10,464
12
0
elko wireless dimmer til led gu10
202
..
0
Hei. det skrives mye om dette tema om dagen, men jeg finner ikke noe som gir meg svar på følgende: Jeg har alt for mange gu10, 50w halogen spotter i huset som styres(dimmes) av elko wireless dimmere.
1. Kan jeg problemfritt bytte til led pærer å få disse til å passe i mine Jupiter spotter og i tillegg dimme de med elko dimmerne? Har lest noe om minimumslast på LED?
2. Er regnestykket/besparelsen så enkel at dersom jeg har 100 stk 50w halogen(5000 w/pr t) og bytter disse med 100 stk 8w Led (800w/pr t) så vil besparelsen på strømforbruket være differansen(4200 w/pr t, eller skrevet på en annen måte; 4,2kw pr time?
1. Kan jeg problemfritt bytte til led pærer å få disse til å passe i mine Jupiter spotter og i tillegg dimme de med elko dimmerne? Har lest noe om minimumslast på LED?
2. Er regnestykket/besparelsen så enkel at dersom jeg har 100 stk 50w halogen(5000 w/pr t) og bytter disse med 100 stk 8w Led (800w/pr t) så vil besparelsen på strømforbruket være differansen(4200 w/pr t, eller skrevet på en annen måte; 4,2kw pr time?
I følge bruksanvisningen (om jeg fant rett..) er minimumslast 20W. Du har mest sannsynlig 4 eller fem spotter på hver da makslast er 250W. DVS om 7W led 7x4=28W, eller 7x5=35W. Om dimmeren LIKER led er noe helt annet 8)
Helt sikkert elektrikere på forumet som kan svare bedre enn meg på dette. Prøver så langt som mulig å unngå trådløse løsninger selv.
De hadde referanser på LED og Elkowireless hvis man hadde Elko Controller. Da kunne man stille inn alle led pærer til å lyse 80% på maks. Da ville de ikke flimre. Hvis man kjørte 100%, mente de at det ville flimre. Virker litt rart at ikke Elko har en løsning som er bedre enn dette? Man kjøper vel ikke led for å ikke kunne benytte de på 100%? Nå la de også til at det var 2 måneder siden de hadde fått denne informasjon fra Elko.
(se bilde
Det vil være nok til at elektronikken i led-pærene tror at strømmen er borte og dermed kutter strømmen som resulterer i at dimmeren plutselig ikke har minumunslast.
Dette skjer da ca. 50 ganger i sekundet (230v vekselspenning, 50Hz frekvens) og vil på en vanlig glødepære ikke merkes pga. noe treghet. (når pæra er varm tar det rett i underkant av 0,5 sek. før den er helt mørk.)
Alle har vel hørt at elektronikk er fintfølende utstyr? ;)
Angående elko wireless har du via Elko Living Kontroller mulighet for å programmere dimmeren til RC eller RL last. Hvordan dette fungerer og hva disse to tingene innebærer har jeg enda ikke tatt meg tid til å finne ut av (mest pga. at elko er dårlige til å svare på mail nå på sommeren! Skjerpings elko!
Eller er forresten produsenten av elko wireless egentlig www.lk.dk. Det er da disse som produserer og oppdaterer enhetene.
Det er slik jeg har forstått det og opplevd det i praksis ihvertfall :)
-Jon, Elektriker
(teksten nedenfor er copy-paste fra http://www.instell.no/dimmer.htm)
Faseavsnitt dimming
Teknikken er bygget på MOS-FET (felteffekttransistor) som tar bort den siste delen av sinuskurven. Ved reguleringen ”skjærer” transistoren nettspenningens sinuskurve som også kalles bakkantdimming. Faseavsnittdimming brukes for dimming av elektroniske lavvolt transformatorer, men også ideell til lyspærer da man får en ”lydløs” dimming.
Faseavsnittdimmere har elektronisk kortslutningssikring på utgangen. En slik dimmer er også overspennings- og temperaturbeskyttet.
Ved bruk av faseavsnittdimming får man en ”softstart” når lasten kobles til samtidig som alle dimmemetoder har et maksimalt lysutbyttet som er redusert med 5 til 15 %. Dette øker levetiden på lyskilden, ofte til det dobbelte.
Jeg har Philips sine 7W LED GU10-pærer i stuen sammen med Elko wireless-dimmere, og i den forbindelse "forsket" jeg litt på dette.
Minimumslasten på dimmeren er 20W.
En pære tilkoblet dimmer fungerte sånn noenlunde.
To til syv (14 til 49W) pærer tilkoblet dimmer fungerte ikke i det hele tatt, det flimret noe sinnsykt.
Koblet jeg en vanlig glødepære til dimmeren i tillegg fungerte alt helt strålende, uansett hvor mange LED-pærer jeg hadde (prøvde aldri med mer enn syv).
Min erfaring med dette ble da at minimumslast ikke nødvendigvis har noe å si, det er endel flere faktorer inne i bildet.
Skal dette fungere tilfredstillende bør du derfor ha en last eller noe tilkoblet hver sone du skal dimme.
Ifølge Elko må dimmerene settes i RL-modus. Dette har jeg gjort, men merket igrunn ingen stor forskjell.
Elko skulle også komme med nye dimmere som passet bedre med LED, men jeg aner ikke hvor saken står der.
Nå har vi fått melding fra teknisk avdeling hos Elko at deres dimmer 400GLI fungerer utmerket
med Lumens pærer.
Vi har i monterings veilederen og på forpakningen frarådet bruk av Elko pga høy minimums last.
Lumens.no
Mulig jeg virker litt gretten, men dette framstår som reklame for Lumens og er ikke relevant for spørsmål om Elko Wireless!
Carrier New Heat 60 C9
180 brønn
17mm pex i gulvet + 2 viftekonvektorer
Prosjekt: Frikjøling
Prosjekt: Vaskerom i kjelleren
Block Watne fra 1969
Dersom du setter dimmeaktuatoren i RL modus og i tilleg kobler til "ELKO Dimmer Load 4715" (12w) så fikk jeg til Phillips masterled uten at det blinket.
Ulempen med disse dimmerlastene er at de har en viss fysisk størrelse og ikke kan plasseres hvor som helst :(
(ca. 15cm x 4cm x 2,5cm)
Så dimmeaktuator i RL-modus + dimmerlast = fullt funksjonelt, dimmbart led lys med elko wireless!
(de sa for øvrig at de eneste pærene de ikke hadde hatt problemer med dette var phillips masterled 7w!)