460    8    0  

Problemer med ventilasjon på bad

 3     0
Hei,

For noen år siden pusset vi opp badet i leiligheten vår som ligger i 3. etasj og gjorde det meste klart for oppussing av bad nr 1. 
Fra styret i borettslaget hørte vi at det var ikke lov å sette inn ventilasjon siden bygget hadde mekanisk ventilasjon på taket. Vi valgte å følge reglene og høre på styret (noe vi ikke skulle gjort siden ingen andre i bygget følger disse reglene). Problemet med dette er at den mekaniske ventilasjonen er for svak og dette fører til fuktighet, men dette oppdaget vi ikke før i ettertid.

Nå skal vi fikse bad nr 2 som ligger rett ved siden av og nå ønsker vi å sette inn ventilasjon på begge badene. Begge badene deler samme ventilasjonskanal og jeg antar da at man kan ordne med strøm til viften på bad 1 fra bad 2 som vi nå skal fikse. 
Jeg har i den sammenheng snakket med en elektriker som sa at vi kunne sette en flexit vifte på hver side av kanalen med spjeld slik at når den ene viften går så blåser den ikke luft og fuktighet inn på andre badet men opp i ventilasjonskanalen. 

Når jeg hørte dette trodde jeg at dette var en veldig god løsning, men når jeg kom til Elektroimportøren og presenterte denne løsningen så sa han som jobbet der at dette ikke nødvendigvis var en god løsning siden disse viftene ikke kunne klare å dytte denne fuktigheten langt nok opp i kanalen og at det heller kunne føre til oppbygging av fuktighet, lekasjer osv. 

Er det noen her som vet om noen gode løsninger på dette problemet, og eventuelt vet om hvem man kan kontakte? 

På forhånd takk. 

Problemer med ventilasjon på bad -  - krisro

HSt
   #1
 37,558     Lillestrøm kommune     0
Du må forsikre deg om at du er eneste bruker av røret opp til taket, ellers er ikke dette gjennomførbart

Dere kan montere avfukter på bad det er mulig.
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk Hst. Hver leilighet har sitt eget ventilasjonsrør (så det skal egentlig være fem rør på bildet, men det var litt vanskelig å tegne. Dvs. at vi er de eneste som bruker dette røret. 
Siste redigering: Thursday, June 22, 2023 7:01:37 PM av krisro
   #3
 87     0
"Vanlige" baderomsvifter er konstruert for å skyve luft korte strekninger. Du behøver en trykksterk modell med radialvifte. Silvento fra Lunos er en slik. Med tilbakeslagsventil. https://www.lavenergisystemer.no/lunos-produkter/silvento
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Takk Morten. Driver dere i Lavenergisystemer også på med installasjon av dette? Siden vi har to bad som deler samme ventilasjonskanal så må vi da installere en på hver side antar jeg? (eventuelt en i midten som fungerer på begge på en eller annen måte?
   #5
 87     0
Lavenergisystemer leverer ventilasjonsløsninger til håndverkere. Ventilasjonsentreprenører, byggmestere, tømrere og elektrikere. Spesielt i forbindelse med rehabilitering og oppgradering av boliger.
Vi vurderer forutsetningene og foreslår løsninger tilpasset boligen.
Signatur
   #6
 5     0
Hei. Nå vet jeg ikke hvordan det ser ut på taket, men den beste løsningen her er å montere en takvifte f.eks fra Østberg av typen TKC-AC/EC basert på hvordan du vil styre den. Spjeld mellom badene vil ikke fungere. Bad skal i tillegg ha grunnventilasjon til en hver tid.
Signatur
   #7
 87     0
Avtrekksventilasjon var basert på at all (oppvarmet) luft trekkes ut gjennom bad og våtrom.
Kald luft tilføres gjennom ventiler i ytterveggene forutsatt at disse alltid er åpne.

Det finnes i dag alternative måter å ventilere boliger på. Forskningsmiljøer vurderer alternativer til å tømme badet for luft 5-7 ganger i timen og påpeker at behovet for slikt luftskifte er i ferd med å forsvinne med høy kvalitet på moderne bad og gulvvarme.
Nye energidirektiver, høye energikostnader og ønske om økt komfort bidrar til endringene.
Løsninger finnes.

https://www.vvsaktuelt.no/dilemmaer-innen-boligventilasjon-333793/nyhet.html?newsletterid=14237&utm_campaign=2023-03-09&utm_medium=email&utm_source=newsletter
Signatur

HSt
   #8
 37,558     Lillestrøm kommune     0
Å hente luft fra resten av bolig som allerede trenger luftbytte kan være lurere enn å hente kald uteluft inn på et bad