Lime trepanel på bad
61
0
Eg skal snart i gang med badet på hytta (nybygg), og har nokre spørsmål ang. dette. Plana er belegg på golvet, fibo trespo plater i dusjnisje (1 x 1 m nisje med glassdør) og så trepanel på resten. I tillegg har eg tenkt trepanel i himling. Veggane består av tradisjonelt stenderverk i tre. Innafor der er plana dampsperre og så panel.
Eg har sett ein del som snakker om å lime panelet for å ikkje perforere dampsperre, men veldig lite detaljar: Kva slags lim, detaljar om utføring m.v.
Bør det vere luft mellom dampsperra og panelet, og i så fall kor mykje?
Kva slags lim bør ein bruke?
Tips til korleis ein sikrer panelet før limet tørker - bør ein ha noko form for utvendig press langs spikerslag?
Eg har sett ein del som snakker om å lime panelet for å ikkje perforere dampsperre, men veldig lite detaljar: Kva slags lim, detaljar om utføring m.v.
Bør det vere luft mellom dampsperra og panelet, og i så fall kor mykje?
Kva slags lim bør ein bruke?
Tips til korleis ein sikrer panelet før limet tørker - bør ein ha noko form for utvendig press langs spikerslag?
Gitt at badet er ventilert og at du ikke til vanlig spruter vann på panelet: spikre i veg.
Et ventilert bad er imo ikke våtere enn andre rom i boligen. Har sett 40 år gamle himlinger på bad, spikret panelt. Ingen skader er observert. (Men panelet er ikke demontert)
Tre tåler midlertidig fukt veldig greit. Om du unngår varig fuktbelastning så vil du ikke få råte. Og med god ventilasjon, så er det også liten risiko for mugg og svertesopp.
Jeg ville også spikret panelbordene. Årsaken er å hindre at panelet sprekker når det beveger seg, for panelet vil bevege seg i takt med luftfuktigheten igjennom året. Jeg innbiller med at med spikring, så blir det litt rom for bevegelse. Limer du, så er det ikke rom for noe bevegelse. Og panelet kan lettere sprekke. Jeg har sett at det har skjedd utvendig der malingen i not/fjær virker som lim med påfølgende oppsprekking av kledning.
Den dagen vi bygger bad på hytta, så blir det panel der også😁
Jeg ville ihvertfall ha glemt dette med lim og heller kanskje tenkt på å lekte ut med minste dimensjonen tilgjengelig i alle spikerslag for panelet slik at lekt presser dampsperre inn mot spikerslag (stender). Spiker fra panelet vil da bidra til å tette sperren. Samtidig vil treverket kunne "puste" begge veier.
Jeg ville videre definitivt ha investert i bra dusj-kabinett (1 x 1 m !!) og montert fuktstyrt avtrekk i nærheten av toppen på kabinettet og sikret bra med tilluft-kapasitet. Jeg ville glemt nisje, før eller siden vil det oppstå lekkasjer, spesielt i treverk som kanskje vil bevege seg mye med temperatur-variasjoner i en hytte.
Levert av ferdihyttefirma. Ingen skader observert. Hytte 1 står uoppvarmet ved fravær, hytte 2 med frostvarme.
Det ser vel ut til at konstruksjonen blir: Stender - dampsperre - lekter (12mm?) - panel (spikret).
Går det an å bruke interiørbeis? Tenkjer å bruke det på andre rom. Bør ein da lakke over?
Erfaringer med voks/oljer som t.d. Osmo Dekorvoks eller Tyrilin Interiørvoks?
Jeg har brukt TreStjerner Gulvmatt for å gi ekstra beskyttelse på interiørbeisede vegger på bad og dørblader og karmer på hytta. Dette er en vanntynnbar lakk som gir en matt og nesten usynlig beskyttelse.
Veggen på badet under er behandlet med Jotun Interiørbeis og så lakket med TreStjerner Gulvmatt.
Dørene og dørkarmene under er også behandlet med Jotun Interiørbeis og så lakket med TreStjerner Gulvmatt.
Veggene er ikke lakket. Ingen synlig fargeforskjell eller glans.
Jeg ville valgt en diffusjons-åpen overflatebehandling slik at treet får "pustet". Så lenge det ikke er konstant vått tåler treverk fukt rimelig bra. Vanligvis veldig greit på ei hytte som får lengre perioder med "tørk" mellom hvert besøk.