203    8    1  

Tetting rundt vannrøyr?

 67     0
Hei!

Vi bor i et hus fra ca. 1840, og det er ikke tettet igjen med silikon ol. rundt røyrene som kommer opp i fra kjelleren med både varmt og kaldt vann til både vasker, oppvaskmaskin, vaskemaskin, toalett - og rundt selve toalettet. Er det ikke vanlig å tette igjen rundt alt dette, og isåfall hvorfor?
Alt av røyr går igjennom gammelt treverk, og det kommer en del trekk fra rundt røyrene når det ikke er tettet igjen. 
Kan jeg tette igjen rundt alle disse røyrene og rundt selve toalettet, og isåfall hva bør jeg tette med?  
Er TEC7 et bra alternativ på alt dette siden jeg også  skal lime fast noen deksel som henger helt løst rundt der rørene til vasken på badet kommer ut fra veggen?
Eller er det ikke noe lurt å tette igjen innenifra/ovenifra i henhold til at evt. kondens og fukt fra vannrøyrene da evt. vil bli stengt inne og kan skape fukt og råteproblemer?

Hva bør jeg evt. tette av dette, og hva bør jeg evt. ikke tette?

Jeg mener jeg har lest eller hørt at en ikke skal tette ovenifra eller fra innsiden, fordi det da bare forverrer problemet med fukt, mugg, sopp ol. - men stemmer det i slike nevnte tilfeller?

Takk på forhånd.
Mvh. Ruben.

  (trådstarter)
   #2
 67     0
Hovedsakelig gliper på rundt ca. 1 - 3 cm., men ca. opp mot 5 cm. der det var snakk om å lime fast dekselet foran.
Rørene kommer opp fra kjelleren, og da kommer røyrene opp igjennom de gamle tregulvene som igjen har en slags isolasjonsplaterog parkett opp der igjen. På badet er det gammelt tregulv med sponplater og belegg over.
   #3
 465     1
Jeg brukte byggskum her. skjærte det jevnt med gulvene oppe, og nede bare lot jeg det være. husker godt det den kalde kjeller trekken som blåste opp før det ble tettet.
HSt
   #5
 16 437     Sørum     0
Legge bunnfyllingslist hvis du skal fuge, men fugene er jo ganske brede. Jeg som har hatt Radon problem ville ha målt før jeg tettet for å vite om dette er lekkasjepunkter. (Elektronisk måler het Canary, bruk Google til å finne den nå når leverandøren har byttet navn).
  (trådstarter)
   #6
 67     0
Hei, og takk for tilbakemeldinger!

Det gjelder altså tetting rundt der røyrene med både varmt og kaldtvann kommer opp fra kjelleren igjennom gulvet, samt ut fra veggen på badet. Alle stedene kommer både varmt og kaldtvannet i kobberrøyr med hvit plast rundt. På det ene røyret med varmtvann så har de kuttet bort den hvite plasten alt for langt inni veggen, så da blir det altså tetting med silicon eller evt. TEC7 direkte på og rundt kobber røyret med varmtvann - mens på de andre røyrene blir det altså tetting direkte på og rundt plasten som er utenpå kobber røyrene.

Derfor lurte jeg på om det ikke skulle tettes rundt disse røyrene i henhold til om de kanskje skal ha litt luft rundt seg for å "puste", slik at det ikke dannes evt. fukt og råteskader?

Hvis du/dere allikevel anbefaler at jeg tetter rundt alt dette, kan jeg da bruke TEC7 til dette - eller er silicon å anbefale fremfor TEC7?
TEC7 har bevegelighet/elastisitet 12,5%, men bør jeg heller velge en silicon som har høyere bevegelighet/elastisitet på 25% eller mer?

Kan jeg også tette igjen trekk som kommer opp i leiligheten både fra kjeller og utenifra? Sannsynligvis er det pga. utettheter i grunnmuren siden hus og grunnmur er fra ca. 1840.
Det gjelder hovedsakelig tetting rundt tømmerveggene, rundt en innfelling i tømmerveggen - samt bak og under lister.
Noen steder er det ganske store gliper/huller, så jeg vil tro det er mest hensiktsmessig å bruke byggskum? Evt. hva bør jeg bruke og hvilken type i dette tilfellet?

Eller bør jeg ikke tette i henhold til dette?:


Jeg mener jeg har både lest og hørt at en ikke skal tette ovenifra eller innsiden, fordi det kan gi problemer med fukt, råte, mugg, sopp ol. - men stemmer det i et slikt tilfelle? Ved å tette de ovennevnte tingene så sies det at jeg ødelegger den naturlige ventilasjonen som er i et slikt gammelt hus, og at jeg da som sagt kan få problemer med fukt, råte, mugg, sopp ol.

Hva tenker du/dere om dette, og hva bør jeg evt. tette og ikke tette?

Takk på forhånd!


   #7
 675     0
Hos oss brukte rørleggerne noe slags masse som også fungerer som musesperre, siden musen kom opp i kjøkkenet langs rørene. Vet ikke hva det heter.
Men det bør vel være helt kurant å tette, kanskje ha noe som er litt elastisk siden rørene (varmtvann særlig) utvider seg noe, tror jeg.

   #8
 4 113     Akershus (Follo)     0
Det er jo litt vanskelig å mene for mye uten å ha vært der. Men i et slikt hus vil jeg jo anta at det er mye trekk inne i veggen som vil ta med seg fukt på vei dit hvor den har tenkt seg akkurat for øyeblikket.

Om du tetter noen punkter der det trekker merkbart så er det nok mange steder der du ikke merker det på annet enn strømregningen. Mitt hus er fra nittennoenogfemti og dette er ialfall tilfellet her.

Så jeg ville tettet dette med god samvittighet om det var her i kåken, og regne med at fukten ville ende opp på loftet og derifra videre ut.
Signatur