(trådstarter)
   #11
 160     rådal     0
I følge asak miljøstein sin SINTEF godkjente dokumentasjon er tå 100 mm ved murhøyde 2400.

TSt
   #12
 15,098     0
Her må det være noe veldig , veldig galt.  https://www.aaltvedt.no/assets/84084-Montering-av-Forskallingsblokk.pdf
Her vises det til armert såle med oppstikkende armering på 1,1m bredde når muren er 2400mm lik det andre beskriver over.  

Drenering med drensrør under dette også.  Hull gjennom mur er nød drenering hvis det ikke tar unna.  

Er det byttet om mm og cm eller liknende ?  En mur på 240cm velter i allefall garantert med 100mm  tå.
Edit:
Her er forklaringen på dine 100mm:  Det er fremstikket på fremsiden av blokkene, bakover skal det være en tå på 1,0 meter  totalt 1,1 m.  Når denne fylles ned med korrekt pukk og liknende vil muren stå. 
Link til Asak som inneholder samme tabell som over: http://www.asak.no/content/download/2275/12416/file/TG_2383_Forskalingsblokk_2016.pdf
  (trådstarter)
   #13
 160     rådal     0
Kan vi missforstå hverandre, tå for meg er fremstikket.
Tå er likt på flere jeg har sjekket nå.b1 er 100mm. Fundament bakover er på 1 meter, det er det som holder på muren så den kke tipper frem. Man legger jo mye tung stein oppå den blandt annet.
TSt
   #14
 15,098     0
Det var bra at det bare var at vi som bruker begrepene litt forskjellig.   Men da er det ikke bare forskalingsblokker du skal fylles.  Det er et betydelig volum i sålen også.  Det finnes jo mange mislykkede murer og når en må legge ned så enormt med tid (blande selv) er det jo viktig at det holder.   Det er litt tungt å tre ned på blokkene på jernene som stikker opp men det må til.
   #15
 5,730     0
Med forskalingblokker murer ein kun 120 cm høgde om gangen før ein fyller i så det går å løfte steinene over jerna men er tungt.
Ein kan også kun la jerna stikke kun 30 cm opp av sålen og så stikker nedi jern fra toppen så slipper ein å løfte alle blokkene over jerna.
  (trådstarter)
   #16
 160     rådal     0
Ja det var godt, da er vi enig der iallefall 🙂.
Til fundament har jeg tenkt å få tilkjørt betong, ønsker å Støpe det i en omgang så da blir det enklere.
Ang blokkene så får jeg se litt an hvordan jeg løser det med armering, men i utgangspunktet tenker jeg å Støpe 3 og 3 skift.

TSt
   #17
 15,098     0
Når du har mulighet for tilkjørt betong forstår jeg ikke hvorfor du ikke bruker dette på blokkene også. Står oppskrift hvordan du fyller opp i oppskriften jeg linket til. (0,5 m i først før en går tilbake og fyller opp ytterligere) Når du deler opp mye må du også tre alle blokkene ned på armeringen. Du må iallefall passe på å følge oppskriften på at betongen skal skjøtes "midtpå" blokkene inne i når du gjør dette. Sjekk også at armering blir OK når du deler opp så mye.

  (trådstarter)
   #18
 160     rådal     0
Ang tilkjøring av betong, så er det noen grunner til at keg velger å blande selv.
Og ang armeringen så og støping av 3 skift om gangen, så er det bare en tanke, bestemmer meg etter å ha sjekket ut om det lar seg gjøre eller om jeg må Støpe flere om gangen
Akkurat dette tar jeg litt så det kommer.
Må ha gravemaskin på plass først, og så fundament 😎
TSt
   #19
 15,098     0
En sparer enormt med jobb hvis en kan levere ferdigbetong med pumpe. Husk at når du blander selv må du løfte mørtel opp og tømme ned i en form for avlang trakt . Prisen skal være mange ganger på betongbil før jeg ville vurdert å gjøre det selv. Det er bare når det ikke er mulig å få det levert at jeg har blandet selv. Jeg synes den jobben er veldig stor og i forskalingsblokker går det jo mye betong.
  (trådstarter)
   #20
 160     rådal     0
Det skjønner jeg, men som jeg skrev, det er endel grunner til at jeg må og ønsker å blande selv. Selvfølgelig går det mer tid å blande selv, trenger ikke være rakettforsker for å skjønne det.
Men det er også andre forhold en må ta hensyn til i helhetsvurderingen før bestemmelser tas.

Men tusen takk for gode innspill fra deg, setter pris på det.