587    6    0  

Ventil i murpipe

 107     0
På det ene badet mitt er det borret et hull inn i murpipa og satt på en ventil der som fungerer som avtrekk til dette badet. Er dette en vanlig løsning? Syns ikke avtrekket fungerer veldig godt, håndduker som henger blir aldri tørre for eksempel. Kan jeg montere en vifte på dette?

   #1
 1 498     0
Om du bruker pipen som pipe så er det ulovlig, i tilfelle pipebrann så kan det bli interessant. Vi hadde en slik, som vi måtte mure igjen.
Ellers også kan det være vanskelig å få trekk i pipa, selv om en fyrer, så er nok forståelig at det ikke virker.
   #2
 5 333     Tromsø     0
Det er sannsynligvis pipe med to løp, ett for røyk og ett for ventilasjon? Veldig vanlig et stykke tilbake i forrige århundre? Lufteløpet har typisk ventil i vaskekjeller, kjøkken og bad.

Luftepiper, enten som del av murpipa eller som egen luftekanal i metall opp over tak var viktig for ventilasjonen før husene fikk mekanisk ventilasjon, men ikke like effektiv. Ok for bad der man satt i badekaret hver lørdag, men i minste laget for dagens dusjvaner. Elektrisk vifte tilpasset kanal med selvtrekk kan hjelpe, men kan også rote det til hvis det er flere rom (eller leiligheter!) som har ventil til samme kanal.
Signatur
TSt
   #3
 9 887     0
Start med å sjekke pipe og se at det virkelig er to løp men som KjellTS skriver så var dette vanlig før, hadde det i 4 mannsbolig i Trondheim bygget i 1931. Sjekke om det er andre åpne luker.  Trengs ikke alle lenger kan en tette de (men følge med hvis de allikevel trengtes).  Satte inn "moderne" innerdel i luftepipen husker jeg,  dem ble iallefall ikke noe dårligere av det.  Mulig tversnitt inn er redusert av dagens mekanisme etc.  Husk at en må ha tilluft for at ventilasjon skal virke, en ventil på et potte tett bad vil ikke ha noen funksjon.  Spalte under dør er et minimum. Men mangler dette forsøker du om det blir nedre ved å sette døren litt på sprekk og se hvordan det virker før du evt gjør tiltak.  Med vifte må en sjekke hvor luft evt kommer ut i etasjen over og da ødelegger en kanskje suget fra dette punktet så avhenger litt om det er bare ditt hus eller om det er en nabo som benytter den samme.  
  (trådstarter)
   #4
 107     0
Takker for svar. Jeg får undersøke om det er to løp. Det er en tilsvarende ventil på vaskerom også hvertfall.
   #5
 21 366     Akershus     0
Om du fyrer vil det også bli litt bedre trekk. Varmen fra røykgassen varmer pipa og lufta i luftekanalen.

Systemet med pipekanal er eksempel på tilrettelagt naturlig ventilasjon.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 107     0
Det er to løp ja, det ene er bare ventilasjon ser det ut til,for det er ikke fullt av sot. Ser ikke ut som det er annet enn bad i kjelleren luftes via denne. Litt merkelig å bygge en egen luftekanal slik bare til kjellerbad,men det er mulig det har vært flere avtrekk som er blitt murt igjen.