361    7    0  

Adapter til LED-stripe benkelys

 3     0
Jeg har en slik adapter som strømkilde til noen meter med LED-striper m. benkelys på kjøkkenet (DC12v, står det på stripene). Adapteren har nå tatt kvelden etter ca. 2år, og jeg trenger en ny. 

Denne bestilte jeg fra Ebay da den forrige der igjen tok kvelden. Da tok jeg helt enkelt en "copy/paste" av spesifikasjonene på baksiden og bestilte en Kina-variant av den originale.

Nå lurer jeg på om noen har noen tips til en ny adapter som vil gjøre samme formål? Gjerne fra en norsk forhandler. Jeg sliter nemlig med å finne en adapter med eksakt samme verdier som denne hos noen norske forhandlere.

Jeg har null peiling på volt og ampere, så jeg kjenner ikke hvilken risiko det bærer å benytte en adapter med f. eks høyere "Output"-verdier enn den jeg har. Så jeg tar gjerne imot litt lektyre så jeg lærer litt også. 

Adapter til LED-stripe benkelys - 20190318_101532.jpg - LpLp


   #1
 1,674     0
Sniker meg med her.
Jeg trenger noen meter med LED-stripe, med alt, noen som kan foreslå et godt merke.
zyp
   #2
 460     0
Jeg har null peiling på volt og ampere, så jeg kjenner ikke hvilken risiko det bærer å benytte en adapter med f. eks høyere "Output"-verdier enn den jeg har. Så jeg tar gjerne imot litt lektyre så jeg lærer litt også.

Volt er spenning, ampere er strøm.
For å forstå det intuitivt så kan du tenke på et vannrør. Spenning tilsvarer trykket i vannrøret. Strøm er mengden vann som strømmer gjennom røret. Forskjellen er bare at i kabler så strømmer det elektroner, ikke vann.

I huset ditt så er mengden vann som strømmer inn avhengig av hvor mange kraner du har åpne. Er alle kranene stengt går det ikke noe vann. Det er altså forbrukerne som bestemmer mengden vann som strømmer. Det samme gjelder elektrisitet. Ampere-tallet på strømforsyningen er derfor et tall på hvor mye den maksimalt kan levere, men hvor mye den faktisk leverer kommer an på hvor mye lasten bruker.

Øker du vanntrykket så risikerer du å ødelegge komponenter som ikke er dimensjonert for så høyt trykk og senker du vanntrykket så risikerer du at det ikke kan leveres nok vann til at ting virker som de skal. På samme måte må spenningen holdes innenfor et visst område for at alt skal fungere som det skal og at ingenting skal bli ødelagt.

Du vil altså ha en spenningsforsyning med samme spenning som den du har og som kan levere nok strøm til lasten du har på den. Å velge en med et høyere antall ampere går derfor helt fint.

Denne har forøvrig samme spesifikasjoner som den du har nå.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Jeg har null peiling på volt og ampere, så jeg kjenner ikke hvilken risiko det bærer å benytte en adapter med f. eks høyere "Output"-verdier enn den jeg har. Så jeg tar gjerne imot litt lektyre så jeg lærer litt også.

Å velge en med et høyere antall ampere går derfor helt fint.

Denne har forøvrig samme spesifikasjoner som den du har nå.


Takk for veldig informativt svar! Det gjorde meg en del klokere, håper jeg! Og takk for lenke til aktuelt alternativ.

Det finnes jo en del adaptere som minner mer en mobillader (altså at selve transformatoren sitter fast i støpselet) i stedet for en egen "kloss" litt lenger utpå ledningen. Her er et eksempel: ville denne fungert? Det står at den omformer fra 100-240V AC til 12V DC. Det er jo den samme omformingen som den jeg har, slik jeg tolker det, men på denne står det ikke oppgitt noe om ampere (?)

