#241
 156     0
Hvordan kan man ha to ledere på varmhvit/kaldhvit? Det må vel være tre? Felles minus og egen pluss for hhv. kaldhvit LED og varmhvit LED?


Jepp, sorry bomma litt der. Det er muligens fire ledere til og med, ut i fra bilde her:

https://www.elektroimportoren.no/led-strip-varmhvit-kaldhvit-5m-ip20-ir/89685/Product.html


KE
   #242
 3,674     Hordaland     0
Noen som har vert borti artnet og dmx her?
Tenker man da kunne hatt artnet-dmx omformerer rundt om som styrer adresserbare led strips.
Også må det kobles via nettverk til en artnet kontroller. Denne bør kunne virke standalone uten software og kalles opp for å aktivere scener. Noen som har lekt med dette?
   #243
 395     1
Jeg vet ikke hvilken elektronikk som befinner seg i LED-stripene, men når jeg åpner en 230VAC LED-armatur/"pære" er ikke elektronikken vesentlig større enn det som sittter på hver seksjon av LED-stripa. Jeg tviler på at det bare er en motstand. Med moderne mikroelektronikk er innkapsling og montering en så stor del av kostnaden at det ikke er SÅ stor forskjell på en enkelt motstand og en op-amp; med alle kostnadene fram til de er på plass og klar til bruk har de kostet omtrent like mye. Kan du få en langt mer stabil, robust løsning ved å integrere et par dusin kompnenter på den brikka som skal lages i en milliard eksemplarer, velger du det framfor å ta tilnærmet samme kostnaden kun for en "dum" motstand!

Uansett: Om du setter opp spenningen så strømmen gjennom en LED øker fra 200 mA til 300 mA, får du ikke halvannen ganger så mye lys; lysstyrken er så å si uforandret. Reduserer du spenningen så strømmen (ihht Ohm) faller til 150 mA, mister du ikke 25% av lyset; du mister alt. Spenningen klarer ikke bryte gjennom, så du får ikke 150 mA strøm, heller. Dvs. akkurat ved hvilken spenning LEDen slukker kan vel variere fra type til type; det kan hende du har LED som fortsatt lyser ustabilt ved 3/4 av nominell spenning.

Hovedpoenget er at LED ikke varierer lysstyrke i samsvar med spenningen, slik glødelamper gjør. Og mot lavere spenning oppfører de seg ikke som en omhsk motstand - U/R = I gjelder ikke når de begynner å blafre og slokke.

Her var det mye rart.

Nå vet jeg ikke hva slags LED-stripe du eventuelt har, men normalt sett har en LED-stripe flere seksjoner i parallell, hvor hver seksjon består av flere LED-chips i serie med en strømbegrensende motstand. Ingenting annet.

Hver LED-chip er gjerne designet for en forspenning rundt 3V (med unntak av RGB-chips der hver farge kan trenge ulik forspenning, feks rød har ofte mindre). Dvs at hver seksjon i LED-stripen vil være 3 LED-chips + en motstand på en 12V enfarget LED-stripe, 7 LED-chips + en motstand for en 24v enfarget LED-stripe. Er LED-stripen RGB, vil det naturlig nok være 3 strømbegrensende motstander per seksjon istendenfor 1.

24v LED-strip vil normalt være mer effektiv pga mindre prosentvis spenningstap i de strømbegrensende motstandene (som jo bare dumper energien som varme). På LED-strips vil man få et spenningsfall lengst vekk fra strømforsyningen, dette fører til mindre strøm gjennom LED-chipene og mindre lysstyrke. Hvor merkbart det er kan jo diskuteres, men det er lett målbart på selv ganske korte lengder. Normalt legger man merke til det ved noen meters lengde for 12v.

