#13
 1,617     Rogaland     0
Mener de fleste standard sensorer rundt kr 400.- er en-polte brytere. På bad er det vel krav om 2-polte brytere. Mulig man kan gå rundt det med en 2-polt vippebryter koblet foran sensoren. Det kan sikkert våre elektriker venner her inne svare på.
Ikke sikkert 2-polte sensorer er mye dyrere heller. Ser bare at de fleste sensorene er 1-polt og det som er sjeldent er vel dessverre også dyrt..
Uansett en fin løsning. Kommer til å gå for noe sånt selv. I dag bruker vi en fukt-styrt sak. Mer fornuftig om den startet ved bevegelse.
   #14
 340     Nord-Norge     0
Hadde ingenting med sprutsoner å gjøre. Var det klasifisert som våtrom ville ikke panel på veggene være godt nok, sa denne byggingeniøren. Om dette ikke stemmer, så ønsker jeg vedli gjerne at dere kan vise meg dokumentasjon på at panel tilfredstiller krav til våtrom. For det er noe jeg har lyst til å ha på vårt bad i 2 etg. Det er det som følger med huset opprinnelig i fra finland, men vi har lagt inn kostnad på våtroms plater.
Er klar over at det er mange som har panel på bad rundt om i landet, og vet også at det fungerer utmerket, MEN, jeg er avhengig at huset skal få ferdig attest når det en gang står ferdig, og slik situasjonen er nå, kan jeg ikke legge frem dokumentasjon på at tre panel vil tilfredstille krav til våtrom.
   #15
 3,955     0
[quote=Veiledningen til TEK10]
§ 13-20. Våtrom og rom med vanninstallasjoner
(1) Våtrom skal prosjekteres og utføres slik at det ikke oppstår skade på konstruksjoner og materialer på grunn av vannsøl, lekkasjevann og kondens.

(2) Følgende skal minst være oppfylt:

a.Våtrom skal ha sluk og gulv med tilstrekkelig fall mot sluk for de deler av gulvet som må antas å bli utsatt for vann i brukssituasjonen. Rom med sluk skal være utformet slik at eventuelt lekkasjevann ledes til sluk.

b.I våtrom skal bakenforliggende konstruksjoner som kan påvirkes negativt av fukt være beskyttet av et egnet vanntett sjikt. Gjennomføringer skal ikke svekke tettheten. Materialer velges slik at faren for mugg- og soppdannelse er minimal.

c.I rom som ikke har sluk og vanntett gulv, skal vanninstallasjoner ha overløp eller tilsvarende sikring mot fuktskader. Gulv og vegger som kan komme til å bli utsatt for vannsøl, lekkasjevann eller kondens, skal utføres med fuktbestandige materialer.

d.Rom uten sluk skal utformes slik at eventuelle lekkasjer synliggjøres.

e.Vegger med innebygde sisterner eller lignende skal sikres mot fuktinntrengning fra lekkasjer fra installasjonen. Eventuelle lekkasjer skal synliggjøres og i andre rom enn våtrom skal lekkasjen føre til automatisk avstengning av vannet.
[/quote]

Det som står i veiledningen, er at bakenforliggende konstruksjoner skal være vanntett, samt at det skal være vanntett overflate i våtsoner.

Det som går an, er å benytte samme løsning til panelvegg, som man kan benytte i bad i kjeller/underetasje med lufting bak platekledning og bakenforliggende membran.....

Det dalton etterspør, med dokumentasjon på at panel er tett nok, kan du nok regne med å vente noen år på. Det du derimot kan gjøre, er å be din påståelige byggingeniør ta en titt på BVN30.055 figur 23c - så finner han nok fort en løsning du kan føle deg komfortabel med Smile
   #16
 21,481     Enebolig     0
Hvordan fungerer dette med lufting bak platene? Hvor mye lufting er det, hvor stor er åpningen i bunnen?

   #18
 21,481     Enebolig     0
Da menes det fra topp og bunn, altså fra plate (bunn) til gulv og plate (topp) til tak? Hvor mye ut fra membranen ligger platete?
   #19
 3,955     0
Panelet bør avsluttes ca 10cm fra topp gulv.
Bak panelet må det være en luftespalte på min 15mm.

Membran må trekkes ca 5cm opp bak der panelen begynner.

Bakenforliggende konstruksjon, bør bestå av dampåpen kledning (f.eks grunnet gipsplate).

Avstandsholder/lekter anbefales være cc30 for å sikre tilfredsstillende ventilasjon.

I toppen (over panelen) må det være en frittstående list, slik at man ikke får vann bak panelen. Det er denne spalten (mellom panel og list) som skal være min 30mm..

Dette er egentlig håpløst forklart, men om du ser i bvn 30.055, forstår du nok hva jeg mener Smile
   #20
 3,258     Akershus     0
Panel på vårt 10 år gamle bad i kjeller, men flis i dusjsonen og på vegg med vask.

Både vegger og tak ser helt fine ut og ingen ting som antyder at dette går dårlig.

Har ikke bygd dette selv men det ser ut som det er gips bak panelet. Hos oss er panelet trekt helt ned til gulv og listet på vanlig måte, men det er så langt vekk fra våtsone at det aldri er vann der, men ser jo at løsningen er dårlig... hadde jeg gjort det selv så hadde jeg lagt en lav fliserand og avsluttet veggen et stykke lengre opp.

Vegg og tak er beisa med noe greier som skal gjøre at panelet ikke blir mørkt. Ikke noe oppsprekking eller annet å se.

Er ikke så glad i flis så jeg er glad jeg slipper det på alle veggene.
Signatur