1,223    6    1  

Belysning til hytte med solcelle og 12v DC

 22     Porsgrunn     0
Hei, holder på med et hytteprosjekt.
Hytta har ikke 230v, men den har solcelle og et par store batterier.
I forbindelse med utbygging og renovering av ALT, er vegger og tak oppe, slik at det blir lagt K rør og det er mulig for bl.a. spott i tak.
Men jeg er lite kjent med 12v, vet hyttetorget og annet har dette, men det er ikkeav det "peneste", ei heller veldig prisgunstige.

Har noe erfaring med dette?

Kan jeg bestille vanlig 12v halogen og bytte ut med med LED 12v pærer?
Eller er det noe annet som kan være fornuftig?
Og hva med dimmer?
Har forøvrig elektroerfaring, men lite lavspent kunnskap.
På forhånd takk for svar.

   #1
 3,607     0
Avhenger av så mye.

Kobler du en "ren" LED rett over en 12V-spenning, vil det være bortimot som en kortslutning. Det vil gå en stor strøm som vil brenne LEDen av i løpet av kort tid. Derfor har LED alltid med seg en driver, dvs. elektronikk som (her) har til hovedoppgave å bremse strømmen. Sørg for at alt du kjøper har med seg den nødvendige driver-elektronikken, ikke bare selve LED-elementet. (En annen sak er at rene LED-elementer vanligvis er beregnet for lavere spenning enn 12V)

12V halogen for lysnettbruk har ofte en nettdel som essensielt er en trafo: Det som kommer ut av den er 12V vekselspenning, som går helt greit for halogen. LED må ha likespenning. Alt jeg har kjøpt hittil har hatt fullbølge-likeretter i driver-elektronikken, og nødvendig glatting av spenningen, slik at LED-pærene kan plugges rett inn. Det kan hende at det finnes billig-utgaver som ikke takler vekselspenning, som kanskje bare fungerer med pluggen satt rett vei i, og du må snu pluggen (eller pæra) for at det skal fungere. Men det meste på markedet er nok "idiotsikkert".

Et problem du unngår, men som kan oppstå i hjemme-miljø: Enkelte elektroniske strømforsyninger laget for halogenpærer krever en viss minimumsbelastning for å fungere. Bytter du ut halogen med LED kan du komme under denne minimusbelastningen, og strømforsyningen vil ikke starte opp, eller blinker. Henter du 12VDC fra et batteri er dette ikke noe problem, men hvis du blir så fornøyd med løsningen at du vil kopiere den hjemme, er det verd å være klar over.

Dimming er et litt sårt kapittel Smile. Halogen og andre glødelamper kan ofte dimmes ved å regulere spenningen; det er den "klassiske" metoden. Det går ikke med LED: Øker du spenningen gradvis er de helt svarte, så kommer de plutselig på med relativt sterkt lys. Opp til merkespenningen øker de noe i styrke, men ikke vesentlig. Prøver du å gå enda høyere i spenning blir de brått svarte igjen, og det er endelig...

LED reguleres i styrke ved å slå dem av og på, svært hurtig, fra noen hundre ganger i sekundet og oppover. Lysstyrken bestemmes av forholdet mellom hvor lenge de er på og hvor lenge de er av. Det er i og for seg denne måten nyere "analoge" regulatorer også virker (for glødelamper, varme etc.), men du skal ikke stole på at det slipper gjennom driver-elektronikken i LED-pæra. Enkelte pærer har driver som faktisk kan "gjøre om" en varierende spenning til den styringen LEDen trenger, eller de slipper gjennom ekstern elektronisk styring. men disse pærene er som regel en del dyrere (og vanskeligere å finne). Jeg ville utsatt tanken på dimming, ventet til LED-markedet ble modnere.