Slipper jeg unna med 99,- vs. 299,- så er jo det bare fint.

zyp
   #4
 460     0
Strømstyrken står oppgitt i milliampere; henholdsvis 1000 mA og 2250 mA for de to variantene på siden du linket til. Dette er altså 1A og 2.25A og blir derfor sannsynligvis for lite.

Det er gjerne en viss sammenheng mellom effekt og fysisk størrelse på omformeren. En mobillader leverer typisk oppimot 15W. 12V multiplisert med 5A blir 60W, og da er du oppe i samme størrelsesordenen som en laptoplader, og de er jo gjerne litt større.
   #5
 3,587     0
Jo, det er oppgitt hhv. "Maks. strömstyrka ut: 1000 mA" (og tilsvarende med meter: 1000 milliApmpere = 1 A) og "Maks. strømstyrke ut: 2250 mA" (2,25A).

Hvis du liker å forholde deg til effekt, målt i Watt, så får du det ved å multiplisere spenning med strømstyrke: Den første kan levere 12V x 1A = 12 Watt effekt, den nederste kan levere 12V x 2,25A = 27 Watt effekt. Ofte er lyskilder (som f.eks. LED-striper) angitt i Watt.

kan LED være litt spesielle... "Tradisjonelt" el-utstyr, som glødelamper etc, "struper" strømmen slik at det slipper gjennom bare så mye som glødelampa bruker/trenger (eller motoren, eller varmeovnen, eller...). En LED er i utgangspunktet som en annen diode (Light Emitting Diode). En "ideell" diode har uendelig stor motstand mot strøm som flyter den ene veien (som om du klippet kabelen), null motstand mot strøm som flyter den andre veien (som om du kortsluttet tilkoblingene. Siden en LED produserer lys, går en del av energien til dette, så motstanden er ikke null, men likevel: En "rå" LED slippe gjennom mye mer strøm enn den trenger for å lage lys. Det fører til overoppheting av LED-en, og den brenner av ganske fort.

Det er to vanlige måter å handtere dette på: En "rå" LED kan kobles i serie med en motstand som struper strømmen: Bare det som slipper gjennom motstanden går gjennom LEDen. (Når de er serikoblet, er strømmen lik gjennom de to.) Ulempen er at det da utvikles en del varme i motstanden - langt mindre enn om du kjører altfor stor strømstyrke rett gjennom en "nesten-kortsluttende" lysdiode, men det er ikke ideelt at elektrisitet omgjøres til varme i motstanden, bare for å få redusert strømstyrken!

Den andre, men vesentlig mer komplekse, måten er at strømforsyningen ikke leverer en fast spenning, men en fast strømstyrke. Hvis motstanden blir "for liten", slik at det drives mer strøm gjennom LEDen enn det den trenger for å lyse, reduserer strømforsyningen spenningen. Blir motsanden for stor, så det blir for liten strøm, settes spenningen opp for å pressen gjennom det LEDen trenger. Denne typen regulering er langt mer "ideell" for LED, men for det første er den adskillig mer kompleks, elektronisk sett. Dernest: Hvis du kobler flere LED på samme strømforsyning i parallell, skal de hver ha xxx mA strøm, og du må justere strømforsyningen slik at den leverer nok til alle LEDene - den oppdager ikke selv at den skal levere "n" ganger så mye strøm for "n" LEDs.

Med andre ord: Konstant-strøm-adaptere er i praksis egnet bare der du har et fast oppsett, strømkilde og lys henger sammen i én enhet, der du ikke hele tiden plugger inn og ut lyskilder (i samme strømforsyning). Med strømforsyning og LED separate, brukes som regel den enkle løsningen med motstander for å strupe strømmen, selv om det betyr at noe av strømmen går til varme i motstanden. LED-striper har som regel mostanden innebygget, men begynner du å eksperimentere med "rå" lysdioder, er du selv ansvarlig for å sette en passende motstand i serie.


  (trådstarter)
   #6
 3     0
Takk for gode svar! Da følger jeg rådene jeg har fått i denne tråden Smile