3,391    12    0  

Storleik på varmtvannstank - og med vannbåren varme

 1,943     0
Har prøvd å søke litt på dette med storleik på varmtvannstank, men får ikkje opp treff som har info om det eg lurer på. Skulle gjerne visst kor stor tank folk satar på eg. Sjølv er vi to voksne og to barn, som er glad i å dusje og bade.

Vi skal også ha vannbåren varme - har forstått det slik at dette kan ha litt betynding for kva tank vi velger?

   #1
 5,725     0
Korleis skal de varme opp vatnet på det vannbårnet anlegget?
Hvis varmepumpe har mange av desse mulighet for også å varme forbruksvatn, og de må sjå på løysingar på den varmepumpe de skal ha.
Hvis elektrisk, står de friare.
De kan ha det vannbårne anlegget separat frå forbruksvatn, dvs. elkasett på det vannbårne anlegget og separat vvb (varmtvatnbereder)
Eller ein kombinert (dobbelmantla ala Oso EP 300/400) som har elkasett & vvb.

Og skal de sjå på solfangaranlegg i same slengen, treng de då ein akkumulatortank med fleire spiralar, men denne kan også gje varmtvatn.

Til mitt hus  ser eg på ein slik tank med fleire spiralar då eg står friare seinare til å endre varmekjelde. Eg vil ha ved & solfangar i tillegg til elektrisk og kobla på varmepumpe når eg vert gamel og/eller for lat til å hogga ved  ;D ;D
  (trådstarter)
   #2
 1,943     0
Vi skal ha energibrønn. Høyres jo lurt ut om dette vatnet kan forvarme vatnet til forbruk..
   #3
 5,725     0
Då må de først sjå på varmepumpa (vp) og kva løysing denne har for forvarming før vvb. eller om den har innbygd vvb/spiral for direkte levering av vv.

Når ein så veit kva denne varmepumpa leverer, kan en sjå om ein må ha vvb. i tillegg, eller om vp. leverer varmt nok og leverer nok mengde.

Men de har kanskje ikkje bestemt deko for type vp enda, så då er det beste å planlegga vp + vvb saman.
   #4
 1,421     Bærum     0
Minimum er 200L VVB hvis den er separat, men hvis dere har badekar eller boblekar er det lurt å gå for en 300L. Har man stort varmtvannsforbruk trenger man ofte en ekstra VVB selv om man har varmepumpe med dette innebygget. Derfor er det lurt om dere finner ut hvilken varmepumpe dere skal ha først, dernest kan dere bestemme om dere må ha en ekstra VVB i tillegg. Som oftest er 200L tilstrekkelig.
Signatur
   #5
 22,342     Akershus     0
Hvis du mener dere bruker mye vann er det greit med 300l. Prisen blir vel omtrent den samme. Det er kjedelig å måtte bytte. Med 300 l kan du også ha lavere temperatur på vannet. Noe som er fordelaktig hvis du skal bruke vp til oppvarming an vannet.
  (trådstarter)
   #6
 1,943     0
Eg har lurt litt på å ha to varmtvasstankar eg da, fordi avstanden frå teknisk nede og opp til kjøkkenet tross alt er på nokre meter. Er lei av å tappe varmtvatn lenge for å få varmt vatn... Kanskje kunne vi hatt ein mindre beredar oppe som er er for kjøkken og grovkjøkken. Badet i same etasje ligg like over teknisk og bad nede, så dei tre romma høyrer fint saman. Kunne jo spart nokre meter med røyr for varmt vatn også.

Eg veit ikkje korleis økonomien og miljøvennligheten blir i eit slikt reknestykke (kontra ein stor tank for heile huset). Det kostar jo å holde vatnet varmt også.

Men takk for info folkens Smile
   #7
 5,725     0
Du kan også ha vassvarmar direkte på kranen, men både ekstra vvb. & slike vassvarmar kostar ekstra, så økonomi er nok knapt i det.
Desse og andre løysingar er bl.a. diskutert i denne tråden:
http://www.byggebolig.no/index.php?topic=8330

Men bruker ein 12 mm røyr så er det ikkje mykje tid som går før det er varmt.

   #8
 311     Hedmark     0
Er lei av å tappe varmtvatn lenge for å få varmt vatn...

Dette ordner du lett ved å legge varmtvannsledningen i en sløyfe og koble til en liten sirkulasjonspumpe. Da vil du ha varmtvann med en gang kranen åpnes uavhengig av avstanden til bereder. Det har min rørlegger gjort og det fungerer utmerket.
   #9
 303     Vestfold     0

Dette ordner du lett ved å legge varmtvannsledningen i en sløyfe og koble til en liten sirkulasjonspumpe.


Interessant... kan du forklare det prinsippet litt nærmere? Står den pumpa å går hele døgnet eller? Blir ikke det en god utgift på strømregninga over litt tid?
   #10
 22,342     Akershus     0
En slik pumpe sørker for at det hele tiden trekkes varmt vann fra berederen som sendes i en sløyfe gjennom bygget og tilbake til berederen.

Pumpen i seg selv trekker ikke så mye strøm, men det blir tap langs røret hvis det ikke isoleres godt.

Skal du bare ha varmt vann på et kjøkken kan det være greit med en liten bereder på 5 liter el. Ulempen her er sluk/lekkasjesikrings problematikken.