7,616    10    1  

Sprekker i fliser på vegg på badet.

 26     Telemark     0
Jeg oppdaget til min store forferdelse at det er sprekker i baderomsflisene på badet vi var ferdig med i desember.
Sprekkene er i glasuren på flisene, og det høres ut som det er bom under de.
Flisene sitter på yttervegg i mur. Det er 5 stykker med sprekker i omtrent samme område. De sitter under bakkenivå fra andre fliserad.
Arbeidene på badet er til dels utført av fagmann, men jeg har lagt flisene selv.
Det er brukt smøremembran på veggen, og dette er gjort av fagmann.
Etter min mening er det meste gjort på forskriftsmessig vis. Det eneste jeg nå er litt usikker på er om jeg enkelte steder har brukt for mye fliselim. Dette ble gjort for å jevne ut en ikke helt rett vegg. Jeg ble anbefalt å gjøre det på den måten fra flere.

Jeg mistenker nå selv at det er noe galt med ytterveggen. Kan dårlig drenering føre til at flisene sprekker? Det skal jo være fysisk umulig å få vann gjennom membranen, så da må det jo være beveglese i ytterveggen som er årsaken?

Noen som aner hva årsaken kan være? (Litt fortvilt nå :'()

   #1
 3,573     buskerud     0
fukt fra dårlig drenering  trenger gjennom muren bak drenering og membran bobler ut og presser mot flisene slik at de sprekker...  samme om murmalingen gjør hvis man har dårlig drenering...
 
worst case.

ren uflaks med flislim/blandeforhold er en mulighet.  prat med fagfolk.
   #4
 212     Sør-Trøndelag     0
Tett drenering eller ikke-fungerende sådan kan helt klart være problemet her ja.
Hva var på veggene før? Er disse flisene i våtsone - har de fått mye direkte fukt på seg?
Jeg ville fått en vurdering av fagmannen du benyttet til leggingen av membranen.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 26     Telemark     0

Tett drenering eller ikke-fungerende sådan kan helt klart være problemet her ja.
Hva var på veggene før? Er disse flisene i våtsone - har de fått mye direkte fukt på seg?
Jeg ville fått en vurdering av fagmannen du benyttet til leggingen av membranen.


Det var et vaskerom der tidligere, med pussede og malte  vegger. Det var ikke avskallet maling på veggen, så vi hadde ingen grunn til å anta at det var et fuktproblem i veggen.

Flisene er flere meter unna sluket, i andre enden av rommet. Dessuten er det dusjkabinett, så det er ingen dusjing rett på flis.
Har to vaskemaskiner og en tørketrommel på badet, så disse sammen med dusjen kan jo gjøre det litt fuktig i rommet av og til, men det er god utlufting via vifte, ventil og spalte i dørterskel, og det ville jo ikke bli slik etter 8 måneder selv med ganske mye fukt.

Det jeg synes er mest merkelig er at det er selve flisene som har sprukket. Det synes ingenting i fugene. Ville anta at fugene skulle sprekke opp dersom det er bevegelse i veggen, ikke flisene ???
   #6
 22,342     Akershus     0
Hvis det er bevegelse og fukt bak membranet vil dette ikke missfarge fugene. Jeg synes dette høres ut som et fuktproblem. Før kunne antakelig fukten komme igjennom malingen. Etter at veggen fikk membran blir fukten hindret og presser på pussen.
   #7
 3,573     buskerud     0
veggen før var sikkert malt med jotaplast eller lignende diffusjonsåpen maling. Membran tetter, plast på utsiden tetter... ergo fukt i mur som ikke får gå noen steder, og dermed  presser på fliser. Mye krefter i vann

Aner ikke hvordan dette løses, men mener bestemt da jeg prøvde å finne ut beste måter å isolere kjellern min, at ved badrom i kjeller, at man muligens ved vegg under grunn, måtte lekte ut og ha luftespalte bak, før rupanel-gips eller litex type plater. Hadde du limt litexplater rett på muren, før flisene, hadde du sperret fukten bak de platene om ikke annet. De kunne derimot løsne over tid og, så man trenger et luftesjikt. 


