3,867    12    2  

Skifte ut avtrekksvifte bad

 3     0
Hei,

Vi har flyttet inn i et hus som i dag har en Flexit avtrekksvifte som styres av en av og på bryter på veggen. Vi ønsker en vifte som styres mer av luftfuktighet, ser av Flexit har en versjon som kan dette og da lurer jeg på om det er store jobben å bytte ut dette?

Et annet spørsmål er, anbefales det å ha en av og på bryter da? Eller kan jeg fjerne denne helt?

Har også blitt anbefalt å bruke PAX, uten at jeg helt vet hva fordelen er her? Og kan denne eventuelt bli montert rett på ventilasjons-røret som går ut?

Takk!

   #1
 3,277     I huset mitt     0
Flexit og Pax er konkurenter, så magefølelse/pris/vaner/funksjonalitet bestemer ofte valget mellom disse. Begge er kvalitetsmerker.

Mange sånne vifter har fuktstyring og timers som standard. Fukt er lurt å styre på ja, men husk også at det kan være lurt med en bryter som tvinger den igang om noen har laga litt mye lukt på badet............Wink

Også viktig å tenke på hvordan ventilasjonen i huset ellers er. Hva slags ventilasjon er det i huset?
Kanskje så må den vifta på badet gå kontinuerlig.

Hus fra 80 tallet og nyere har ofte mekanisk avtrekk, aka loftsvifte som suger ut luft fra kjøkken/bad og spalteventiler/ventiler i vindu/vegger, eller noen hus fra 90-2000 tall har kun avtrekk fra bad og da må denne gå hele tiden.
Nyere hus har balansert ventilasjon med avtrekk og tilluft inkl varmegjenvinning, etc.
TDJ
   #2
 1,627     Asker      1
Viktig som Hirobofly sier over å forstå hvordan ventilasjonen i huset er bygget.

Har selv svært god erfaring med Pax gjennom ca 8 år (hjemme og på hytte).

I tillegg til funksjonaliteten nevnt over kan moderne vifter også bevegelses-sensor og kan også stilles inn for en lav, kontinuerlig hastighet dersom det trengs. Er sikker på én sak og det er at en manuell start (vifte går da i 15 minutter) er godt å ha Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Hei igjen,

Takk for svar.

Huset er fra 1988 og det har "naturlig ventilasjon basert på termisk oppdrift. Tilluft via ventiler i oppholdsrom." som det står så fint, noe jeg leser som at det ikke er noe ventilering.

Badene har ventilasjon som går rett ut av veggen slik jeg ser det.
   #4
 3,277     I huset mitt     0
Ingen avtrekk altså.
Da bør nok de viftene på bad(ene) gå kontinuerlig ja.

Spalte under dørene til badet.
Finnes stillegående utgaver som er laga for kontinuerlig drift. (kanskje de TS har er slike alleredet)

Generelt: Gamle hus var ofte naturlig trekkfulle slik at det var nok med et par ventiler og kombinasjon utett hus og ventiler til å skifte ut luft.
Nyere hus er tettere (dampsperre i vegger, tykkere isolasjon, vindsperre++) som gjør at lufta ikke selv skiftes ut, men må dras ut. Dette blir viktigere og viktigere med nyere hus. (og noe man må tenke på om man pusse opp et eldre hus)

Fuktproblemer, dårlig inneluft++ er konsekvensene om man ikke drar ut/skifter lufta.

Føles ofte bortkasta å dra ut varm inneluft og ta inn kald uteluft, men det er dette som kalles ventilasjon. Wink
-Som nevnt, mer moderne løsninger med varmeveksler (varm inneluft forvarmer kald uteluft før den kommer inn) bedrer på dette, men lufta må skiftes uansett.
TSt
   #5
 14,509     1
Går luften i dag ut via vegg eller over tak ? Er det over tak vil det normalt dras noe luft ut via naturlig sug hvis en ikke monterer spjell på viften. Men det finnes litt dyrere vifte som har litt grunn ventilasjon og som styres av fukt og bevegelse. Jeg har valgt denne på hytte og da kan vi sette på styring på strømmen til denne for å slå den helt av når vi ønsker det. Det er Flexit Baderomsvifte Pro7 jeg har valgt men det finnes sikkert andre alternativer. Ikke alle er like støysvake.
  (trådstarter)
   #6
 3     0
Hei,

Takk for mye bra info.

Dette ble fort mer komplisert en jeg hadde sett for meg mtp ventilasjon av hele huset, fremfor et spørsmål om valg av baderomsvifte som jeg trodde primært var for å forhindre fuktig luft på baderom når man dusjer/bader (og kanskje lukt).

Det er ikke tilstrekkelig spjeld i baderomsdøren (fra tilstandsrapporten), noe jeg må få utbedret etterhvert.

