#11
 22,342     Akershus     0
JEg rev et bad der flisene var satt rett på ubehandlet gipsplate. Gipsen så relativt grei ut, men under gulvbelegget var det fuktig og lukten var ikke god. Heldigvis var dette en murblokk slik at det ikke var andre skader.

   #12
 106     1
Vanlig gips og smøremembran er en kombinasjon som trolig har ansvaret for flere helseskader enn noen vil like å tenke på.
Smøremembran er skjeldent tett og sterk nok (hvem smører 8-10 lag vått i vått egentlig...) og den tradisjonelle gipsen er en katastrofe når den blir utsatt for eksponering av vann. Ikke egentlig gipsen, men papiret utenpå. Mens gipsen lagrer fuktigheten, er papiret organisk, og perfekt næring for muggsoppen.
I den helt nye våtromsgipsen er papiret erstattet med glassfiber, og er rent helsemessig en mye mer forsvarlig løsning. Litex er en bedre løsning etter min oppfattning, om alternativet er smøremembran, fordi den hverken holder på fuktighet, eller inneholder organiske komponenter, men er neppe den vidunderløsningen som hypen vil ha det til. Det er fremdeles skjøter og overganger der man er avhengig av optimalt arbeid med smøring av menbran og riktig bruk av mansjetter. Min erfaring med litex er at den ideelle kombinasjonen er 12 mm litex på rupanel / vannfast finer.
Den mest spennende materialkmbinasjonen nå er etter min mening de nye glassfibertrukkede gipsplatene i kombinasjon med limt og sveiset banemembran i toppsjiktet (rett under fliser) på vegger og tak. Protan har et produkt som er godkjent for dette.
   #13
 22,342     Akershus     0
Jeg har egentlig bare god erfaring med smøremembran, men jeg kan skjønne at det er kan bli mye problemer med det. Jeg tror grunnen til problemene med smøremembran er at det er så lav terskel for å bruke det. Folk går til flisesjappa og kjøper seg en boks og maler i vei uten å tenke. Det må gjøres riktig ellers lekker det. En "gjør det selv"er setter neppe igang med sveisemembran.
   #14
 106     0
Kan godt være du er en jævel på å smøre membran. Problemet er bare at de færreste er det. Selv håndtverkere som jeg ellers har stor respekt for innrømmer at de ikke smører tykt nok, og jeg har vært tilstede under opphogging av litt for mange 3-7 år gamle bad (bygget av håndtverkere de fleste av dem) hvor smøremembran har vært brukt. Husk at de fleste bad opplever en periode hvor et par tenåringer stadig har behov for å se hvor mye varmtvann det er i varmtvannstanken. Det er som oftest i eller etter en slik fase hvor svakhetene i membranen kommer for den dag.
Det er grunner til at 500 000 norske bad er rene katastrofeområder (trenger umiddelbar renovering) og at 75 prosent av alle bad som bygges har klare feil.  En stor del av dette skyldes smørememdran, gjerne i kombinasjon med andre svakheter. Bransjen vil selvsagt fortsette å pushe produktet, det er mye å tjene på det ( og reklamasjoner kan alltids avvises: det er nesten aldri smurt så tykt som produsenten anviser...) I dag finnes flere klart bedre alternativer, og det bør være grunn til å vurdere disse....
   #15
 22,342     Akershus     0

Jeg har også sett mange bad der det er gjort feil...

Smøremembran er et risikabelt produkt, det virker for lett å bruke, har du først fått malt et strøk tenker vel noen at da er det nok. Tenker meg at det blir mye baderomsoppussing om 5 år når konsekvensen av "polske spesialister" gror ut av veggene.
   #16
 32     0
Bruker du rupanel kan du forandre innredningen helt til det siste. En stor fordel. Bare pass på at rørleggeren ikke legger rørene helt ut til panelen. Hvis ikke bør du bruke rustfrie skruer men det begynner sannsynligvis å lekke før eller siden allikevel  Shocked når du har skrudd gjennom røret.
Når det gjelder gips mener jeg å ha hørt at svenskene ikke tillater dette på våtrom lenger. Det er kun plater av Litex-typen som gjelder.
   #17
 106     0

Når det gjelder gips mener jeg å ha hørt at svenskene ikke tillater dette på våtrom lenger. Det er kun plater av Litex-typen som gjelder.

Delvis riktig. Det er slik jeg forstår det forsikringsbransjen som ikke godtar bruk av tradisjonell gips. (I sverige gjelder forsikringen også lekasjer på bad, i motsetning til i norge hvor den kun gjelder lekasje på røranlegg) Det er kombinasjonen med gipsens evne til å holde på fuktighet, og muggsoppens gode vilkår på papiret  som omgir den som er problemet. Nå har Nordgips og gyproc kommet med en ny baderomsplate hvor papiret er erstattet av glassfibervev, som er godkjent.
Eneste ulempe er at gipsprodusentene fortsatt beskriver strimling med papirbånd, og ikke godtar glassfiberremse. Dermed finnes det fremdeles en organisk komponent i veggen. Men det er vel bare jeg som her pedantisk pirkete her.... ;D

   #19
 106     0
Fordi sammenføyning med papirremse og skjøtesparkel blir uovertruffet sterkt, på en annen måte enn med glassfiberremse. All lyd og brannsertifisering av gips baserer seg på en slik skjøtbehandling. Små nesten usynlige riss i skjøtene har utrolig nok mye å si for brann og lydegenskaper.
Problemet er at i et baderom er skjeldent brann og lyd primærkravene. Etter min oppfattning bør primærkravene være
1) Det skal være tett
2) Om lekkasje oppstår skal den i minst mulig grad frambringe sopp og muggvekst som er skaderige for omgivelsene

Selv om papirremser utgjør en svært liten del av veggen, liker jeg ikke at prionsippet om et sjikt med ikkeorganisk materiale brytes. Og derfor mener jeg de bør ta konsekvensene av sitt eget produkt, og åpne for glassfiberremse til bruk i våtrom.
Det er selvfølgelig ikke noe problem for selvbyggere å benytte dette, mitt problem er at forsøker å finne en generell metode fopr bygging av sikre bad, som skal brukes i mange prosjekter, og jeg er helt avhengig av produsentenes skriftlige velsignelse i hele oppbyggingen.
   #20
 22,342     Akershus     0
Jeg har ikke noen særlig erfaring med glassfiber i skjøtene da jeg pleier å bruke papirremser. Der jeg bor nå er det brukt glassfiber og den har ikke sprukket, og dette huset  er 20 år. Har jeg vært heldig?

Ved brann forsvinner sparkel (jotun) og papirremse, men kanskje den holder lenge nok?

Selv om du har mur i baderomsvegger får du problemer hvis det ikke er tett. Har selv sett mugg på tapet på utsiden av murt baderomsvegg.