Det er viktig å plassere servanten på badet i riktig høyde, men hva er egentlig riktig høyde?

Publisert av ByggeBolig

Hva er riktig høyde for servanten på badet?

På samme måte som for kjøkkenbenken, er det viktig at servanten på badet er i riktig høyde. Om den ikke er det, blir det fort ubehagelig og upraktisk å bruke den. Det ønsker du ikke skal skje når du har brukt mye tid og penger på et nytt bad. Heldigvis finnes det standardhøyder for slikt

I utgangspunktet må vi legge til grunn at det er forskjell på mennesker og at behov og ønsker vil variere. Likevel ser det ut til at både VVS-bransjen og andre har klart å enes om hva som er fornuftige standardhøyder på servanter og andre ting på baderommet. Alle høyder som nevnes i det videre er beregnet fra ferdig gulv.

For servanter er det forholdsvis bred enighet om at monteringshøyden bør være på mellom 80 og 85 cm. fra ferdig gulv til overkant/topp av servanten. For eksempel oppgir Porsgrund at de fleste servanter er tilpasset en monteringshøyde på 85 cm. Også i mange av Byggebolig sine tråder om disse temaene går monteringshøyde på 85 cm. igjen. 

Egne behov og type servant er viktig

Samtidig er det som nevnt viktig å ta hensyn til egne behov og ønsker. Derfor kan det være lurt å tørrteste ulike monteringshøyder, ta seg en runde i ulike VVS butikker og sjekke hos familie og venner. Kanskje også kjøkkenet kan være en fornuftig referanse. I moderne kjøkken er gjerne overkant benkeplate 90 cm. over ferdig gulv, mens det tidligere ofte var en del lavere.

Det er også viktig å ta hensyn til hva slags servant du skal montere. Er det tale om en tradisjonell servant som festes på vegg, servant for nedfelling i benkeplaten eller en servant som settes oppå benkeplaten/servantskapet? Særlig dersom du går for sistnevnte løsning og servanten er litt høy, er det viktig å passe på at du ikke senker benkeplaten/servantskapet så mye at det blir upraktisk å bruke og komme til for å vaske under. Pass også på at monteringen ikke blir så lav at vannlåsen kommer lavere enn avløpet i veggen dersom du har det. Det er tross alt lettere å forlenge rør til vannlås enn å få vann til å renne i motbakke.

Andre nyttige høyder og mål

For selvbyggeren og hobbyrørleggeren kan det også være nyttig å vite at selve uttaket for servanten bør plasseres 55 - 65 cm. over ferdig gulv og at .  Andre nyttige høyder og mål kan være:

  • Dusj: 100 - 110 cm 
  • Badekar: 60- 65 cm
  • Gulvmontert wc: ca 20 cm.
  • Vegghengt wc/innbyggingssisterne: 100 cm.
  • Vaskemaskin: 90 - 100 cm.
  • Standard avstand mellom varmt- og kaldtvannsuttak til blandebatterier: 15,3 cm.

Merk at leverandørens anvisninger alltid gjelder og at det er disse som skal følges dersom det er tvil.  Ta også hensyn til egne ønsker og behov.

Om du lurer på flere VVS-spørsmål, ta en kikk i Byggebolig sin tråd for Svar på "dumme" rørleggerspørsmål.