Jeg har på en annen side vurdert installasjon av varmepumpe, vil dette kunne gjøre inneklima bedre?
TDJ
   #7
 1,627     Asker      0
Det er ikke tilstrekkelig spjeld i baderomsdøren (fra tilstandsrapporten), noe jeg må få utbedret etterhvert.

Jeg har på en annen side vurdert installasjon av varmepumpe, vil dette kunne gjøre inneklima bedre?

Er ikke nødvendigvis så vanskelig som det høres ut Smile. Ventilasjon ved "termisk oppdrift" er i utgangspunktet slik alle hus ble bygget før ordet "energiøkonomisering" ble oppfunnet OG elektrisk kraft var mer eller mindre gratis her i landet. Varm luft stiger opp fordi den er lettere en kald luft. Luft blir varmet opp av alt som avgir varme, bla av mennesker som både "avdamper" og "utånder" Shocked. Slik ventilasjon fungerer utmerket dersom man lar den varme, "brukte" lufta få slippe ut og "ny", kaldere luft får slippe inn i samme takt som den varme forsvinner..... Gjennomstrømning og luftutskiftning forbedres ved at det er luft-spalter under innvendige dører. Frisk (kaldere) luft trekkes da fra vinduer og lufteventiler i diverse rom og dras ut gjennom noen få sentrale avtrekk, f.eks. kjøkken og våtrom. Ved termisk selvtrekk (konveksjon) vil "suget" som den unnslippende varme luften skaper være nok til at ny, frisk luft blir tilført. Det er ikke uvanlig å sette inn vifter både på bad og kjøkken for å "hjelpe" på dette termiske avtrekket.

"Inneklima" er et særdeles vidt begrep. Varmepumpe benyttes i hovedsak for å få ned energikostnader knyttet til oppvarming og påvirker ikke andre komponenter av inneklimaet enn varmekomfort. Dersom man beholder et "termisk avtrekk" (som jo handler om at også kråkene får det noe varmere...) vil en varmepumpe  i hovedsak kun bidra til å redusere energikostnader på sikt. Dersom man IKKE ønsker å fyre for kråkene er det balansert ventilasjon som gjelder, men det er en helt annen story i gamle hus...

Når det gjelder det aktuelle spørsmålet om bad er svaret svært enkelt: Ja, det er greit å "oppgradere" avtrekksviften til å kunne styres på flere måter enn bare manuelt av/på. MEN, det er også helt nødvendig at det lages til-luft åpning nede ved gulvet, gjerne nederst på døra.  Uten tilstrekkelig til-luft virker ikke viften.

Signatur

TSt
   #8
 14,509     0
Inntil en har fått tilluft på annen måte må baddør stå litt på sprekk når badet ikke brukes. Viktig at det ikke er spjell etter vifte hvis dette er eneste avtrekket på et bad.
   #9
 3,277     I huset mitt     0
Med hus så er det en lærekurve som av og til kan være bratt. Wink

Etter som man får erfaring med nettopp hus, så oppdager man de hint og lett kreative omskrivningene av diverse som man ofte ser i tilstandsrapporter og salgsoppgaver.

Som TDJ er inne på, dette er egentlig ikke komplisert:

Alle hus må ha ventilasjon.

Det er ulike måter å få det til på (grovt sett).
-Hus fra tidenes morgen opp til ca 60-70 tallet hadde naturlig/termisk ventilasjon; utett hus/trekk, dårlig isolasjon, mange ildsteder++ gjorde at lufta forsvant ut og frisk uteluft kom inn. (ullgenser/ullsokker, frost på gardinene, sitte nært ovnen generasjonen)

-Hus fra 80 tallet og nyere ble laga tettere (og tettere og tettere), så luften må mekanisk suges ut og ny luft kommer dermed inn via ventiler i vindu/vegg.
Ventilator på loftet (går kontinuerlig) er et alternativ, vifte på bad (som går kontinuerlig) et annet.

-Hus fra de siste 10-20 årene er så tette de har innblåsning av frisk uteluft til oppholdsrom og avtrekk fra bad/kjøkken med varmeveksler for å spare energi. (ofte benevnt som balansert ventilasjon)

Varmepumpe er kun oppvarming av inneluft, gjør ikke noe nevneverdig for ventilasjonen vi snakke om her.

Så; la vifter på bad(ene) gå hele tiden og sett badedøra på gløtt til du har utbedra spalte under/hull i døra.Smile
TSt
   #10
 14,509     0
Jeg ville ha vifte på bad som øker ventilasjonen når det benyttes men har en grunn ventilasjon. Det er somregel for lite å kjøre med kun grunn ventilasjon når badet benyttes.