TSt
   #13
 14,711     0
Men veldig dumt å ikke ha noe grunn ventilasjon på et bad.  En bør helst ha noe ventilasjon også når vifte ikke kjører.  Derfor det er regler med enten ventilasjon over tak eller avtrekk.  
Når du får luft inn, ta en strimel av et ark og tre det inn av ventilen slik at du finner ut om luften går opp eller ned i luftepipen.  Kan jo slå ned ved spesielle værforhold men tror ikke så mye på det.  Hvis naboen sender ut mere luft enn trekken ut øverst får du overskuddet hos deg. 
  (trådstarter)
   #14
 330     0
Ah. Fanget mellom barken og veden, med andre ord! Enten blir det naturlig trekk, som er mindre god, eller god trekk når vi bruker vifta, men ingen ellers?
Kanskje vi får skaffe en "åpen" vifte, da. Så får vi litt luft fra naboen, men får iallefall ventilert under dusjing. Jeg har ikke merket så mye damp fra nabo under, bare kald luft av og til. Dersom naboen bruker vifte, skulle man ikke tro det kom såpass kald luft ut hos oss? Så kanskje det kommer uteluft, rett og slett, og varmt akkurat når de bruker badet.
   #15
 5,432     Akershus     0
Men veldig dumt å ikke ha noe grunn ventilasjon på et bad. En bør helst ha noe ventilasjon også når vifte ikke kjører. Derfor det er regler med enten ventilasjon over tak eller avtrekk.

Nye regler etter Tec et eller annet sier kanskje noe om at ventilasjon må stå på, men jeg mener at tidligere var det som du sier, enten lufting over tak eller avtrekk, men det var vel ingen krav om at avtrekket skulle gå 24/7? Kan ikke forstå annet enn at TS kan sette inn en vifte med sjalusi og ettergang, slik at viften går x antall minutter etter dusjing. Om det er fornuftig eller ønskelig er noe helt annet

Du får også vifter med tilbakeslagsspjel alternativt kan man kjøpe dette løst og montere på vifta. Tillater en viss utstrømming av luft, men stenger for kaldras og som her uønsket tilbakeslag fra naboen.

I tilfellet med TS, er det jo uønsket med tilbakeslag og er dette som er faktum, kan da ikke forstå annet enn at en vifte med sjalusi, som effektivt stoppet dette må være det beste. Uten vifte har han jo det motsatte av avtrekk.
  (trådstarter)
   #16
 330     0
Takk for nytt innspill. Jeg tror jeg har avtrekk, men at det er lite. Kuldedusjene skjer vilkårlig, klarer ikke finne noen sammenheng. Skal stikke i butikken og sjekke ut utvalget. Dersom jeg har viften på en stund etter at noen har dusjet, behøver det vel ikke være et stort probem at ventilasjonen mangler? Døra står vanligvis på gløtt, vurderer også å bore noen små hull i denne. Badet er mikroskopisk, kanskje tre kvadrat (!).
   #17
 5,432     Akershus     0
Hvis "kalddusjene" skjer vilkårlig, kan det jo hende naboene også har vifte som blir igangsatt enten med bryter eller bevegelsesdetektor, noen har også fuktstyring, så de starter ved f.eks dusjing. Da er det naturlig at du får "kalddusj" vilkårlig.

Noen vifter egner seg bedre for montering mot kanaler over tak enn andre. Noen er kun beregnet for avtrekk gjennom vegg.

   #18
 24,846     Akershus     0
Oppskriften er å montere sentralt avtrekk på taket som kommer alle til gode. Enkelte sameier er skeptiske, de frykter stort varmetap. Imidlertid har mekanisk avtrekk vært brukt i villaer i årtier uten vesentlig støkke fyringsutgifter.

Dette er en påstand det skulle være interessant å vite belegget for. Meningen med mekanisk avtrekk er vel å øke utskiftingen av luft. Luft inn skal varmes opp før den slippes ut, mer luft inn skal varmes opp tilsvarende mer før den slippes ut. Logikken i dette synes jeg bør være klar.


Har ingen annen dokumentasjon enn min egen erfaring: oppvarmet flate ca 200 m2. Mekanisk avtrekk døgnet rundt. Elektrisk fyring. Årsforbruk i flere ti-år: 24.000kW/år. Ikke unormalt for en enebolig.
Signatur
   #19
 5,432     Akershus     0
Jeg har ca samme oppvarmet grunnflate som deg. 130 oppe, samme i u.etg, hvorav ca 70 m2 oppvarmet, resten med varmelekkasje fra v.v.beredere og varmelekkasje forøvrig. 2 varmepumper. Naturlig ventilasjon, for det meste via ventiler over vinduer. Vifte på 2 bad med bevegelsesensor og ettergange, 2 bad med varmekabel i gulv. Siste årene har forbruket ligget jevnt på ca 15.000 kwt. Monterte balansert ventilasjon i høst, alle månedene etter det har strømforbruket steget ganske markant i forhold til tidligere år.

Kan ikke forstå hvordan det er mulig å skifte ut mengder med luft via mekanisk avtrekk uten varmegjenvinning uten at det sterkt skal påvirke strømforbruket. Det må i så tilfelle dreie seg om ren magi?

Forøvrig er det selvsagt ikke mulig å sammenligne 2 boliger uten at de er likt bygget, men en forskjell på nesten 10.000 kwt årlig sier antagelig noe?