4,464    3    0  

Belysning kjøkken

S
 78     0
Noen som har lyst til å hjelpe med belysning på kjøkken? Jeg er ganske så blank på dette området. Det største problemet er vel helst at jeg vet ikke hvor mye lys vi vil trenge. Er redd både for å få for mye lys og for lite. Ser for meg en blanding av spotter og pendler. Har satt opp et forslag, men dette er absolutt ikke slik det nødvendigvis blir. Som skrevet jeg har ikke peiling!

Noen kommentarer til tegningene:
- En rute er 1 cm.
- 3 meter under taket
- Jeg vil gjerne ha to pendler over spisebord. Syntes det er vanskelig å vite helt hvor disse burde bli plassert siden jeg ikke vet helt 100% hvordan det blir finest å ha bordet. Hvor langt fra vegg vil dere anbefale å ha det?
- Har sett er bilde med 3 pendler hengende over kjøkkenbenken slik jeg har tegnet opp. Syntes dette så veldig flott ut og har lyst på det. Tror dere dette vil lyse godt nok at det ikke er nødvendig å ha spotter mellom benk og øy?
- På øyen blir det tre barstoler og blir nok gjerne leksearbeid så må være litt godt lys her. For lite eller for mye med 3 spotter? Hvor langt inn fra benkekanten burde de plasseres slik at det ikke blir skygge fra de som sitte på barstolene?
- De spottene som er plassert i gåsone rundt øy må absolutt ikke plasseres slik. Her har jeg ingen ide...
- Mellom koketopp og vask(på øy) ser jeg for meg at det blir en del mattilberedning. Tror dere det holder med en spot her? Hvor langt inn fra kanten på øya burde den plasseres slik at man ikke skygger for det man holder på med?
- Trengs det belysning mellom øy og spisebord? Er helt blank her:P
- Ovnen blir en gammel etasjeovn og det kunne jo vært fint med en spot foran den for å lyse litt eller er det dumt kanskje?

Legger med noen bilder og setter veldig pris på tips!!!
Belysning kjøkken - Kjøkken lys.PNG - S
Belysning kjøkken - Kjøkken lys2.PNG - S

   #1
 280     Vestlandet     0
Vanskelig å si, men eg har nettopp installert ett lignende kjøkken og der plasserte eg spottene helt likt som du har gjort på den øverste tegningen.
De hadde også lys under / over arbeidsbenk og likt med lys ved spisebord.
Det blei veldig bra.

Kanskje du skal plassere noen stikk ved tak eller i tak v/taklist som er styrt av bryter for eventuell julestjerne, lampetter i vindu eller framtidig lys?

Ellers er det veldig vanskelig å si, men har du overskap så er det veldig greitt med godt lys under de hvertfall.
Viss du velger en pendelskinne fra feks SG eller El-produkter så har du muligheter til å kneppe på flere eller ta vekk etter som det passer deg.

Når det gjelder å unngå skygge så er dette veldig vanskelig å forutsi, spørs jo hvor stor de er som sitter der osv osv. Få en prøve-spott av elektrikeren din og hold den opp til taket feks.

Snakk med elektrikeren din, er enklere å få en oversikt når en ser rommet i virkeligheten.

Lykke til.

S
  (trådstarter)
   #2
 78     0
Tusen takk for svar!!! Setter veldig pris på inspill og erfaringer. Det jeg er mest redd for er egentlig bare at vi skal få for lite lys, men har jo ikke lyst til å pøse på med spotter heller. Syntes dette er veldig vanskelig altså...Ser for meg at det på dagen blir veldig godt lys på grunn av mange vinduer, men på vintertid vil vi jo gjerne se godt da også:P

Det blir lyst kjøkken og ganske lyse vegger vil jeg nok tro. Mørkt tregulv. Vil det ha mye å si for belysning at rommet er høyere under taket enn vanlig? Altså 3 meter? Det er jo ikke noe særlig hvis vi tar spotter over øyen også blir det for lite lys til å sitte der og arbeide med lekser og div...

Kontakter for julestjerne og slikt må vi absolutt huske på(Må bare bestemme meg for hvilket vindu den den/de vil bli i...)

Har ikke veldig sansen for pendelskinne så hadde håpet at jeg kunne fått plassert spotter og lamper  og at det holdt.

Om vi har tre lamper hengende over arbeidsbenken til venstre, tror dere da det vil være nødvendig med lys over veien mellom gulvskap og øy.

Det blir forresten ingen overskap så får ikke noe belysning fra de:-/
   #3
 1,943     0
Min første tanke er at spottane i taket kan havne så høgt opp at du må ha dei nokså sterkt på for at dei skal ha nytte som arbeidslys. Men nå syns nå eg at spottar er ein vederstyggelighet sånn generelt sett.  :-\  (ok da, der finst unntak).

Veldig enig med to pendlar over spisebordet - det samlar spisesonen, og skapar ein intim sfære i eit elles stort rom. Det blir kjempebra! Du bør nesten ta stilling til kva pendel du skal ha. Ikkje sett desse to pendlane for langt frå kvarande. Våre to pendlar er 60 cm. i diameter (Ikea Brasa), og dei heng vel 50 cm. frå kvarandre. Tegn opp bordet du skal ha på golvet, og mål ut (på golvet), kor du vil at pendlane skal henge i forhold til bordflaten.  Dei bør henge meir inn mot midten av bordet enn ut på bordendande (om du forstår kva  eg meiner nå). Finn senterpunkt for kvar lampe, og bruk lodd til å finne riktig takpunkt. Så krysser du av i taket kor du vil at elektriker skal sette takpunktet. Vi merkte av alle takpunkt sjølv, før elektrikar gjekk i gang. Om du brukar pendlar frå skinne står du sjølvsagt friare til å justere.

Tilsvarande gjorde vi over kjøkkenhalvøya (der vi også har vask og koketopp). Her har vi tre pendlar (i rekkefølge, og på linje, 2 pendlar, ventilator, 1 pendel) Desse pendlane er heilt nøytrale, kvite, sylinderforma, og passar i "formspråket" med ventilatoren, som er ein kvit sylindersak. Ei rekke med pendlar som heng sentrert over øya vil gje veldig fint arbeidslys! Tenk gjennom det før du bestemmer deg for spottar... Du kan eventuelt ha spottar i taket i tillegg, men eg ville ha brukt dei som ein forsiktig allmennbelysning ved behov.

Pendlane over benken trur eg kan bli veldig fint, men eg hadde dradd dei nærmare kvarandre. TRUR eg. Du risikerer at dei heng kvar for seg, og ikkje i ein samanheng. 

Eg trur ikkje du treng spottar i taket mellom benk og øy.

My two cents