31,522
41
8
Smøremembran på bad : Hvor tykt skal man smøre på?
94
Haram
2
vi holder på å bygger hus og har gipsvegger med rupanel bak, jeg har nå smurt på 3 strøk på alle vegger og skal ha på 2strøk til på våt sonene, er dette nåkk? jeg la første strøket horisontalt, og andre vertikal og slik har jeg byttet på. flislegger med våtroms setifikat sa at dette burde vere nokk. hva tror dere?
Dette er det jeg har gjort hittil. jeg har hatt 3strøk på vegger, og skal ha 2strøk til på dei plassene det er våtsone som dusj og vask
Man, klarer du ikke å lese hva Ted skriver?
Les på spannet!
Hva står det der? Hvor mange kilo per kvadratmeter?
Du skal ha minimum 1mm. Altså 2,7Kg x 32m2 = 87Kg
Jeg ville kjøpt 3 spann til, da har du 90Kg : 32m2 = 2.8Kg.
Da ender du opp i ca. 1,1mm
Sorry, det var ikke slik ment - dette kom litt feil ut på tastaturet - beklager!
Du trenger nok mer smøremembran ;)
Men skal du dusje på gulv, ville jeg smurt ekstra der. Men ikke glem filten.
Det går bra. Jeg blir ofte oppfattet som ein komplett idiot som ikkje gidder å følge med så er nokk ganske vant til det
På gulvet bruker jeg nå tokomponentmembran som ikke trenger filt.
Uansett, hvis flislegger vil at du skal ha filt på gulvet etter at han har tatt veggene, må du beskytte gulvet mot tråkk, flislim, flisbiter, sand og grus etc.
Legg noe tykk papp på gulvet. Gjerne med plast under. Slik at pappen ikke limer seg til membranen.
Min erfaring er at, uansett hvor forsiktig en er, kommer det alltid noe på gulvet som kan skade membranen.
Jeg har brukt slik fiber remser på 15cm i alle skjøtene mot gulv, har også brukt inner og ytter hjørner av filt, membran på gulv skal smøres på etter at veggene er flislagt slik han ikkje går å tråkker på membran sa han, har brukt 90kg membran på alle veggene nå så nå håper jeg at det blir tett
ikke vet jeg
Synes innerhjørnene er bra, spesiellt i dusjen, da er man 100% sikker, har ikke noe problem med og lage disse selv, men hvis man ikke har gjort dette før har man ett potensielt lekkasjepunkt.
Det er intet mindre enn riv ruskende galt det du her sier. Fuktsperren i vegg skal vekk, og man SKAL benytte membran med høy dampmotstand, Sd-verdi over 10m. Å la fuktsperren ligge og så benytte en diffusjonsåpen membran på platene er et av de verste rådene jeg har hørt!
100% tett.... mot hva?
En diffusjonsåpen membran er 100% tett mot å slippe vann igjennom ovenifra, men slipper samtidig damp/fuktighet opp fra feks fuktig støp osv... Diffusjonsåpen/2-komponent membran er nok noe av det beste du kan bruke på baderomsgulv...
Membranen vet ikke hvilken vei den skal slippe fukten gjennom, det er ikke slik at det er forskjell på opp og ned på en membran. Den slipper gjennom fukt i dampfase, men ikke fukt i væskefase, enkelt og greit… Enhver smøremembran på markedet i dag, 1 eller 2 komponent, sementbasert eller syntetisk, er pr definisjon diffusjonsåpen. Forskjellen ligger i hvor diffusjonsåpen, eller diffusjonstett den er. Membraner med Sd-verdi under 10m er ikke egnet på vegg, med mindre man bruker spesielle primere for å øke dampmotstanden.
Sementbaserte membraner har som regel en relativt lav Sd-verdi, ofte rundt 2-3m. Dette gjør denne membrantypen spesielt egnet til blant annet betonggulv der en er redd for restfukt i underlaget, samt til utendørs tetting av terrasser og andre betongkonstruksjoner. Der er syntetiske membraner (ofte benevnt som smøremembran) ikke egnet, da de ikke tåler frost spesielt godt. På baderom med betonggulv er det helt ok å benytte seg av en sementbasert 2K membran, da det ofte kan være restfukt i betongen. På baderom i en trekonstruksjon, der en har sponplate i bunn og en avrettingsmasse over er det derimot ikke så ideelt å bruke sementbaserte membraner. Dette fordi at avrettingsmassene oftest er lite egnede å ligge i et fuktig miljø, og sementbaserte membraner med lav Sd-verdi VIL slippe fukt gjennom.
Det har i det siste blitt svært vanlig blant mange flisleggere å bruke sementbasert membran ukritisk på alle underlag, sannsynligvis pga at man ”slipper” duk og at man ”slipper unna” med ett strøk. Det at det blir mye brukt, og at det som regel går greit (flaks) gjør det ikke riktig.
Jeg anbefaler dem som bruker 2K sementbasert membran å ta kontakt med leverandøren av denne, og få en skriftlig godkjenning på at denne kan brukes på avrettingsmasser som ikke tåler fukt. Jeg vil bli svært overrasket om noen produsent på det norske markedet vil gi ut noe slikt. Utfordringen er gitt. Får dere fram et skriftlig bevis på at denne typen membran kan brukes på denne typen underlag?
