og så kan rørlegger komme senere og koble til toalett, dusj, badekar, etc. Da vil jo kun rørene stikke ut av veggen. Da vil vi vel ikke måtte ha rir? Svaret ble litt uklart da de sa at noe måtte gjøres likevel med kobberrørene som stakk ut. Noen som vet hva det er?

Vi skal ikke flytte noen av punktene som kobles til vann, dvs dusj, toalett, vask, badekar.

Er det noen som kan hjelpe meg med å forstå hva som er kravene når man skal renovere et bad i dag? Det høres jo helt urimelig ut om det blir påkrevd rir bare ved å skifte innredning og fliser/plater på badet. Rir vil i vårt tilfelle potensielt kunne bli en stor ekstra kostand.

Når vi fikk nytt kjøkken for noen år siden snakket rørleggeren aldri om rir når han koblet til vasken og oppvaskmaskinen, selv om rørene ble eksponert. Hvorfor gjorde han ikke det?

Har den subjektive forståelsen til rørlegger om man trenger rir eller ikke mye å si i disse tilfellene?

Hilsen forvirret huseier

   #1
 6,923     Akershus     0
Bvn 25.110 sier:

51 Vannrør
511 Skjulte vannrør
Dersom veggkledningen fjernes og innbygde rør blir tilgjengelige, må man som hovedregel skifte de gamle rørene og montere nytt rør-i-rør-system, eventuelt med lokalt fordelerskap.
Eksisterende kobberrør kan ha kortere restlevetid enn det fornyede/moderniserte baderommet. Vurder om rørene skal fornyes. I så fall må veggen åpnes. Rørene må ha minst like lang forventet levetid som resten av rommet.
Hvis det er et rør-i-rør-system, må man kontrollere at tilstanden til veggbokser og fordelerskapet er i orden. Hvis ikke, bør anlegget kompletteres eller fornyes.

512 Synlige vannrør av kobber
Inne i baderom kan synlige vannrør av kobber beholdes dersom de minst har en restlevetid som resten av det fornyede/moderniserte baderommet. Synlige vannrør av kobber som er plassert utenfor baderom, bør byttes.

Det er i allefall Sintefs anbefaling...

.Thag
  (trådstarter)
   #2
 16     Ålesund     0
Hei og takk for svar.

Du sier dette er Sintef sin anbefaling.

Vil det si at det ikke finnes noen absolutte krav rundt hva som er påkrevd, men vil være opp til rørlegger å vurdere hva som er hensiktsmessig?

-i
   #4
 38,238     Lillestrøm kommune     1
Har dere de tynne med hvit plastbelegg så er det viktig at de ikke bøyes, åpner en vegger er det lettere at det blir resultatet og de kan mene at bytte er eneste løsning. Som nevnt over er det kortere levetid på disse rørtypene. Byttet rør fra ‘66 i et hus i sommer, men det hadde trolig bedre restlevetid enn rørene i mitt hus fra ‘87. Men ble byttet pga andre oppgraderinger.
   #5
 360     Lørenskog     1
Har oppgradert to bad og kjøkken siste 10 år. Dermed ble alle rør byttet i rør i rør.

Faren med kobber rør er risiko for lekkasje. Bevegelse øker faren. I stedet for å ta denne risikoen anbefaler mange skifte rørene. Stor fordel med rir er det utvendige røret som skal føre lekkasje frem til synlig sted Dermed blir eventuel lekkasje raskere oppdaget Kobberrør kan få små lekkasjer plutselig. Har selv opplevd det der jeg leide. Kom vann ut av kjøkkenbenken. Ingen forvarsel, det bare startet.

Fordel med å bytte rør samtidig som resten av oppussing er å få rørene inn i veggen. Det lar seg ikke gjøre om det må bli gjort senere pga lekkasje, om ikke alt må rives pga vannlekkasje....
   #6
 1,962     Sandefjord     2
Så vidt jeg vet, så er det ikke påbudt med rør i rør. Selv om mange rørleggere er flinke til å anbefale å bytte til rir. Men det kan jo like gjerne være grunnet i rørleggerens ønske om omsetning.

Dersom det skjer vannskade fra kobberrør som plutselig sprekker, så dekkes det av forsikringen å bygget.

Våtromsnormen er en frivillig norm som sier hvordan våtrom skal bygges.
Krav til bygg er forankret i forskriften Tek 17. Våtromsnormen oppleves til å ha en høyere standard en forskriften Tek 17, men er altså frivillig.

Så spørsmålet blir da om rir står omtalt i forskriften Tek 17?
   #7
 38,238     Lillestrøm kommune     1
Tek10/17 er irrelevant for hus som ikke er godkjent etter dem. Det er ikke tilbakevirkende kraft. Men rørleggere får kanskje et ansvar hvis se bygger bad med gamle rør.

   #8
 136     0
Uavhengig av hva du MÅ gjøre så ville jeg uten tvil byttet til rir.

Jeg hadde hus fra 1989 (solgte i 2014) og jeg byttet alle rør for å føle meg trygg. Ekstrakostnaden var ikke stor når alt var åpent. Vurderte ikke å pusse opp uten å bytte rørene samtidig på både bad og kjøkken.

   #9
 360     Lørenskog     1
Selv om forsikring dekker skaden, vannskader er ikkje noko som er ønskelig Bedre å gjøre det best mulig i forkant.

Totalt sett bør ikke ekstra kostnad være så stor.
   #10
 877     Østfold     0
Dersom badet er i 3.etg og vann skal hentes i u.etg vil jeg tro at det kan bli betydelig tilleggskostnad.

Forøvrig er dette et stort dillemma, og det er kommet mange gode argumenter for og mot, jeg følger denne debatten med interesse, men jeg har desverre ingen nye argumenter å komme med.

Mest av allt synes jeg det er interresant å se hvilke lover/ forskrifter som regulerer dett og om det er mulig å trekke en konklusjon som er entydig Smile
Signatur