#11
 10,486     Akershus     0
Jeg ville bare satt inn en bitteliten varmtvannstank. En på 20-50 liter bør holde i massevis.
Tar ikke så lang tid å varme opp heller.

Vi har en løsning med bitteliten 12V pumpe, og beholder på veggen i dusjkabinettet. Varmer opp ei bøtte vann til passe temperatur og hiver opp i beholderen. Det holder i massevis til en dusj.
Signatur

   #12
 3,608     0
Har du noen konkrete anbefalinger på gassbaserte vannvarmere? Jeg har null erfaring utover noe som stod i en ferieleilighet på Kypros for 20 år siden... Der mener jeg å huske at det alltid brant en liten flamme, men det finnes vel elektriske løsninger som tenner og slukker etter behov? Er dette en fullgod løsning komfortmessig - gir den jevnt og bra varmtvann?

Har ikke egenerfaring - enda... Har på tapetet å installere en som ettervarmer for å kunne tøye sesongen for en solvarme-tank, og som sikkerhet i tilfelle strømbrudd. Det blir en bruk litt ulik den du beskriver. Har uansett ikke kommet så langt enda, men har kikket etter hva som selges.

Du finner flere hyttebutikk-kjeder som selger propanvarmere av merker Fagor, SunWind og Vega. Du kan finne bruksanvisning og monteringsanvisning for alle tre på nettet. Mellom linjene kan du finne info om detaljforskjeller mellom dem, ulike krav til opplegg osv.

De virker relativt like: Alle har batteridrevet elektrisk tenning - Fagor tenner en pilotflamme når du slår på hovedbryteren ved ankomst til hytta, SunWind og Vega tenner ikke pilotflammen før vannet begynner å strømme, og slukker den når du stenger krana.

Alle finnes i flere størrelser, typisk 6, 10 og 14 liter - størrelsen angir vannmengde pr minutt som varmes 25 grader. (Jeg vet ikke om det er en offisiell standard, men de tre er ihvertfall enige om at det slik det gjøres.) Alle kan heve vanntemperaturen med 50 grader, men da i mindre volum. For sammenligning med el-gjennomstrømmings-varmere: De store modellene har en effekt på 25-28 kW.

Alle koster fra rundt 2500 kr for de små til drøyt 4000 kr for den største modellen.

For de større modellene må du ha avgassrør over tak. Det anbefales (/kreves) at vannvarmeren har egen gassflaske, men etter begrunnelsene å dømme ser det ut til å bety at ingen andre apparater bør trekke fra samme flaske mens varmeren er i drift - det har å gjøre med at det momentane gassforbruket er ganske høyt.

Jeg har ikke funnet mange vurderinger/erfaringer, bortsett fra mer eller mindre intetsigende 'Jeg er godt fornøyd med min'. Den eneste kritiske kommentar jeg har sett er: Kjøp ikke for liten modell! En 6-liters holder ikke! Prispåslaget for en større modell er så lite at det er kostbart å spare her!

Hvis din tillit til at strømforsyningen ikke sviker er så god som jeg får inntrykk av, kan det hende at en el-bereder er en "enklere" løsning - men da ville jeg valgt en noe større modell enn det frodes foreslår: 20 liter holder maksimalt til én dusjrunde; på 50 liter klarer du nok å få til tre, men da er du forsiktig med vannet! (Tenk på en ordinær 200 liters hjemme-bereder: Får du tolv dusj-runder ut av den før den er tom? Spør en far med tre døtre i tenårene...)

Propan har to store fordeler: Sikkerheten ved strømbrudd, og når du trenger mye vann (f.eks. når hvis samtlige barn og barnebarn samles på hytta) går ikke tanken tom. Har du aldri slike behov er det like greit med en liten elektrisk bereder.

Hvis du sjelden er på hytta kommer en tredje fordel: Ingen ventetid på varmtvan når du ankommer - men jeg forstår at dere er så ofte på hytta at det knapt har noen hensikt å slå av berederen. Hvis dere gjør det: Slår dere av berederen etter morgendusjen på søndag (evt. etter middagsoppvasken søndag) er det vel ikke så mye igjen på tanken at dere lider noe stort økonomisk tap på den resten dere etterlater når dere drar.

Jeg har vurdert om det er kost-effektivt å slå av min 200l bereder (hjemme) ved et ferie-fravær på en uke, og kommet til at det er marginalt for én uke, men lønnsomt for to: Er vannet varmet 80 grader, representerer det 16 kWt. Tanken er drøyt 25 år gammel og har et tap til omgivelsene på 3 kWt/døgn. All varme ville være ute etter drøyt fem døgn - men når tanktemperaturen faller, reduseres tapet. Er tapet en direkte funksjon av vannteperatur, tar det ti døgn å tømme tanken for energi. Nyere beredere har tap ned til 1,5 kWt/døgn, og da ville det stadig være litt varme igjen etter to ukers ferie. Men er tanken helt nedtappet, tar det åtte timer å få den opp på full steam igjen. Det kan jeg til nød tolerere etter 2+ ukers ferie, men etter bare én uke vil jeg ikke ha p-lunkent dusjvann i timesvis etter at jeg kommer hjem. (Særlig ikke hvis det har vært en uke i telt!)

M.a.o: Satser du på el-bereder, så ta med en "Ring hytta varm"-løsning!
   #13
 3,608     0
Vi har en løsning med bitteliten 12V pumpe, og beholder på veggen i dusjkabinettet. Varmer opp ei bøtte vann til passe temperatur og hiver opp i beholderen. Det holder i massevis til en dusj.

Det der høres ut som en løsning som gjerne kunne være basert på en vedkomfyr til varming av vannet. Forstår jeg det riktig?

(Eller du kunne satt opp dusjkabinettet i et spisstelt på speiderleiren og varmet vann på leirbålet... Da jeg var på speiderleir hadde jeg mørkeromstelt, brukte 6x9 cm filmformat og kontaktkopiering som ble belyst ved å stikke ramma ut i dagslyset et par sekunder. Dengang imponerte jeg stort å kunne henge opp bilder på oppslagstavla et par timer etter at de var tatt, på en 100% el-fri teltleir!)
   #14
 10,486     Akershus     0
Flere muligheter. Vi har gasskomfyr med 4 bluss, en liten parafinbrenner og div vedovner. Alle funker til å varme vann på.

Jeg har også liggende en vannvarmer for gass, men har med vilje ikke installert den. Jo flere duppeditter, jo mer som kan gå galt. Alt med vann må tømmes før hytta forlates på vinteren eller høsten. Mine foreldre har allerede problemer nok når et eller annet ikke funker.
Signatur