39    3    0  

Plassering downlights -ønsker innspill

 26     0
Hei har en liten leilighet på 40kvm jeg tenker å belyse primært med downligts i taket i tillegg til gulvlamper her og der. Har laget en plan på belysning delvis i samarbeid med elektrikeren. Rødt punkt er downlight. Jeg er spesielt usikker på plassering av belysning på kjøkkenet, burde jeg sentrere de i taket, det kommer overskap med benkebelysning på langveggen. Er også usikker på lyspunkt foran vindu, rundt sofa, over spisebord osv. Hva tror dere?
Plassering downlights -ønsker innspill - Plantegning_LI.jpg - Basic101

   #1
 166     Oslo     0
Gang, bad og sov ser bra ut.

Jeg savner mål på tegningen din. Uten å vite hvor lange rommene er er det vanskelig å si noe for først da får man et forhold til hvor langt det må være mellom downlightene.

Basert på soverommets størrelse antar jeg at stua er cirka 4m dyp (gang til balkong).

Langs "høyre vegg": To downlights på nesten 4m blir nok litt mørkt. Legg på to til (med rundt 30cm fra vegg blir det cirka 90cm mellom lysene). Jeg ville nok også vurdert en eller to til utenfor badet (vanskelig å si pga manglende avstandsmål på tegningen). Gjerne også en til utenfor soverommet i retning kjøkkenet. Den over spisebordet er grei, men ville vurdert en hengelampe der. Koseligere lys å spise i, men det låser posisjonen på spisebordet litt (da det vil se rart ut om du har en lampe hengende der uten spisebortrd). Trenger ikke noe flere langs vinduet. Downlights skal helst lyse opp en vegg og på den måten lyse opp rommet. Det fungerer dårlig med vinduer.

Siden du har overskapsbelysning synes jeg kjøkkenet ser bra ut.

TDJ
   #2
 1 311     Asker      0
Gitt at det er benkebelysning (dvs arbeidslys) synes jeg kjøkkenet ser ok ut.

Er ikke uvanlig med 1,20 lengdeavstand mellom lysene og bortimot 50 cm fra vegg. Mest vanlig er vel å benytte dette til "generell" belysning, enten som dempet bakgrunn eller som full belysning ved behov (f.eks rengjøring). Punktbelysning av sitteplasser, bord o.l. bør man benytte spesifikk armatur til enten i form av lampetter, stålamper eller hengende armatur fra tak.

Gitt dette ville jeg ikke ha dl over spisebordet, men heller et stikk på vegg eller tak for hengelampe. Ville antagelig hatt 3 stk dl på vegg bak sofa mot gangdøra. alle pekende svakt inn mot veggen.
Ville også hatt 2 stk over veggen fra gangdør i retning kjøkken samt en 3. plassert mitt i gangveien inn til kjøkken (som avmerket). Ville hatt 2 stk ved vegg fra kjøkkeninngang langs soverom mot ytterveggen.

Dersom jeg skulle hatt noen i taket over sittegruppen (2 stk ?) ville jeg hatt egen regulator på denne og da inkludert den 3. dl over sofaen på høyre vegg. Dvs  de 4 dl'ene i hjørnet rundt gangen ville gå på egen regulator.

Vill også vurdert egen belysning innvendig i klesskapene på soverrom. 

Ville vurdert 10W 2700K på bad, soverom og gang og 10W 2200-2700K "soft-dim" på resten.

Signatur
  (trådstarter)
   #3
 26     0
Takk for gode innspill. Glemte selvfølgelig helt av mål på tegning. Har prøvd åtegne opp her. Ønsker ikke dl over tv pga gjennskin. Bryterer allerede satt opp så hvert rom får egen dimmer til downlight. Går det greit med downlight over sofa på samme dimmer?
Plassering downlights -ønsker innspill - 15902245392748910303779163899795.jpg - Basic101