111    6    0  

Septiklukt i kjeller

 8     0
Hei, vi har en tomannsbolig fra 50 tallet som er totalrenovert. Alle rør og sluker er byttet helt ut til septiktanken/kummen. Avløpsrør ligger under kjellergulvet. Kjelleren ble pigget opp og det ble lagt 20cm xps isolasjon, plast før ny støp ble gjort (ca 12 cm). Rundt huset ble det lagt drenering og samtidig 10 cm xps på utsiden av muren. Dette ble gjort for ca 3 år siden. Alt rørarbeid ble gjort av rørlegger. 

Før vi startet renoveringen kjente vi tidvis en stram septiklukt i kjeller men tenkte ikke noe over det da, siden det kunne dreie seg om gamle sluker etc. Men vi kjenner tidvis samme stramme lukt selv etter renovering og nå er alle sluker og rør byttet ut. MEN vi har lokalisert at lukta kommer inn der røret går gjennom yttervegg og ut i septikkummen, som ligger halvannen til to meter fra yttervegg. Det kjennes nesten ut som det "trekker" inn helt nede ved gulvlista, og lukta kjennes svært konsentrert og stram ut i dette området. Dette selv om det er 12 cm betong og røret ligger 30-40 cm under betonggulvet. 

Lukta virker å være spesielt ille når det er væromslag ute og særlig når det er rundt -2 til + noen grader. Hadde det vært luftinga over tak som slår ned så hadde jeg ventet at det også var lukt ute, samt at det kom inn i ventilene og ikke på et bestemt punkt nede ved gulvet (akkurat der røret går ut gjennom veggen). Vi har bodd i huset i 9 år og noen ganger kan det gå lange perioder, nesten år mellom hver gang lukta kommer. Men det virker å komme oftere og oftere den senere tida. 

Selv har jeg en ide om at det kan være lekkasje der røret går inn i septiktanken, eventuelt at tanken har en lekkasje i bunnen. Det er elvegrus i hele nabolaget, så ser for meg at lukt kan "puste" gjennom grusen og inn langs røret som går ut. 

Har forhørt meg med flere uten å få noe godt svar på hva jeg kan gjøre for å få bort dette? Er det noen her som kan hjelpe? Kan det være hull i tanken som skaper lukt i kjelleren? 

Vil det kunne hjelpe å bytte tanken, og samtidig bytte ut en del av den "luktforurensa" massen som ligger rundt tanken og området der lukta siver inn?

HSt
   #1
 16 436     Sørum     0
Husker du hvordan massene er rundt tanken ? Tanken ligger for nær huset så vannet på vei til tanken får ikke avkjølt seg på veien. På hyttefeltet vårt la de en vintematte for å beskytte den rundt tanken. Resultatet var at tanken ble en H2S generator, uansett hva de gjorde holdt eier og naboer å dø av lukt.  Når de etter vårt forslag fjernet vintermatten så avkjølte massene rundt innholdet i tanken og H2S problemet var borte.
   #2
 15 426     Akershus     0
Som HSt over. Kan det være «gamle synder . Gammel lekkasje til grunnen som fortsatt lukter?

At det kommer inn langs røret i kjelleren er kanskje ikke så rart. Det er normal fysikk at i et vanlig oppvarmet hus blir det overtrykk under øverste himlinh og undertrykk i kjeller. Dersom dere har balansert ventilasjon, se om det er mulig å kjøre med et svakt overtrykk.

Tette langs røret?
Signatur
HSt
   #3
 16 436     Sørum     0
Bare for å pressisere, H2S ble generert inni tanken ikke pga lekkasje, men H2S lukter så ille at nesten uansett hvor tett ting er så vil lukt kunne komme ut. Det værste var luftingen i dette tilfelle, varmen fikk innholdet til å generere H2S
  (trådstarter)
   #4
 8     0
Takk for gode svar.

 • Det er elvegrus også rundt tanken. Rundt huset ble det lagt noe pukk som ble pakket inn i duk rundt dreneringsrøret.

 • Kunne ikke registrere noe lekkasjer rundt tanken da denne var fremme, men så ikke spesielt etter det heller så kan være det var noe fukt rundt røret som gikk ut. Har prøvd å se på bilder som ble tatt, men klarer ikke se om det stemmer. Røret ut er dog et gammelt soilrør som er så gammelt at det som er inne i tanken er smuldret opp. Det er kappet ca 50 cm på utsiden av tanken og lagt koblet til nytt rør som går ut mot gata. Kunne se ut som det var gjort slik for å unngå å ødelegge tanken.

 • Da vi grov ut kjelleren var det et område der røret gikk ut der det luktet stramt i grunnen. Det ble byttet mye masser her, men at all masse med lukt ble fjernet er jeg usikker på.

 • Det er ikke balansert ventilasjon i huset.I rommet der lukta kommer inn er det varmekabler og vi merker at luften raskt blir mye strammere dersom disse slås av, eller settes på svar varme.

Det med varme i tanken kan godt være årsaken til lukten. Det ble gjort flere ting da renoveringen ble gjort som kan ha bidratt til at varmen er blitt større.
 • Det ble lagt rester av XPS platene som isolering over røret som går mellom huset og tanken.

 • Tanken hadde tidligere en støpt topp som gikk opp til bakkenivå slik at det var et lokk her og et lokk 50 cm under bakken. Den støpte toppen gikk i stykker da entreprenøren grov så nå ligger tanken kun med det nederste rundlokket som er gravd ned.

 • Det er ikke isolasjon rundt selve tanken.

 • Et forsøk som ble gjort for litt siden var å legge avløpsrøret ned i væska i tanken. Dette for å hindre at det øverste laget i tanken ble brutt vær gang det kom nytt stoff inn Men da blir vel luftingen minimal?Kan det hjelpe å grave opp røret og fjerne xps platene?
 • Burde jeg legge pukk over røret og helt opp til bakkenivå?


Bendet som gjør at avløpsrøret som går helt ned i væska i tanken har jeg planer om å fjerne så raskt tælen i bakken gir seg.
 • Kan det også hjelpe å sette en elektronisk rørvifte i luftingen? Ser for meg denne kan være med å skape undertrykk i tanken? Jeg har ganske lett tilgang til røret på kvisten og det er strømtilgang like ved.


Burde jeg skaffe ny toppring slik at kummen blir synlig i overflaten?
 • Ser for meg det kan være isolerende at den er nedgravd og såpass tett som nå.


Hvis det er "gamle synder" som lukter, kan det da hjelpe å grave ned et rør med avtrekksvifte og koble dette mot et dreneringsrør som stikkes inn mot området der lukta kommer fra? Ser for meg det kan skape undertrykk i grunnen og trekke lukta ut og over bakkenivå i stedet for inn i kjelleren?
   #5
 15 426     Akershus     0
«Rør ut mot gata Er det fortsatt krav om septiktank? Mange kommuner har sanert slike.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 8     0
Har sjekket med kommunen om jeg kunne koble rørene rett gjennom tanken, men dette var visst ikke klargjort for i vårt område Sad