13,653    12    0  

Oppbygging av vedfyrt badstue rom i rom

 1,016     Hosle     0
Hadde en tråd her tidligere om IR-badstue. Nå er planene snudd om, pga at det ble altfor dyrt å legge fram strøm til hytta. Så da blir det vedfyrt! Har kjøpt en Harvia ovn og pipe. Tenker å bruke skamotec bak ovnen og porebetong på siden som brannmur. Men oppbyggingen ellers? Her er hva jeg har tenkt:

Gulv: Det er furugulv i rommet, så oppå der tenkte jeg å legge sponplater og deretter belegg. Har ikke sluk.
Vegger innenfra og ut: Panel (osp), papp/folie?, 5cm isolasjon, papp, panel (gran).

Ønsker også forslag til oppbygging av vegg mot eksisterende vegg og tak. Der trenger jeg ikke panel utenpå, men vil jo ikke at isolasjonen skal tyte ut heller?

Varmebeskyttende fundament under ovnen??

   #1
 1,724     Trondheim     0
Fra badstuens innside og ut: Panel (horisontal) , 20mm lekt(vertikalt) , badstufolie(alupapir) tapeat i  skjøtene og klemt under lektene. 5-10cm isolasjon (5 blir litt spinkelt mtp at stendere da blir 48x48, ) jeg skulle brukt min 3 tom stendere dvs ca 70mm iso,papp og granpanel sist.

Mot yttervegg: panel, lekt 20mm, folie, isolasjon (mot yttervegg så mye som mulig)
bare folien er tett (tape i skjøtene og overlapp mot gulvbelegg) så er denne måten å bygge tryggt.

Ellers så kan du ha lufting mellom isolasjon og yttervegg dvs: panel,lekt 20mm, folie, 70mm isolasjon, luftespalt 20mm, yttervegg med isolasjon. Denne spalten skall da luftes mot angrensende rom.
For å holde isolasjon på plass så fester du ståltråder mellom stendere mot luftespalten til yttervegg med cc 50  mellom trådene for å holde isolasjon på plass. Alt at de legger diff åpen papp på baksiden (bygger veggen ferdig og reiser den opp med papp ferdig festet) denne løsningen er nok bra mtp glava-støv ut fra luftespalt.             


uansett hvordan du bygger så dropp ikke folien.
sørg for god og riktig utlufting

MVH
Sakke
  (trådstarter)
   #2
 1,016     Hosle     0
Takk for tips. Jeg tenkte å ha luftespalte mellom badstueveggen og eksisterende uttervegg med lufting i mellom. Tenkte å ha papp e.l. på badstueveggen mot eksisterende vegg for å hindre glava-støv. Kan jeg slå på en tynn finerplate e.l., eller blir det for tett?
   #3
 1,724     Trondheim     0
tipper at det blir litt tett, hadde nokk satset på papp. luftespalt over isolasjon i tak også hvis mann skal følge konstruksjonsmåten konsekvent.
Men som sagt bygg ikke uten badstufolie på innsiden av isolasjon. Det er veldig greit at rommet er damptett, og da du har lufting på utsiden så har du dobbel sikring mot fuktskader.
Ingen dørstokk på badstudøren + innluft ved ovnen og utluft diagonalt over rommet fra ovnen på vegg 20cm  ned fra tak.

MVH
Sakke
   #5
 3,258     Akershus     0
Google og les deg ordentlig opp på denne konstruksjonen. Badstu er i bunn og grunn et temmelig tørt rom, særlig med tanke på at du skal ha vedfyrt uten sluk, blir ikke mye vannsøl av slikt.

Og du må luft inn og luft ut på en riktig måte.
-----------------

Sist jeg leste om badstuer så var det, såvidt jeg kan huske, ikke noe spesielt med konstruksjonen. Om det skal være en "rom i rom" konstruksjon så kan du jo ikke ha to fuktsperrer? Da må vel innerste konsruksjonen være uten?

I praksis vil du jo ikke få noen kald side i veggkonstruksjonen så lenge den står inne i et eksisterende rom. I mitt hode må da den konsruksjonen være pustende, ergo høres dette med tapet folie osv ikke helt riktig ut... men det har kanskje ikke så mye å si siden det luftes godt uansett.
Signatur
   #6
 1,724     Trondheim     0
Dessverre, når man gjør et søk på norsk så trur jeg ikke at du får mye fornuftig ut av det, det finnes ingen byggeforeskrifter, tekniske beskrivelser så vidt jeg har klart å finne. På svensk dukker det opp også mye svada og motstridige instruksjoner.

Badstu er IKKE et tørt rom hvis man bruker vann på ovnen. Damptrykket kan bli temmelig høyt, og kaster mann mye vann på ovnen så er luften fuktig kontinuerlig. Det finnes mange fuktskadede badstuer.

Du har rett i att risikoen er noe mindre i en vedfyrt badstu da ovnen trekker erstattingsluft og lufskifte blir naturlig høyt, det gjør att det er noe mindre kritisk med "riktig " lufting.
Luft inn og ut er ikke noen heksekunst , har mann montert døren uten terskel og har god glipe der + en ventil nært ovnen så er tilluft ordnet, fraluft som sagt diagonalt over rommet på veggen, noe ner på vegg.

