2 407    8    0  

Svakere LED belysning over tid?

 139     0
Hei, jeg har noen venner som har oppgradert til LED. Vi syns at det etter har gått noen år, begynner å gi dårligere lys fra disse downlights'ene. Stemmer dette?

   #1
 1 151     Akershus     0
Ja, led lys vil svekkes over tid. Derfor er det kjedelig å montere opp en ny led armatur vedsidenav et som er noen år gammelt, da ser du ganske så stor forskjell.
  (trådstarter)
   #2
 139     0
Ai, det visste jeg ikke. Kommer LED armaturene med egne pærer, eller må man bytte hele armaturet når man skal bytte "pæren"?
   #3
 33     Landsdekkende     0
De fleste LED armaturer er bygget omkring LED moduler: http://www.osram.no/osram_no/produkter/led-teknologi/light-engines-and-modules/spot-%2c-down-and-wallmount-light-engines-and-modules/index.jsp

Når det gjelder LED downlights finnes det et stort utvalg både med utbyttbare pærer (f.eks GU10 sokkel), men også her er det mange varianter som benytter moduler hvor man da må bytte hele enheten ved en defekt.

Blant dyrere løsninger på markedet nå finnes det armaturer hvor driver og LED har kommunikasjon med hverandre. Slik at hvis f.eks driveren må skiftes med en ny, får den nye driveren informasjon ifra LED modulen om hvor lang driftstid den har hatt og vil da tilpasse strømstyrken slik at armaturen får det samme lysutbyttet som den hadde med gammel driver.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 139     0
Takk for raske svar!

Hva er fordelen med å LED og driver vs armatur med LED pære med GU10 sokkel (eller har jeg misforstått helt)?
Jeg ser at Elektroimportøren har noen JUNO greier (som bruker Osram GU10 pærer), http://www.elektroimportoren.no/juno-led-downlight-6w-240v-gu10-hvit-ip23/3224873/Product.html?gclid=CLTCw4KD5MQCFSvJtAod-kYA1Q, er dette greier LED armaturer eller er det andre ting jeg heller burde vurdere?
   #5
 650     Trondheim     0
Hei

LED svekkes over tid, og selve definisjonene på levetid er nettopp dette. Den går ikke i stykker etter eks 25.000 timer men lysmengden er svekket og jeg tror det er til 70% som er standard å bruke når man definerer levetid.

I Norge slår ikke folk av lyset heller så 25.000 timer er jo ca 3 år om lyskilder på hele tiden eller 6 år ved ca 12 timer hver dag. ( I tillegg finnes det nok mye LED belysing der ute med kortere levetid enn det som står på pakken....)

Mvh
Kristian


   #6
 33     Landsdekkende     0
Fordelen med å ha en utskiftbar GU10 pære er jo at man enkelt å greit skifter kun pære hvis den engang skulle bli defekt. Man kan jo være uheldig at en lik downlight ikke er å oppdrive. GU10 pærene har frem til nå også hatt noe mindre lysutbytte. Men Osram har nå kommet med en pære som gir ca 600 lumen.
Men min erfaring er at armaturer med driver og LED kan lages til å kunne klare mindre installasjonshøyde og i tillegg være bedre utseendemessig.
Signatur
   #7
 3 232     Vestfold     0
Jeg har byttet mye over til led, men jeg foretrekker fortsatt å ha led pærene som innsatser. Da slipper jeg å skifte hele lampa/armaturen om led pæra blir deffekt eller svak over tid. Ikke alltid dette har noe å si, men jeg synes det iallefall er tullete å måtte skifte fastmonterte gjenstander når jeg bare kunne ha bytta pæra.

  (trådstarter)
   #8
 139     0
Ok, så foruten design og lysutbytte, så er installasjonshøyden som gjør at man bør vurdere en LED armatur med GU10 eller ikke...