183    7    1  

Erstatte AR111 (G53) spots halogenpærer med LED

 10     0
Hei. Vi har kjøpt hus med omkring 40stk 12V spotlight koblet sammen med Lutron smartbelysningsystem. Dette fungerer fint, men jeg kunne tenke meg å bytte pærene med 12V LED istedenfor halogen. Pærene er koblet enten singel eller 2/3 stk per driver og tilbake til styringsenheten. Jeg har funnet en del tilgjengelige 12V LED-pærer med tilsvarende egenskaper, men sannsynligvis vesentlig lavere strømforbruk. Spørsmålet er om dette er et bytte jeg kan gjøre direkte, eller om jeg må gå den lange veien å bytte ut alle drivere også.

Noen tanker?

jaf
   #1
 6,285     tromsø     0
Jeg er ikke elektriker. Men har koblet en gammel driver på 1 stk gammel lyspære i enden. For at gammel driver må ha litt belasting. Så har jeg koblet på mange led pærer i mellom. En led pære bruker ca 5-10% effekt i forhold til gammel halogen. Så en kan ha 10-20 led pærer på en gammel driver og en gammel halogen i enden. For å gi driver litt motstand. En elektriker får vurdere om det er helt lovlig før du gjør noe. Det er sikkert litt forskjell på drivere. Led lysa er i allefall mye kaldere en halogen. Halogen smelter nesten, når den ligger i himling uten god kjøling .
  (trådstarter)
   #2
 10     0
Ja, dette har også jeg opplevd tidligere. Men problemet her er såklart at det er et massivt nettverk av drivere oppunder taket, og det er vanskelig å vite hvilken som er koblet sammen og ikke. Jeg har forsøkt å bytte ut 1stk halogenpære med en LED, og det så ut til å fungere fint, men den er nok også godt drevet av en annen halogenpære. Får åpne et par kasser og se om jeg kan få en feeling på hvor mye belastning driverene må ha for å kunne jobbe optimalt. Dette vil muligens også påvirke dimmingen? Ved belastning nærme nedre grense på driveren på full belastning så vil vel en dimmer gjøre at belastningen går under denne. Noen tanker rundt dette?
  (trådstarter)
   #4
 10     0
Ja, det er den litt mer omfattende løsningen. Har hatt elektriker inne for å gi tilbud på dette, og det ble ganske kostbart, så jeg tror jeg lar den ligge til det er helt nødvendig.
TSt
   #5
 14,293     0
Hvis de ikke benyttes veldig dimmet er det nok et betydelig strømforbruk på 40 halogen spotter. Så hvis prisene på strøm går opp igjen får en regne litt på hva det koster å drive de i forhold til å få noe mer energi effektivt. En skal ikke få kjøpt nye lamper nå så håper en har lager av ekstra pærer hvis en ikke tenker å bytte.
   #6
 7     0
Vet ikke om trådstarter har gjort dette enda, men gjorde det samme selv og ble bare tull. Trafoene i taket fikk for lit last og måtte slå lyset av og på 10 ganger for att alle skulle aktiveres, det var helt tilfeldig om tre, en eller ingen rekker tente.

Fikk på plass integrerte LED spotter etterhvert.

Hva angår strømforbruk er det først og fremst dersom man har radiator eller varmepumpe man sparer strøm med LED pære om vinteren. Varmer man opp elektrisk er det jo samme om varmen kommer fra halogenpære eller panelovnen.
  (trådstarter)
   #7
 10     0
Jeg gjorde et enkelt forsøk ved å bytte en av pærene med en LED-pære, og det fungerte fint. Men det er jo åpenbart at det egentlig er de resterende pærene i serien som holder trafoen gående, da LED-pæren er nede i 10% av forbruket kontra halogenvarianten. Jeg har konkludert med at dette utsetter jeg til det er helt nødvendig å bytte det ut. Jeg har et bra lager med halogenpærer liggende, så det er ingen krise. Systemet er et ganske OK smartsystem med gitte soner som gjør at strømforbruket/slitasjen ikke er det største så lenge man bruker disse som de skal. Så får vi se hva som blir gjort når vi en dag kommer dit at dette skal byttes ut.