Det er som du sier ikke noe problem å bygge integrert i resten av veggstrukturer uten lufting, men da må mann ha TETT dampsperre/folie. 


Her har ingen snakket om to damptette skikt, det er snakk om dampåpen papp på baksiden (mot luftespalt ) for å holde isolasjon på plass.
uansett konstruksjonsmåte så SKALL dampspere/badstufolie være mot badsturommet altså på innsiden av isolasjonen. Bygger mann uten dampsperre så må det bygges luftet mot eksisterende vegg.

Men hvis man bygger luftet så gjør det ingenting at det er en dampsperre på innsiden som forhindrer dampens inntreng i isolasjonen, da har mann jo sikret seg dobbelt.       

Eneste plassen jeg vet at dette er forsket på og der det finnes byggeforeskrifter for konstruksjon av badstuvegg er Finland. Der betraktes  badstu som våtrom og skall konstrueres deretter.

Når det er sagt så går sikkert det meste greit i sparsommelig privatbruk. Jeg skall sette igang  å bygge badstu i kjelleren nå til sommeren, skall lage en blogg av det tenker jeg.

MVH
Sakke
   #7
 1,724     Trondheim     0
Du tenker på baksiden av isolasjon?
vanlig vindperrepapp/veggpapp går sikkert helt fint. Er nokså dampåpent. Enklast er sikkert å spenne opp noen ståltråder for å holde opp isolasjonen.
Badstufolie vet jeg ikke hvor du får kjøpt , er alubelagt papir + alutape for skjøtene.
Alupapp:
http://www.sauna.no/node/50

MVH
Sakke

   #8
 3,258     Akershus     0


Du har rett i att risikoen er noe mindre i en vedfyrt badstu da ovnen trekker erstattingsluft og lufskifte blir naturlig høyt, det gjør att det er noe mindre kritisk med "riktig " lufting.
Luft inn og ut er ikke noen heksekunst , har mann montert døren uten terskel og har god glipe der + en ventil nært ovnen så er tilluft ordnet, fraluft som sagt diagonalt over rommet på veggen, noe ner på vegg.



Tenker som så at en vedfyrt først fyres relativt lenge før den klar, da er rommet knusktørt og varmt, under bruk (og så lenge ovnen brenner) så drar ovnen vanvittige mengder luft inn/ut. Med riktig lufting i badstua så lufter man også rett ut vha ventil/luke som åpnes.

Han har ikke sluk i gulvet, ergo vil det ikke søles mye med vann (helt tullete uten sluk syns jeg da, man pøser jo vann på seg selv og hiver vann på ovnen...).

Men det viktigste er jo at rommet vil være glodvarmt i lang tid etterpå, når man er ferdig å bade så åpner man ventilen/luka og lar ovnen brenne ut.

Jeg vil tro at badstua er det tørreste rommet i mils omkrets når ovnen har brent ut...
----------------------

Med elektrisk, som bruker kort tid på å bli kald (relativt sett) så er det vel en større sjanse for at fukt kan bli liggende igjen.

Men uten sluk altså... folk bruker vel badstu på ulik måte. Selv svir jeg som regel av ti liter vann til ovn og meg selv når jeg har en runde (vedfyrt). Mye/mesteparten av det havner på gulvet.
------------------------

Brukte en badstu uten sluk som student, jeg kan love deg at ingen syns det er ok å tørke opp dammer som er blanding av svette/vann og gud vet hva... det er noe svineri å holde rent og tørt.
Signatur
   #9
 1,724     Trondheim     0
Vann kan du hive på en ovn så mye du ønsker uten sluk også. Hiver du så mye att det renner gjennom så er ovnen enten for kald eller så hiver mann for mye.
Vedfyrt trenger ikke å ta mer tid å varme opp en elektrisk, og hvor fort den blir kald er jo avhengig av mengden stein i ovnen. Finnes elektriske ovner med stor steinmasse som  holder seg varm leeeenge.

Som sagt hvis det hives mye vann på ovnen så er damptrykket relativt høyt, trenger dette inn i isolasjon så er det ikke sikkert at det tørker (hvertfall i en ikke luftet kostruktion) Har mann lufting bak isolasjon så kan det hende det tørker, men har du lukket konstruktion med isolasjon rett bak panelet så er jeg redd at det er masser av mugg som er resultatet.

Er som sagt tydelige retningslinjer for dette i Finske bygganbefalinger (tilsvarende sintefdok. ) 

MVH
Sakke
   #10
 1,724     Trondheim     0
http://www.saunasite.com/textpics/rake550.jpg

Mann må huske at på tross av at luften i en badstue føles tørr, så har den høy  temperatur typisk badstu inneholder fuktighet 40-80g /m3 . Med luft temp 80 C så er typisk rel fuktikhet i luft ca 20% og ved vannkasting mye høyere. Hvis jeg husker riktig så øker rel fuktighet med ca 5% grad senkt temperatur. dvs den varme luften fra badstu vandrer ut mot det kalde hvis mann ikke har dampsperre, ut i veggen er temp kansje 20 grader.....=kondensering.

MVH
Sakke
(er ikke veldig flink på dette med rel fuktighet etc så hvis noen har ting å tillegge så gjør det gjerne)