190    4    9  

LED-strips og aluniminiumsprofiler

 1     4
Hei.
Er på utkikk etter led-strips som jeg skal legge øverst i taket mitt hjemme, dette er skråtak med full høyde (5 meter opp) med en bjelke i midten. Tanken min var å legge led-strips på hver side av denne, ville også at dioder ikke skulle vises og da har jeg vært på elektroimportøren og sett først på COB-strips men ble istedefor anbefalt vanlige led-strips med aluminiumsprofiler med deksel fremfor.

Burde vel montere strips på aluminiumsprofiler uansett for kjølingen sin del så da er det vel bedre å gå for vanlige led-strips og profiler med deksel fremfor.

Siden jeg er lite drevet i dette skulle jeg gjerne fått noen tips til hvilke strips og profiler jeg burde gå for?
Har sett litt rundt og jeg finner jo profiler med veldig forskjell i pris.

Så lurer jeg også på hvilke strips som er å anbefale, dette vil jeg gjerne ha mulighet til å styre via smart styring (har anskaffet meg futurehome) og at de kan tilpasses greit på lengde (at de ikke kun kan kuttes hver meter)
   #1
 2 376     2
Får vel dette til 1/4 del av prisen om du handler på feks Aliexpress.

Noen handle liste kan jeg dessverre ikke hjelpe med, men vet at det er populært å handle slike ting derfra
HSt
   #2
 35 870     Lillestrøm kommune     2
Når jeg var hos elektroimportøren noen år siden så fikk jeg se lys utbytte fra noen LED striper, egentlig hvor dårlig det var Jeg endte opp med Phillips Hue i stedet. Om den koster litt mer for meteren er ikke så viktig på ting som varer lenge
   #3
 5 690     OSLO     1
led-strips i dag kontra noen år tilbake kan ikke sammenlignes. blitt mye mye bedre lys-utbytte i dem.
feks stripe med 19-20w pr m lyser ekstremt godt. så ingen problem som TS harr tenkt, og ha det i taket 5m opp

stripe med 19w pr m har ca 1500 lumen pr meter. en 10m stripe blir da hele 15 000 lumen. det er mye! Smile

til sammenligning, så er feks en vanlig led-downlight på rundt 500-700 lumen. 
så en sånn 10m stripe tilsvarer ca 20-30 downlights
   #4
 39     0
Litt sent svar kanskje, men ikke sikkert du har handlet noe ennå. Som en annen her sier, spesielt alu-profilene kan det være veldig mye å spare på å kjøpe på Aliexpress eller lignende. Har selv kjøpt en del 50cm lengder derfra som fungerte helt fint med grei kvalitet, men skal du ha litt lengde på det kan det være greit med minst 1m profiler for å unngå så mange skjøter. 2m profiler er gjerne litt dyrt å kjøpe selv fra utlandet grunnet frakten, men finns hos flere forhandlere her i landet.
Selv om dekselet over profilen kan være matt eller også melkehvitt, så vil lyspunktene fra de enkelte diodene til en viss grad være synlig, men diffuse særlig på de med melkehvitt deksel. COB-stripe er bedre i så måte om du vil ha en mest mulig jevnt lysende stripe.
Tenk også på å få LED med en grei CRI-verdi på minst 85, men gjerne 90 eller bedre for god fargegjengivelse. Billige LED-striper gir gjerne veldig blasse farger på omgivelsene.
Kan også tenke på om du ønsker mulighet til å regulere fargetemperaturen, altså om du vil ha varmt eller kaldt lys eller variere mellom dette. Pleier ofte å kalles CCT, dual tone, justerbar fargetemperatur og lignende.

Greit også å velge 24V på stripene, da det gir litt mindre spenningsfall mot enden av lengden om du bare kobler til strøm på en side. På store lengder er det nok uansett best og kjøre strøm inn på begge sider, eller inn på et midtpunkt.

LED-stripene er det også mye å hente på pris med å handle på andre siden av jorden, men man må være litt påpasselig med å finne noe brukbart mellom alt det mindre bra.

Strømforsyning og styring må tilpasses type LED-stripe du havner på ut fra total effekt på den lengden du skal ha, samt om det er bare vanlig hvit eller regulerbar fargetemp. Har du en enkelt farge kan man fint finne en trafo som kan reguleres med en smart dimmer på 230V siden. Velger man CCT der man kan regulere fargetemp er det mest vanlig å dimme etter trafoen på 24V siden, selv om det finnes spesielle LED-striper som kan skifte fargetemp internt med bestemte dimmere. Tunable white er f.eks. en variant av dette. Finnes stort utvalg av dimmere fra 1-5 kanaler for sekundærsiden som kan styres av Z-wave eller Zigbee som da kan regulere vanlig LED-stripe, CCT, RGB, RGB+W osv.

Så mye å velge mellom, lander du på noe bestemt med tanke på farge og lysstyrke kan man evt. peke litt mer i en retning på noen produkter.