Lysstyrken følger forholdsvis linært strømmen som går igjennom dioden. Hvor mye strøm som går igjennom dioden er avhengig av diodens (lave) resistanse, diodens resistanse er ikke statisk, men varierer mye med spenning. Jo høyere spenning, desto mindre resistanse. En diode vil derfor ha en eksponentiell kurve for spenning vs strøm, når spenningen går litt opp så går strømmen mye opp. I praksis får LED-chipen et ganske lite spenningsområde der den er brukbar, f.eks 2,8-3,2V. Det er her den strømbegrensende motstanden kommer hendig inn og sørger for at hver seksjon i LED-stripen får et mer lineært forhold mellom spenning og strøm.

Du nevnte tidligere også noe om at lysutbyttet raskt vil nå et platå etter "minimums-spenning". Dette er feil. Lysutbyttet fra en LED kan økes mye utover hva de normalt designet for, men levetiden vil bli kort om man ikke holder temperatur under kontroll. Dette kalles LED overdriving og har flere bruksområder. Noen LED-chips støtter offisielt dette og oppgir "peak current" i databladet. Dette kan feks være så mye som 6 ganger høyere enn ved normal bruk og har naturligvis et veldig mye høyere lysutbytte enn hva man får ved "minimums-spenning".
   #244
 395     0
Noen som har vert borti artnet og dmx her?
Tenker man da kunne hatt artnet-dmx omformerer rundt om som styrer adresserbare led strips.
Også må det kobles via nettverk til en artnet kontroller. Denne bør kunne virke standalone uten software og kalles opp for å aktivere scener. Noen som har lekt med dette?

Skal sette opp dette i eget hus i fobindelse med totalrenovering.
Foreløpig ligger det og slenger i esker etter noen få tester. Spør igjen om 3 måneder. Smile
   #245
 6     0
Hei, jeg trenger noen forslag. Jeg skal lage en spottkasse i stuen. Med spotter som lyser ned, og Led strimmel som skal lyse på skrått opp i taket for å spre lyset best mulig. Noen som har laget noe lignende?
Har sett at de fleste Led striper på 5 meter, rommet vårt er totalt 13-14 meter. Det går ikke opp uten at det koster skjortene. Noen forslag på dette?. Har tenkt å bruke fibaro styring til dette. Kjøper også muligens en fibaro home center lite tilslutt.


Følger spørsmålet med interesse og håper noen har bilder av lignende løsning med kombinasjon av spotkasse og listverk for inderekte lys i tak.
   #246
 2,987     Vestlandet     1
Er det nokon dom har erfaring med led list frå Banggood, ebay, aliexpress eller liknande for utandørsbruk?

Nokon som evt. har link til brukande produkt?

Eg har ikkje råd til å bruka 1 200kr på ei list.
Signatur
jpg
   #247
 4     0
Noen som har erfaring med LED striper innendørs, men med ute temperaturer?

Skal ha LED strip i utebod og garasje, begge deler skjermet for vær og vind. Hvilken IP grad bør jeg velge?
Tenker IP20 (vanlig) bør holde, men så var det dette med kondens da. 14.4W/m stripene utvikler naturligvis en del varme, så spørsmålet er om jeg må ha IP68 (vanntett), eller om IP20 er godt nok?

   #248
 1,818     Skogsvåg på Sotra     0
IP44 burde vel være det mest aktuelle for deg. 66/68 er ikke nødvendig, men 44 er minstegrad for utvendig, som iallfall før var et minstekrav i uoppvarmede/uisolerte rom.
Signatur
   #249
 66     Lillestrom     0
Noen som har erfaring med LED striper innendørs, men med ute temperaturer?

Skal ha LED strip i utebod og garasje, begge deler skjermet for vær og vind. Hvilken IP grad bør jeg velge?
Tenker IP20 (vanlig) bør holde, men så var det dette med kondens da. 14.4W/m stripene utvikler naturligvis en del varme, så spørsmålet er om jeg må ha IP68 (vanntett), eller om IP20 er godt nok?

kanskje 230V led striper. som kan klippes for hver halv meter? 230V LEDstripe
Signatur
RTv
   #250
 918     0
Noen som vet om noen som selger rimlige alu-profiler? Blir fort dyrt med led-striper når profilene kommer på 2-300kr/m.