121    2    6  

T8 LED lysstoffrør

 23 783     Akershus     2
Noen erfaringer med LED lysstoffrør:

EU har besluttet at lysstoffrør skal ut og vanlige T8 (m.fl.) lysstoffrør blir ikke tillatt solgt ut over nedsalg av eksisterende lager i løpet av 2023. Jeg har derfor valgt å gå over til T8 LED i enkelte armaturer da disse er innfelt i tak og det er ikke mulig å finne moderne løsninger med samme formfaktor. Her noen erfaringer:

Et moderne LED-rør kan normalt erstatte et fluoriserende rør uten andre endringer av ett-rørs armaturen enn å bytte til LED-«tenner". Tenneren for led er bare en ren kortslutning. Strømmen går fra linjeleder, via ballast, live ende av led-røret, via tenner/kortslutning, andre enden av røret (innvendig kortslutning) tilbake til neste linjeleder/nøytralleder. 

Dersom det er to rør i armaturen vil det ofte ikke funksjonere. Dette fordi to rør vanligvis er koblet i serie for å sikre tenning. Om en kobler inn to led-rør med «tennere", vil de få halv nettspenning. Det er bingo om dette funksjonerer, oftest ikke. Da kan en bygge om armaturen slik at LED-rørene kommer i parallell. Det er tilstrekkelig å  bare koble den ene enden av røret direkte til 230V. En må da merke godt hvilken ende som er live og at dette nå kun passer for LED-rør. En kan ev samtidig fjerne ballast og tenner.  Å romstere inne i armaturen er imidlertid på kanten og en skal vite hva en holder på med. Effekten er lav, men strømmen skal ikke på avveie, dette er 230V! 

LED-rør er ikke rundtstrålende som de gamle rørene, en skygge i røret viser hvor det er lyssvakt. Åpningsvinkelen er fra ca 120 til 190 grader avhengig av fabrikat. Enkelte rør har dreibar sokkel i endene for å kunne kompensere for dette. 

Det er noen fordeler med LED. Momentan tenning. Trolig mindre samling av sot. Noe mindre strømforbruk. Ingen blinking. Bredere og jevnere lysspektrum. Mindre/ingen UV-stråling. 
Signatur

   #1
 726     2
Byttet til LED rør i 12 lamper i garasjen. Doble 120cm rør.
Kjøpte lysrør 3000K på Jula.
Det fungerer helt utmerket, gir vanvittig mye bedre lys, og halvparten av effektforbruket.
  (trådstarter)
   #2
 23 783     Akershus     2
Enkelte armaturer har innebygget kondensator for fasekorreksjon. Enkelte led-rørleverandører anbefaler at denne fjernes, andre nevner det ikke. Enkelte leverandører hevder at reaktor kan fjernes, andre nevner det ikke, tvert i mot, de hevder at røret ikke kan tilkobles uten intakt reaktor.

Mao, forvirringen er stor.
Signatur