For å få LED ut på markedet er det jo helt nødvendig med enheter som kan plugges rett inn i 230VAC-sokler, så det har vært enorm fokus på det. Hyttemarkedet, der 12VDC er det "naturlige", utgjør bare en liten brøkdel. La gå at vi med lange kabler bør operere på høyere spenning enn 12V, men likevel tror jeg vi i løpet av få år vil få en god del mer utstyr beregnet direkte for 12V, uten å gå veiene om E27 eller E14 sokkel. Min gjetting er at vi får LED-lys med mer av driveren flyttet ut et adapter, som også har LED-vennlig dimmer. LED-pærene blir enklere og billigere. Akkurat som du i dag har én 12V strømforsyning/dimmer for 3-6 halogen-pærer får du tilsvarende for LED. Og du vil få det også for batterispenning inn, ikke bare for 230VAC inn. Men du har ikke stort av det tilgjengelig på markedet i dag.

En annen anbefaling fra min side: Jeg har nettopp skiftet ut de første 12V G4 halogenpære-erstatningene jeg kjøpte med noen nyere - både gammelt og nytt er kina-produkter, så det er ikke mange kronene som kastes ut. Når kina-produkter sier "5500-6000 K", da kan de virke blålige self når du ser på dem i dagslys! Den reelle temperaturen må være minst 6500K. Høyt lysutbytte er billigst for høy temperatur, men selv som arbeidslys på kjøkkenet mitt er lyset direkte grelt og ubehagelig. De nye, som kaller seg "varm-hvit" er litt gulere enn halogen-pærene, side om side, men bare ubetydelig. Når du har hytte uten strøm regner jeg med at den er i litt "klassisk" stil, og da vil "dagslys"-LED skrike. Sats på varm-hvit fargetone overalt. Selv om du kanskje får ørligegranne mindre lysutbytte av dem.

Til slutt: Da jeg begynte å snakke om 12VDC lys i mitt hus, fikk jeg så mange skrekkslagne blikk, spesielt her på BB, med advarsel om at jeg ville miste så mye spenning i kabelføringen at det ville være totalt ubrukelig... Jeg tok imot formlene og fant fram målbåndet. Min batteribank skal plasseres ved pipa på loftet, midt i huset (i begge retninger). Herfra legger jeg ut "hoved-ledere" i stjerneform, korteste vei til der de går ned gjennom taket, i hvert sitt rom. Derfra kan det gå (relativt korte) sidegreiner til hvert enkelt forbrukspunkt, som stort sett er oppe på veggen, eller i taket. Med 2,5 kvmm i hovedlederne, og enten 2,5 eller 1,5 i sidegreinene, vil en standard blyakkumulator som leverer 13,2 V stadig vekk holde 12V i forbrukspunktet. Det skyldes både at jeg ikke legger kabel langs golvlista rommet rundt, og så opp langs veggen og ut til taklampa, men har stjernen på loftet, og at jeg ikke er redd for antallet stjernearmer: Det er liten belastning på hver arm (tapene er svært avhengig av strømstyrken). Hadde jeg kablet slik man gjør med 230V, uten å tenke et sekund på kabellengden, ville jeg hatt store problemer med å holde spenningen oppe.
   #2
 1,355     0
Jeg ville gitt beng i 12V, koblet batteriene i serie for 24V og kjøpt en passe stor inverter til 230V. Deretter ville jeg brukt standard 230V utstyr i hele hytta. Det fjrø alt så mye enklere, alt fra belysning til TV, kjøkkenventilator eller kjøleskap.
   #3
 38,235     Lillestrøm kommune     0
Vi må passe på om TS virkelig har solpanel og batteribank til alt dette, med 2x110Ah batteri er det passe med litt TV/PC og 6-8 LED 12V lamper
   #5
 38,235     Lillestrøm kommune     0
Ja dette er omtrent det jeg beskriver over, hva slag bruk skal du ha ? Du må passe på å ha nok margin til regnvær og mye bruk
  (trådstarter)
   #6
 22     Porsgrunn     1
Ja dette er omtrent det jeg beskriver over, hva slag bruk skal du ha ? Du må passe på å ha nok margin til regnvær og mye bruk

Bruk blir omtrent som følger, LED belysning. Litt TV og ventilator(over platetopp(dette er ingen høyeffekt ventilator!)). Samt 12v/230v trafo til komfyr (kun lys og tenning) resten er gass stort sett. Med et unntak, pumpe til vann. Med dette er jo også svært begrenset bruk. Viser det seg at batteriene blir for lite, får jeg plusse på et til, eventuelt oppgradere solcellene.