5 488    5    0  

Verktøy til riving av grunnmur

 11     0
Har lest om diverse hjelpemidler, men det meste tar for seg arbeid med pigging av gulv eller små murjobber.... så før jeg går til innkjøp av noe som koster meg en halv rygg og vel så det, hadde jeg satt pris på litt tilbakemelding. (leie av noen til å gjøre jobben er uaktuelt her hvor jeg bor)

Litt om muren:
- av diverse typer stein (for det meste granittblokker) som er støpt inn i betong uten armering. 
- 40 cm tykkelse
- totalt 28 meter fordelt på 3 vegger.

Jeg slo ut den ene veggen sist sommer, ved hjelp av en sliten deWalt dw545 for de som kjenner til den. Og endte opp med å bruke veldig lang tid.

Tekniske data
DW545
Spenning V 230
Motoreffekt W 1100
Slagtall, belastet/min 1.000-2.600
Turtall, belastet/min 105-275
Slagenergi J 1 - 8,2
Borekapasitet i betong:
- massive bor mm 12 - 45
- kjernebor mm 40 - 100
Optimalt boreområde i betong:
- massive bor mm 19 - 38
Meiselposisjoner 8
Festesystem SDS-max®
Vekt kg 6,2


Nå er jeg på utkikk etter noe annet å bruke, og helst kjøpe, da utleie av utstyr vil koste meg en god del. 30m vegg er ikke gjort på noen dager...

Alternativene jeg har sett på er:

- Meiselhammer fra diverse tilbydere. Enten brukte proffe eller nye fra Jula/Biltemahttp://www.jula.no/demoleringshammer-ab1600-1600w-50j-001064
-Fjellkiler (bore inn i veggen og slå fjellkiler. Har brukt dette på stein før, men usikker hvordan dette vil fungere på vegg?
- Trollkraft..... fungerer dette i det hele tatt på en vegg? Kun prøvd dette i hull på bakken når man skal sprenge fjell.
- Betongsag. Disse er jo fryktelig dyre, så har slått det litt ifra meg.....
- Leie pigger til gravemaskinen... Men problemet er at jeg må pigge UTOVER da huset er støttet opp på innsiden, så derfor har jeg også slått dette fra meg.

Noen som har erfaring med riving av slike mur? Og har tips å komme med? Mest aktuelt er nok meiselhammer, men jeg har ikke det minste anelse hva jeg skal se etter på spesifikasjonen.

Enhver kommentar blir verdsatt. På forhånd takk!

   #1
 1 074     1484     0
Håndpigger funker forbløffende bra, men du trenger en SKIKKELIG maskin, ikke et sånt leketøy.
Kjøper du en Wacker, Makita aller Dewalt / Bosch i 20kg klassen, kan du sikkert selge den for halve prisen etter endt prosjekt. Da har det kostet deg 5-6000kr å eie den....
Signatur
   #2
 19 555     Akershus     0
Gravemaskinhammer eller betongjafser. Svære greier, så det blir noe riggkostnader, men går fort. Med gravemaskin kan du få opplasting samtidig. (Det med utover forstod jeg ikke)

Signatur
  (trådstarter)
   #4
 11     0
Takk for svar, gode poeng.  ;)


Gravemaskinhammer eller betongjafser. Svære greier, så det blir noe riggkostnader, men går fort. Med gravemaskin kan du få opplasting samtidig. (Det med utover forstod jeg ikke)Det jeg mente var at ved å bruke en gravemaskinhammer trolig slår muren inn i kjelleren, mens jeg må slå deninnenfra og ut. Dette pga at det på innsiden er satt opp jekker som skal holde huset oppe mens muren skiftes ut.
   #5
 1 323     Østlandet     0
Kan du ikke borre noen/mange hull mellom steinene, sette i øyebolter og vinsje / trekke veggen ut, del for del?

Jeg reiv to av veggene i grunnmuren min for to år siden, riktignok gråsteinsmur uten betong men 60-70 cm tykk, og brukte nevnte metode for å få ut de første steinene. Jeg har graveaggregat på traktoren og brukte først graveren til å dra ut de første steinene vha øyebolter og wire, og siden var det "bare" å ta ut stein for stein med skuffa