271    4    0  

Svak lys i ledlamper på kjøkken.

 1     0
Hei.
Jeg fikk montert ledlys (Ledstar) i vitrineskap på kjøkkenet for snart 5 år siden og de ble veldig svak alle 6 (gul). Andre ledlys på kjøkkenet fungerer fint og ingen flimmer, jeg har nytt sikringskap og har hatt el.kontroll. Kan det være trafo`n. Er litt skeptisk når lys oppfører seg anderledes.

Mvh
Kurt M.

   #1
 3,591     0
Hadde samme erfaring da jeg monterte "brikker" med leds. De jeg festet på "naturlig" treverk ble de raskt gule, senere brune, og til slutt så godt som sloknet. Der jeg festet de på andre materaler skjedde det ikke - de lyser hvitt og flott fortsatt, etter flere år.

Hos meg var det så konsekvent at jeg kunne teste det ut systematisk (jeg hadde kjøpt flere pakker med disse "brikkene"): Fra samme pakke, med samme strømforsyning festet jeg en brikke på ubehandlet tre, en annen på annet materiale (metall). Den som satt på treverk ble raskt gul og brun, den andre holdt.

Jeg har spurt mange for å finne ut hva i treverket det er som påvirker LEDene, men uten å ha fått noen antydning til svar. Ingen kjenner til det. Kanskje LEDer som er bedre innkapslet (og det gjelder de fleste) blir mindre påvirket av underlagsmaterialet. Nå for tiden satser jeg på striper skikkelig innkapslet i silikon (eller hva det nå er...), og er skeptisk til disse brikkene besatt med ubeskyttede chips. Likevel prøver jeg å unngå å montere dem rett på treverk; jeg vet ikke om de tåler det bedre enn de jeg hadde så dårlig erfaring med.
   #2
 504     Helgelending i Østfold     0
Jeg har spurt mange for å finne ut hva i treverket det er som påvirker LEDene, men uten å ha fått noen antydning til svar.


Siden de som ble montert på metall levde lengre er svaret gitt, dette er et kjølingsspørsmål. Diodene lever lengre jo bedre kjøling de får og metallet leder varmen bort bedre enn treverket.

At de drives for hardt kan også være i TS' tilfelle, det blir vanskelig å si uten målinger.
   #3
 4,297     0
Jeg har fått beskjed fra en leverandør av LED striper om at jeg kun skal bruke åpne striper innendørs hvis det er mulig. De som er innplastet får for høy temperatur så de skal jeg kun bruke ute eller der jeg virkelig trenger at den er innkapslet.
Stripene må også monteres på metallprofiler for å få god nok kjøling, ellers eldes de for fort.
   #4
 38     0
Hei!

Det som skjer med LED over tid er at de blir svakere. Derfor er oppgitt levetid oftest frem til det er 70, 80 eller 90% lys igjen. Altså, dersom det står 50.000 timer (L80) Betyr det at ved 50.000 timer så skal det være minst 80% av lysstyrken i lysene.

Her er det store forskjeller i kvaliteten på diodene. Noen mister dessverre styrken raskere enn andre. De kan også gulne slik som du beskriver.

Som nevnt så har kjølingen av diodene mye å si for levetiden. Selv om LED strips ikke blir veldig varme, så bør de monteres på en slik måte at varmen ledes bort. (eksempelvis i aluminiums profiler).
Signatur