410    10    0  

Hvilken ledning indikeres med pluss og minus?

 235     0
Hei,

Jeg skal montere ei taklampe i spisestua. Det er allerede lagt opp til det, men den har ikke vært benyttet. Jeg skrudde av dekselet og jeg ser den er jordet. Jeg ble derfor litt usikker siden taklampa har toleder kabel (ujordet). Jeg har lagt ved bilde. Hvilken ledning indikeres med pluss og minus? Jeg ble litt forvirret av fargene her... Fra før er det spotter i tak med dimmer. Jeg er usikker på om det er en egen kurs til spotter i tak eller om de går på den samme. Det er flere ubrukte brytere på veggen så jeg regner med (håper) at taklampa vil få en egen bryter. 

Hvilken ledning indikeres med pluss og minus? - image00000011.jpg - Ronald
Jeg regner med at gul m/grønn er jord, blå minus og hvit plus. Stemmer det?

   #1
 23 762     Akershus     0
Nå padler du i ukjent farvann!

Det er ikke godt å si hvor disse ledningene kommer fra. De kan komme fra en dimmer eller en strømforsyning, eller?

I en enkel installasjon med kun strøm og brytere, så er gul/grønn jord. Blå og hvit er ledere for 230V vekselstrøm. Det er mao ingenpluss eller minus, de er likverdige.
Du kan koble til lampa mellom blå og hvit og håpe at det ikke ødelegger noen (gjenglemt) strømforsyning.
Dersom du på lampa finner et symbol med en firkant inni en større firkant, så er lampa utført med forsterket isolasjon og trenger ikke jord. Er det jord på lampa jorder du. Da skal det normalt også være jordede kontakter i rommet.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 235     0
Ja, jeg skal være forsiktig. Derfor spør jeg her først;) Hvis jeg fortsatt er usikker, så kontakter jeg elektriker.

Jeg ser at lampa har firkant med firkant inni, og det står dobbeltisolert kl. 2.

Spottene i taket har egen strømforsyning med dimmer. Mens jeg regner med at der det er lagt opp til taklamper går utenom dette. Det er et lite panel med brytere som ikke er vært tatt i bruk til nå, og jeg tror en av dem går til denne koblingen.
  (trådstarter)
   #3
 235     0
Jeg har et multimeter så jeg kan eventuelt sjekke om det går på egen bryter. 
TSt
   #4
 13 167     0
Gul/grønn er alltid jord. Men det er når en kommer med slike spørsmål at vi er veldig i tvil om en bør fortsette på egenhånd. Det har ikke noe å si hvilken en kobler til av blå og hvit på lampen. Det er ikke noe pluss eller minus på veksesltrøm. Men er det trafo på veien så det er 12 V spott som har stått der før så kan det være plus og minus.

Så en må vite hva en gjør. Jeg fikk tlf fra en som skulle montere lampe med en 4 veis wago. Da tror jeg du har bevist at jeg må ta en tur var svaret han fikk. Til de som ikke vet det så er Wago sammenkoblet alle 4 så dette ville blitt en solid kortslutning.
   #5
 5 432     Akershus     0
Lite trolig at det er 12 volt siden det er lagt frem jord. Koble til hvit og blå og hold for øra i tilfelle det smeller LaughingLaughing
   #6
 5 553     OSLO     0
det er jo avbildet en takboks i første bilde, ergo tenkt for en taklampe/pendel what ever. lite trolig noe 12v her som nevnt over, og hvertfall ikke noe pluss og minus.
som standard så er/skal blå være N (nøytral/felles) og hvit er bryterledning (L som er brutt via bryter eller dimmer feks)

men siden du er så uerfaren, vær forsiktig. ta strømmen og bytt gjerne sukkerbiten ut med noe mer egnet, feks wago klemmer. fåes på feks clas ohlson i 5 eller 10 pakk tror jeg.
   #7
 5 432     Akershus     0
Sukkerbit er da velegnet til en lampe som knapt bruker strøm. Ser ingen grunn til å bytte ut denne.

   #8
 5 553     OSLO     0
noen lamper kommer med tynn lampett ledning, lett og skru den i stykker, eller at det ikke sitter i en stor sukkerbit.
er man ikke helt vant til og skru, som TS ikke er, for han har ikke peiling, så er wago et mye mye bedre alternativ.
   #9
 5 432     Akershus     0
Enig i at det kan være bedre med wago men her er det en sukkrbit man ikke kan gjøre noe galt ved. Man kan også legge lederen dobbelt for å fylle bedre. Skal man bruke wago, som faktisk kan misforstås, samt at man skal reise å handle, finne frem i et virvar m.m., så er det litt overkill. Her er løsningen klar hvis man tar det litt piano. En moderne lampe trekker kanskje 10-40 watt, ikke det store faremomentet m.a.o.
TSt
   #10
 13 167     0
Men en må passe på å ikke komme hjem med 1 4 vais Wago slik jeg avverget et sted hvis en velger å bytte, må være 2 stk 2 veis, evt 3 stk hvis jord skal være med.