Jeg har brukt Kvikkflex og Megaplan på mitt bad og har mye søl på gulvet. Det har holdt i fem år...
Se spesiellt pkt vedrørende vanndampmotstand.
Forøvrig beskrives dette produktet her på betong og andre bygningsplater egnet for våtrom, kan ikke finne avrettingsmasser nevnt annet enn på produsentens egen hjemmeside der produktet beskrives som avspenningssjikt før avrettingsmasse.
"På våtrom skal ADDAPLAN FIBER alltid dekkes med ADDA MEMBRAN, KOMBIFLEX,
eller KVIKKFLEX påstrykningsmembran før det limes fliser. TOPFLEX grunning skal
benyttes mellom ADDAPLAN FIBER og smøremembran. ADDAPLAN FIBER er beregnet til
innendørs bruk."
og
"ADDAPLAN FIBER krever
godkjent påstrykningsmembran over massen. ADDAPLAN FIBER må ligge tørt."
Produsenten har skrevet dette, så da bør det være ok...
På mitt baderomsgulv ligger det Adda Kvikkflex. Den har lav dampmotstand, godt under kravet på 10m Sd. Det man må tenke på er at dette kravet kun gjelder når konstruksjonen grenser mot utvendige eller kalde/uoppvarmede rom innvendig. Har tilstøtende rom omtrent samme temperatur, blir vanndampmotstand mindre viktig, mens de andre egenskapene til membranen desto mer viktig.
Selv byttet jeg inn min Adda Kvikkflex gulvmembran i en enkomponent menbran med høy dampmotstand for så å bytte tilbake til Kvikkflex etter å ha tatt en prat med en ekspert og forklart hvordan vegger og gulv var bygget opp og at alle vegger + gulv hadde samme temperatur på begge sider.
Fasiten ble 2 komponent sementbasert Kvikkflex på gulv med lav dampmotstand men med over dobbelt så god vedheft til mitt primede tørre betonggulv enn enkomponentmenbranen brukt på vegg. Den enkomp type veggmembranen hadde derimot 3 ganger høyere dampmotstand enn gulvmembranen og med gipsplater som underlag på vegg var det en vesentlig egenskap - selv uten tilgrensende kalde rom.
2 -komponent på gulv er dessuten vesentlig mer solid og det skal mye mer til for at skader på membranen oppstår under flisleggingen. Dessuten krevdes det bare 3 strøk for nødvendig tykkelse i motsetning til vegg som måtte ha dobbelt så mange strøk for å oppnå produsentens anbefalte forbruk pr. kv.m.
Har også litt vanskelig for å forstå argumentet for å bruke denne typen membran. Registrerer at enkelte påstår at den er mer solid, er dette noe man "syns" eller har dere dette fra faglige kilder?
Har snakket med både produsenter av membran/avrettingsmasse og personer på Sintef, og ingen av dem vil anbefale denne løsningen på en avrettingsmasse.
Ser at Tom i posten før her har valg 1K på vegg pga gipsplater under. Hvorfor veide ikke det argumentet noe på gulvet? AVRETTINGSMASSER TÅLER IKKE FUKT...
Dette argumentet var ikke viktig på gulvet. Årsak?
For det første er gulvet av betong og avrettingen sementbasert.
For det andre har gulvet varmekabler.
Dette fører til at gulvet ikke har behov for en god vanndampmotstand fordi det er badet som er den "kalde" siden og ingen fuktighet vil diffundere inn i gulvet. Det er en teknisk umulighet. Samtidig er membranen 100% vanntett.
En 2-komp sementbasert membran tåler vesentlig mer enn den tilsvarende en-komp fra samme produsent. Forskjellen er ikke bare stor, den er vesentlig. Det er faktisk som natt og dag.
Gulvet får mye belastning ved hgange. Når så vedheften ved 2-komponent er over dobbelt så god, gir det seg selv. Man velger 2-komponent.
Du sier det ikke er vanlig med 2-komp på gulv. Det kan jeg ikke motsi, men jeg trodde dette var den mest vanlige løsningen. Brukes det en-komp og filt i de fleste tilfeller altså? Finner det litt rart at ingen andre leverandører skulle ha denne løsningen. De selger jo 2-komp membran de også. Så hva brukes da 2-komp til hos de andre ledende leverandørene?
Brukes mest utendørs og på betongunderlag. At sementbaserte avrettingsmasser tåler fukt er dessverre noe mange tror. Går ofte bra, men det er det mye som gjør...
Dette er ikke mitt fagfelt og jeg skjønner ikke vitsen med å få disse 2-komp produktene godkjent hos byggforsk for bruk i baderom hvis man uansett kommer bedre ut med 1-komp. 1-komp er jo også betydelig rimeligere.
Så cluet er å alltid bruke 1-komp på gulv (og vegg) etter din mening?
Eller når jeg tråkker rundt på nylagt gulvmembran og skal legge fliser.
Når det kommer vann på 2 komp membran vil den være tett. Den vil ikke slippe vann ned til avrettingsmassen... Sist jeg sjekket så går all damp oppover. Alså: Damp kommer opp igjennom membranen, men vann som kommer ovenifra slipper ikke igjennom. Akkurat det samme som med Gore-tex systemet...
I tillegg regner eg også med at varmekablene vil holde avrettingsmassen tørr, og gjøre at all fukt fordamper ganske fort...