13,110
14
1
Støpe gulv på badet
12
0
Pusser opp et bad med Litex-plater. Platene er forseglet med smøremembran. I bruksanvisningen står det at man deretter skal legge et rustfritt armeringsnett som hever varmekablene 5 mm. Hvor får man kjøpt et slikt rustfritt armeringsnett?
I tillegg står det at man skal benytte en støpemasse som tåler vann (ikke selvanrettende). Hvilke produkter tilfredsstiller dette kravet?
I tillegg står det at man skal benytte en støpemasse som tåler vann (ikke selvanrettende). Hvilke produkter tilfredsstiller dette kravet?
Armeringstål er som regel såkalt temp-core metall. Det har da en myk og tøyelig kjerne, fordi det er ment til å ta opp strekkrefter i betongen, og en hard ytterdel.
Det stålet vi bruker for det meste i Norge er B500C, og har da en flytegrense på 500 N/mm2.
Rustfritt stål har for det meste mye Cr i seg, og er derfor en lite duktil greie. Veldig sprøtt med andre ord, og er derfor ikke brukendes som armeringsstål.
Så dette hadde jeg ringt Litex, og spørt dem hva dem mener med rustfritt armeringsnett, og hvor man får tak i det.
Skal du ha en støp som tåler vann, og som ikke er selvavrettende kan du jo bruke ferdigmørtel av kvaliteten B20.
Pass på at du får dekt varmekablene skikkelig. Bland gjerne en litt våt støp. Fordi hvis du får hulrom ved varmekabelen vil den brenne over tid.
mvh Thomas
Mener å ha lest at orlyden er mer som rustbehandlet eller lignende.
En gang jeg var med å bygge en kjeller / grunnmur i Leca - isoblock brukte vi et pulverlakkert "sikk-sakk" armeingsnett mellom hvert lag. Kan det være dette det siktes til?
MVH
"Hei. når det gjelder støpemasse som tåler vann, så er Litex Støpemasse et godt alternativ. Støpen er ikke selvavrettende, men er sementbasert og kan stå uten membran i topp. (I dusjnisjen bør det uansett smøres over støpen)Siden membranen (Litex) blir liggende under støp og armeringsnett bør armeringsnettet være rustfritt fordi vannet kan trenge ned gjennom støp dersom vann blir stående på gulvet over tid. Spør hos din byggevareforhandler etter dette. Med vennlig hilsen Litex"
Noen som vet noe mer?
Men skal du ha flis over får jo gulvet et høyere "tetthet" med tanke på flis og fuge.
Noen som har noen flere tips angående rustfritt armeringsnett?
Jeg har fått samme svaret fra Litex. Men jeg er skeptisk til dette. Da vil du få 2 lag membran. Evt fukt som kommer i støpen mellom disse 2 lagene vil ikke ha noen mulighet for å tørlke ut. Jeg vurderer i kutte ut Litex på gulv, og heller satse på mange lag smøremembran.
Jeg tror den beste løsningen er å få varmekabel /rør for vannbåren varme under membranen. Problemet med litex da er at litexplatene isolerer ganske godt. Synspunkt?
Legger membranen ca 20 cm opp på veggene, og under våtromsplatene
Vi legger deretter et tynt brannhemmende sjikt
Så varmekabel og netting
Og til sist støpen
Fungert i alle år for oss, og har ikke hatt noen problemer med det ennå.
Og hvis du har lyst til å se selv hvor tynt smøremembran egentlig er. Så ta en glassplate, og sjekk hvor mange lag du må smøre på, før du ikke kan se igjennom.
Er heller ikke så glad i den løsningen med gummierte bånd. Fordi da får man to forskjellige materialtyper, som beveger seg ulikt ved temperaturer. Og har erfart at det er en uheldig løsning over tid, ihvertfall på tak. Der pipehetter og slikt løsriver seg fra membranen
Jeg er meget skeptisk til metoden Litex anbefaler fordi:
- Betongen over litexen samler opp vann som kontinuerlig belaster "membranet". Hvis det går hull på denne vil det føre til en kontinuerlig nedfukting på dette stedet.
- Fuktig betong mellom to lag membran og med varmekabler som gir fukten trykk.
Hvordan har dere festet sluket?
"Dersom det brukes selvavrettende masser over Litexplatene så vil selve massen kreve membran på toppen ettersom disse typer masser ikke tåler vann. I disse tilfellene forsegles ikke Litexplatene under støpen slik at man unngår to tette sjikt med en masse i mellom. Dersom man benytter sementbaserte støpemasser som tåler vann(som f.eks Litex Støpemasse) kan Litexplatene forsegles i bunn og massen ligge uten smøremembran på toppen. Vi anbefaler allikevel at det smøres lokalt i nedslagsfeltet for vann i dusjen. Man unngår "Sandwich -effekten" ved to tette sjikt fordi ikke hele gulvet smøres i topp. Det som eventuelt ellers måtte trenge gjennom støpen av vann ned til varmekablene vil fordampe på kablene. Med vennlig hilsen Litex"