5,926    12    1  

Støp på vannbåren varme

 5     Heimdal     0
Holder på å bygge og har et bad ("2,5x4,2m) med sponplategolv med vannvarmerør CC 20 cm lagt i freste spor med aluminium vamespredningsplater.
Har ikke funnet noen innlegg her med akkurat den kombinasjonen, så nå lurer jeg på om det er best å støpe eller legge avrettingsmasse? Har sluk henholdsvis 1,5 og 2 meter fra dør. Ønsker å ha noe fall i tillegg til det som er påkrevd akkurat rundt sluket.
Vil det bli for treg oppvarming med kun vannbåren og 5+ cm påstøp? (bør vi ha varmekabler i tillegg?)
Blir det veldig vanskelig å legge avrettingsmasse med nok fall (Har lagt avrettingsmasse med litt fall på et mindre bad og vaskerom tidligere men dette blir litt større så...?)
Ellers takk for mange flotte innlegg og gode tips fra dem som er medlemmer her!

   #1
 5,112     Troms     0
cc20 mener jeg blir for lang avstand skal du ha god varme i gulvet. Ville lagt cc15 (20mm) eller cc10 (med 16mm rør).

Vi har akkurat den løsningen du har, men vi brukte ikke sporene i sponplategulvet fordi varmespredningen blir for dårlig uten fordelingsplater. Derfor la jeg rørene i leggeskinner oppå gulvet og støpte med fiberarmert avrettingsmasse. Er vel ca 2-3cm masse over rørene mener jeg huske. På bad er det cc10, ellers cc15 for å sikre at det blir varmt nok på bad. Brukte Roth 16mm PeX.

Oppvarmingen blir treg uansett så lenge du velger vannrør kontra elkabler.....Mye tregere, og enda verre blir det i betong, men da er det jo bare å stille inn tempen dagen før...hehe.

Men bare legg rørene tett nok på bad så holder det. Største feilen er at rør ligger for dypt i betongen og er lagt med for stort mellomrom. Unngår du dette så er du nok home safe.  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5     Heimdal     0
Takk for svar byggebob!
Har jo gjort en feil allerede da skjønner jeg ettersom rørene allerede er lagt, og avstanden er 20 cm >Sad. Så da får jeg vel satse på avrettingsmasse da, så ikke rørene kommer for langt under overflata. Og da forstår jeg det slik at det ikke kreves noen ekstra armering ettersom massen er fiberarmert?
Men skjønte ikke helt det du sier om at varmespredningen blir for dårlig uten fordelingsplate. Jeg trodde da at de aluminiumsplatene som ligger i sporene var varmefordelingsplater jeg, eller er de for dårlige?
   #3
 846     Gran     0
Du må lese monteringsanvisning før du setter igang!
Det er helt unødvendig med varmefordelingsplater i støp siden betongen i seg selv fordeler varmen.

På baderom med fall på gulv bruker vi CC 15 eller 10 med 16 VarioProfil(aluPE-RT) rør hvis det er nedstøpt. uten varmefordelings plater. (VarioNop, VarioRast, eller VarioFix heter våre systemer gulvvarme systemer i støpt dekke)
I vår manual står det minimum 45mm støp over AluPE-rt rør. jeg tror det iallefall ikke er mindre med ren pex/PE-RT og jeg har ingen aning når du har varmefordelings plater.

Våres system gir følgende ved 16 mm rør 35/30 i flislagt gulv

CC10: 67 Watt pr kvm 26 grader overflate temperatur.
CC15: 58 Watt pr kvm 24 grader overflate temperatur.
CC20: 51 Watt pr kvm 24 grader overflate temperatur.
   #4
 5,112     Troms     1
Varmefordelingsplater brukes kun i tregulv, ikke i betongstøp. Men når du skal støpe et gulv som du skal og har slike sponplater med freste spor, så anbefaler jeg deg å ikke bruke sporene fordi da vil ikke betongen omslutte røret 100% (naturlig siden de ligger nedi et spor...)

En mer optimal leggemetode er derfor å da bruke leggeskinner fordi da vil betong/fiberarmert masse bli mer jevnt fordelt og omslutte rørene bedre, og når dette skjer så gir rørene mer effektiv varmespredning. Siden du har lagt cc20 og nedi sporene, så kan nok dette bli for lite og du kan risikiere å oppleve at badegulvet ikke blir varmt nok. Du kan jo bare ta opp rørene da og bruke leggeskinner hvis du ikke allerede har støpt da?
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 5     Heimdal     0
Hei. Har vært borte noen dager, så dårlig respons fra min side, men takker igjen for svarene.
Tror jeg følger rådene deres ja. Tar opp rørene og bruker slike leggeskinner. Høres fornuftig ut for å få bedre varmefordeling. Da blir det noen dager ekstra og noen kroner ekstra, men bedre det enn å gremmes seinere Smile
  (trådstarter)
   #7
 5     Heimdal     0
Begynte å tenke på hvorfor snekker og rørlegger som valgte denne løsningen og la ned rørene ikke visste dette? De var jo klar over at det var et baderom og at det etterhvert måtte støpes/avrettes oppå rørene...!!!

  (trådstarter)
   #9
 5     Heimdal     0
Betyr det at jeg må legge helt nytt. Går vel ikke å skjøte disse uten videre?

   #10
 159     Stord     0
rørene på bad skal alltid ligge tettere enn stue.osv
når annlegget ditt er ferdigt, så er det lurt å ikke ha termostat på badet, for da risikerer du kalde fliser  på sommerstid ettersom det er lufttemp som styrer termostaten. uten termostat så har du konstant varme i badegulvet uansett årstid..
Er litt mer usikker på om det er lurt med fiberbetong rundt rørene, sjekk om dette kan gjøre skade på rørene på sikt!!