Alternativt er å ikke ha våtsone der, og droppe membranen bak flisene. Mur tåler jo en del mere vann.  Det kunne ført til misfarging av fuger, men ikke sprekker. Misfarging av fuger får man somregel uansett fra semet flislim uansett over tid.

Du må vel plukke ned, og høre med litt eksperter, ikke bare folk her, men jeg tror enten  sånn platon knotteplast for luftespalte, eller lekting ut med stål lekter  og jackon eller litexplater ol. før et nytt lag med fliser er tingen.  Har du plass bygger dette bare noen cm lenger inn og du etter kort tid glemme at rommet ditt ble noen cm smalere hehe.  



  (trådstarter)
   #8
 26     Telemark     0
Uansett hva dette ender med så må jeg vel etter hvert ta ned flisene og se hvordan tilstanden er under.
Må bare bli ferdig med å fliselegge det andre badet først :(
Her er veggene over bakkenivå, og det er brukt litex på alle veggene. Så her er det forhåpentligvis trygt...

Da vi bygget badet nede foreslo jeg å rette opp ujevnheter i veggene ved å bruke litex, men både fagmannen som la på membran og mannen i heimen (som står litt lavt i kurs akkurat nå) mente vi skulle smøre membran rett på murveggene.

Dersom skaden skyldes bevegelse i veggen pga fukt så mener jeg at dette er noe fagmannen burde ha opplyst kunne skje før han la membranen. Han så jo selv at det var en yttervegg, og burde i så fall ha visst bedre.
Jeg skal ta kontakt med han og spørre hva han mener.
I mellomtiden klamrer jeg meg til teorien om at skaden har skjedd fordi jeg på grunn av skjevheter måtte bruke en del fliselim på denne veggen (i området der flisene er sprukket), og at dette har gitt spenninger i flisene. (det er håp i hengende....)

Jeg vil nok desverre ikke veldig fort glemme at badet eventuelt vil bli noen cm kortere, for vi har en nisje i enden av veggen som er spesialtilpasset til en 60 cm baderomsinnredning, så denne vil i så fall ikke lenger få plass i nisjen, og vi begynner da å komme opp i store kostnader til ombygging.
Forventet ikke at dette skulle skje på et 8 måneder gammelt bad som vi vel har brukt 60- 70 tusen på........... :(

   #9
 22,342     Akershus     0

Aner ikke hvordan dette løses, men mener bestemt da jeg prøvde å finne ut beste måter å isolere kjellern min, at ved badrom i kjeller, at man muligens ved vegg under grunn, måtte lekte ut og ha luftespalte bak, før rupanel-gips eller litex type plater.
Jeg tror faktisk det vil være bedre å bruke Aquapanel type plater. Da slipper du rupanel fordi platene er hardere. Setter du veggen opp på stålstendere eller limer/skrur den fast i veggen vil du ikke ha noe som råtner i veggen. Veggen må uansett være fuktfri, eller så kan problemer komme senere uansett, men denne løsningen vil tåle mere fukt enn panel/litexløsningen.
   #10
 3     lørenskog     0
I mellomtiden klamrer jeg meg til teorien om at skaden har skjedd fordi jeg på grunn av skjevheter måtte bruke en del fliselim på denne veggen (i området der flisene er sprukket), og at dette har gitt spenninger i flisene. (det er håp i hengende....)


Dette er nok den mest sansynlige forklaringen etter min mening. Det er store krefter i sving når kjemien i flislimet setter i gang. Hvilke flislim har du brukt, de fleste flislim er ikke beregnet til bygging mere en 5mm. har set eksempler på krakilering av fliser der det er bygget med lim 7-8mm.