#11
 22,342     Akershus     0
Flislegging var en del av pensumet til murerfaget da jeg tok det. Det er jo stor forskjell på  flislegging og støping. Hvordan dette blir tolket mhp våtromssertifikat vet jeg ikke. Selve flisene er ikke så kritiske når det gjelder lekkasje fra bad bare du får fall.

  (trådstarter)
   #12
 822     Ullensaker     0
Flere i min bransje har tatt våtr.sertifikat modul A (forsk.snekkere,bet.arb.),ser vel ikke at disse skal nektes kurset pga at flislegging hører under murerfaget. Å legge fliser lærer man etter hvert,poenget er vel at den jobben som skal gjøres før flisleggingen bør være "waterproof". Og da er det greit både for meg og andre aktører å være sertifisert,enig Hans?
   #13
 918     0
Med dei rette papirene så er vell forsikringsselskapa fornøyd og 10.000kr tjener du fort inn, men da blir du vell personlig ansvarlig ved feil også da? Rekner med at de gjelder begge veier?  Da taper du fort meir enn dei 10.000kr... Wink
   #14
 22,342     Akershus     0

Med dei rette papirene så er vell forsikringsselskapa fornøyd og 10.000kr tjener du fort inn, men da blir du vell personlig ansvarlig ved feil også da?
Du er uansett ansvarlig for det du gjør...
   #15
 918     0
Ved svart arbeid så er det vell han som gir deg jobben som sitter med hovedansvaret?
   #16
 22,342     Akershus     0

Flere i min bransje har tatt våtr.sertifikat modul A (forsk.snekkere,bet.arb.),ser vel ikke at disse skal nektes kurset pga at flislegging hører under murerfaget.
Jeg tror faktisk så å si hvem som helst kan ta kurset. Det skader absolutt ikke å ta kurset og det kan sikkert være lærerikt hvis man ikke har arbeidet noe særlig med baderom.

Du hadde tenkt å legge membran selv også? Når det gjelder membran må man bruke hodet og følge produsenten anvisning for å få det tett. Dette er egentlig ikke vanskelig, men mange klarer det ikke.

Uansett når det gjelder bygg vil det være en fordel at de forskjellige håndtverkerene kunne litt om andres fag. For en stund siden la jeg et rør for noen. Tømreren hadde ikke satt opp stendrerene i for veggen dette skulle gå i ferdig. Jeg endte røret i et bend og ventet på at veggen skulle bygges. Den kom. Rett ved åpningen på røret kom det 15 cm treverk som jeg måtte bore igjennom >Sad
   #17
 22,342     Akershus     0

Ved svart arbeid så er det vell han som gir deg jobben som sitter med hovedansvaret?
Nei. Den som har gjort jobben er fortsatt ansvarlig. Det at det ikke er betalt skatt har ikke noe med selve jobben å gjøre. Det kan ikke brukes som en ansvarfraskrivelse.

   #18
 106     0
Hvem som helst kan ikke ta våtromskurs / sertifikat. Her er man relativt streng. Men 15 år i betongfaget holder nok....
Tror imidlertid det er litt forvirring omkring våtromssertifikat og forsikring. Norske poliser dekker ikke lekkasjeskader, kun vannskader. Høres ut som samme greia, men definisjonen er noe sånnt som:  Lekkasjeskader: vann som trenger gjennom membran, utette sluk osv (pågår over tid)  Vannskader: Plutselig / uforutsett vannskade fra vannrør etc.
Med andre ord er forsikringsselskapene desverre ikke nevneverdig opptatt av hvorvidt badet ditt er utført etter våtromsrormen, men er nok mere nyskjerrig på om røropplegget som forårsaket en større vannskade er montert av andre enn godkjennte rørleggerbedrifter.

Det viktige med våtromskurset er å forstå badet som en helhet, og se sammenhengen mellom de ulike fagene som skal inn. Veldig mye av våtromsfeil skjer i grensesnittet mellom fagene, fordi de ulike aktørene ikke forstår (eller bryr seg om ???) hva de andre fagfeltene holder på med.
Her opplever jeg stor forskjell mellom håndverkere med og uten kurs.
Det er desverre slik av VANLIG praksis blant håndtverkere i våtromssammenheng er ofte ensbetydende med å gjøre feil, desverre. Det å ha våtromssertifikat er ikke nødvendigvis ensbetydende med å være dyktig, men et skritt på veien. Mye av forskjellen på håndtverkere med og uten sertifikatet kan man se når de står i situasjoner hvor det krever å finne fram til løsninger som ikke er beskrevet i produktenes bruksanvisninger. (de fleste bad inneholder slike) Det er da de potensielt katastrofeskapende pettersmartløsningene altfor ofte inntreffer hos de ikke-kursede, mens de med kurs kommer mere helskinnet fra det.
Jeg er etterhvert mere skeptisk til en erfaren våtromsarbeider uten kurs enn en relativt fersk med.
   #19
 22,342     Akershus     0
Normen er inneholder egentlig ikke noe nytt for håndtverkeren. Dette skal være pensum til de respektive fagprøver, men det er e god repitisjon å lese igjennom den.
   #20
 106     0

Min erfaring er at normen inneholder svært mye håndtverkere jeg treffer hver dag ikke har kjennskap til. Hovedsakelig går dette på helhetsforståelse / kunnskap. Noe av hovedpoenget er tverrfagning forståelse, og gi forståelse av hvorfor planlegging er viktig.  Det er nytt for meg at våtromsnormen er en del av pensum i håndtverksutdannelsen.

Den burde jo være det, men jeg tror desverre du tar feil (uten å skulle være for bombe sikker. Noe kan jo ha skjedd de siste årene...)

Når det er sagt: Det er mange ting å si om normen. Den godtar metoder som ikke er optimale, og som praktisk redskap er den vel omfattende. Det arbeides for å lage mere konkrete veiledninger basert på de ulike oppbyggingsmetodene, og endel produkter vil møte nye krav, som er mer basert på virkelighet enn rene laboratoriesituasjoner.

Når du sier at du har lest gjennom normen, og du gir inntrykk av at dette er ting du har kunnet på forhånd mener jeg det finnes 2 muligheter:  Du er MEGET oppegående og sterk teoretisk, og har muligheter til å gå inn i en sentral rolle i SINTEF Byggforsk eller som rådgivende ingeniør om du hadde villet (sier ikke at det nødvendigvis er noe å trakte etter... Grin) eller at du ikke har lest den godt nok / konsentrert deg om egne fagfelt.  Vårtomsnormen er ment som et referanseverk / oppslagsverk.  Jeg er skrivebordsrotte innen faget, og bruker den kontinuerlig for å sjekke det jeg gjør, og oppdager stadig nye ting.

Undersøkelser viser at 3 av 4 bad bygges med reelle feil. Feil som svekker badets levetid, i værste fall dramatisk. Dette er ikke fordi 3 av 4 bad bygges av polske taxisjåfører. De fleste bygges av erfarne håndtverkere.

Derfor er det litt trist å lese at du, Hans, som åpenbart har god kompetanse og erfaring innen ditt fagfelt, mener at dette er noe bransjen kan fra før av. For det kan den absolutt ikke.  Omfanget av feil på bad sier ganske klart fra om det.