49 727    27    24  

Fibo-Tresbo Baderomsplater : Skal man montere dampsperre bak platene?

 108     Verdal     11
Hei

holder på å renoverer badet mitt, har fått tak i de fibo-tresbo platene.
skal det ikke legges plast mellom glava å platene??
hvordan blir det i øverste del av platene når det skal være 5mm klaring mellom platene og taket??

Takker for alle svar.

   #3
 196     2
Det skal ikke legges plast mellom på Fibo-trespo. Se monteringsanvisning. Du må ha list øverst uansett. Denne dekker jo dette glatt. Husk at du må ha 60-60 spikerslag. De bør også passe med et panel sentrert over dør til slutt. Du må også ha kubbing 80-80 vertikalt og du må ha egne spikerslag for tunge ting som servant og lignende. du må også ha spikerslag øverst slik at du kan skru fast platene øverst.

Bruk bunnlist rundt hele badet og vær nøye med å få denne i vater. Hvis den er skikkelig nøyaktig, så vil jobben bli mye lettere med å sette opp platene i lodd. List skal være 6-8cm over belegg. Jeg har remse med superfix bad bunnlist for å tette oppover på baksiden. Etter at platene er montert skal en fuge mellom dryppnese og bunnlist og mellom bunnlist og belegg på undersiden av bunnlisten.

Det går greit å bruke stikksag (opp og ned sag). Men du bør snu platen og sage fra baksiden slik at du ikke skader dekor på fremsiden. Jeg bruker en trinnlydsplate fra Hunton som underlag.

Det kan være vanskelig å få en helt rett side når du skal skjære til plater som ender inn i et hjørne. Hjørnelist dekker ikke så mye av platen så kuttet bør være rimelig rett. Sjekk med en rettholt og juster med f.eks en elektrisk høvel med 0.5mm eller mindre kuttdybde.

Husk å starte slik at du kutter skrusiden inn mot første hjørne. Det vil si at alle platene går mot høyre med den siden du skrur i mot høyre. Platene har nemlig dryppkant i begge ender og det går ann å sette opp første plate feil... Da får du problem med at du ikke får siste panel over dør.

Hvis du bruker casco superfix hele veien rundt i skjøter, så får du fuktsikker løsning, bedre skjøter og det er lettere å justere platene opp og ned for å få mønster til å passe. Bare husk at lim skal tyte ut i hele lengden for å få optimal skjøt. Men tørk av lim bort fra fugene. Det er et helvete å få bort lim fra fuger. Da må en bruke rødsprit, vaske av med såpe og tørke flere ganger.

Hvis du har vinylbelegg vil du få skjevhet i platene nederst. Dette kan du unngå ved å feste vinylrester på stendere. Mye jobb, men det er litt tricky og ikke optimalt med platene som buer utover nede ved bunnlisten.

Stor fordel å være to som monterer. kan være vanskelig å få inn platene. Sjekk etter skjæring om platen passer før du påfører superfix og setter den endelig på plass.

Vær ekstra nøye med utskjæringer til el. Dyre plater å kaste, og det går ikke ann å flytte hullet etterpå. Men det er noen ganger mulig å flytte selve elboksen slik at den passer med feil hull...
  (trådstarter)
   #4
 108     Verdal     5
men når man monterer platene med glipp i toppen, kommer det ikke fukt bak platene da??

skal det ikke brukes plast mot yttervegger heller???

blir det noe galt hvis man bruker plast mellom glava å platene??
bror min brukte det, var der han kjøpte de han ble anbefalt å brike plast.
   #6
 5 116     Troms     0

og hva er kubbing??


Oi, renoverer du badet selv?  ;)

Kubbing er å lage spikerslag og støtte for platene, samt at det stiver av konstruksjonen bedre. Kubbes ofte oppe, nede og på midten.
Dvs spikre/skru mindre "pinner" (36x48, 48x48 eller i den dimensjon som behøvs) mellom loddrette stendere hvis man snakker om å kubbe på en vegg.

Dette vil du se i praksis når du får sett på monteringsanvisningen til Fibo Tresp platene. Se for deg veggen din. For hver 60cm er det en loddrett veggstav/stender hvor platene skal monteres på. For at disse skal ha tilstrekkelig støtte bør det spikres fast "kubbing" helt oppe ved kanten av platene på toppen og nede ved bunnen. Da unngår du at platene "kuver" samt at du får noe å skru fast platene i oppe og nede. I tillegg skal det "kubbes" for hver 80 cm fra den øverste (eller nederste om du vil) "kubben". Når du er ferdig vil det da mellom hver stender/stav være 4 vannrette "kubber". 1 oppe, 1 80cm lengre ned, 1 til 80 cm lengre ned og tilslutt 1 i bunn av Fibo Trespo platen.

For at du skal ha godt med feste for servanter, skap og innredning så må det kubbes mye der hvor dette skal henge slik at du kan skru det godt fast. Det er IKKE godt nok å bare ha skrufeste i selve Fibo Trespo platen. Et godt tips: IKKE spar på kubbing for dette, her er det faktisk bedre å ha en for mye enn en for lite. Jeg kubbet med 48x148 kubber der jeg skulle skru opp stæsj.

Håper du blei litt klokere iallefall.
Signatur
   #7
 176     Bjørkelangen     0
Det skal ikke brukes plast bak platene uansett.
Les monteringsanvisningen.
Signatur

   #8
 196     2
Man skal ha kubbing nede for støtte til belegg/bunnlist og platene over. Men man skal ikke skru platene nede horisontalt. Da går man jo gjennom platene og bryter den vanntette overflaten. Platene skrus jo bare i skjøtene samt oppe.

Det står ingenting i monteringsanvisningen at en skal skru nederst på plata utenom i skjøten...

Rundt vinduer og dører hvor en har stender bak og kant som blir skjult bak list, da skruer en i sidene som ligger inn mot vindu/døråpning.

Åpningen over er for at bevegelse i stendere/huset forøvrig ikke skal forårsake problemer med bevegelse/sprekk i platene.
   #9
 5 116     Troms     0

Man skal ha kubbing nede for støtte til belegg/bunnlist og platene over. Men man skal ikke skru platene nede horisontalt. Da går man jo gjennom platene og bryter den vanntette overflaten. Platene skrus jo bare i skjøtene samt oppe.

Det står ingenting i monteringsanvisningen at en skal skru nederst på plata utenom i skjøten...


Nei, nede så er det kun for å ha solid anlegg for list hvis man velger det og unngå kuving. Ikke at jeg tror kuving blir et problem med disse platene, de er knallharde og stive som fy.
Skru kun platene oppe og nede eksvis over dører og vinduer. Langs guls skal du la vær.
Signatur
   #10
 21     Namsos     0
hvordan er det hvis man forer på yttervegg cc60 horisontalt? dvs at alt spikerslag på ytterveggen bli liggende.