562    9    0  

Bolig kvinnefella?

 16     0
Jeg og samboer kjøpte i 2003 et hus. Jeg var da under yrkesrettet attføring og utdanning så derfor ble kjøpekontrakt og skjøtet stående i samboers navn. Jeg sto som medlånetaker. Til opplysning var vi 21 år og visste ikke bedre. I tiden som gikk betalte han lån og utgifter til hus, jeg betalte matutgifter og internett/tlf. Det var sånn ca like mye utgifter. I 2007 fikk vi vår første sønn. Jeg betalte i tillegg barnehage og mye klær/ utstyr. Så i 2011 kom sønn nr 2, jeg betalte også barnehage, mat, internett osv. Ingen samboerkontrakt. 
Det skal nevnes at begge barna har bare hatt deltidsplass i barnehage. Jeg har vært mye hjemme og gjort mest husarbeid, mannen kommer hjem til ferdig middag osv.Ikke helt felles økonomi den gang. Samboer fikk rentefradrag. Vi skrev samboerkontrakt med 50/50 eierandel på bakgrunn av min innsats og bidrag i 2018. Deretter bestemte vi oss for å gifte oss samme år for å gjøre det mindre komplisert. Nå vil jeg ha mitt navn i skjøtet, greit å stå som eier samnen. Hvordan går vi frem og er dette vanntett ved evt skilsmisse? 

  (trådstarter)
   #1
 16     0
Det skal nevnes at vi har gått over til felles økonomi etter at vi ble gift. Huset kostet heller ikke all verden da vi kjøpte det, men har steget en del i verdi. Jeg har også betalt sfo plass. Vi er egentlige helt enige om at vi eier 50/50 etter to barn, bidrag og langt samliv. Men en vet aldri hva som skjer når det blir konflikter så derfor jeg spør. Ingen egenkapital ble skutt inn når vi kjøpte( litt andre krav den gang)
TDJ
   #2
 1,627     Asker      0
Hvordan går vi frem og er dette vanntett ved evt skilsmisse?

Sett opp et nytt skjøte hvor begges navn står som eiere.
Er i realiteten en form for eierskifte.
Partenes tidligere innsats / utgifter /andeler har ingen betydning for skjøtet.
https://www.kartverket.no/eiendom/tinglyse-eierskifte/skjote/
Uten begge navn vil den som ikke står oppført stå rettsmessig langt svakere.
Hos oss står begge oppført i skjøte både for hytte og hus, det er det normale dersom man ellers har et felleseie. Ved særeie hvor eiendommen tilhører én av partene vil det være normalt at denne parten "eier" skjøtet.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 16     0
Ja det fremstår som det riktige å skrive skjøte. Men da blir vel dette en slags gave da som må skrives i ektepakt? Er i hvertfall slik jeg har skjønt at når det ikke foreligger en fast kjøpesum, men økonomien har vært med flytende grenser og delvis felles? Er dette noe vi kan fylle ut selv eller bør man bruke advokat?
TDJ
   #4
 1,627     Asker      0
Hvis TS tar en titt på linken og skjøte-formularet som finnes så finnes det en rubrikk for kjøpesum; den kan være 0. Finnes også en salgsverdi, denne er der for å beregne dokumentavgiften til staten (2,5 % av salgsverdien). Salgsverdien skal være eiendommens antatte verdi ved et salg i dag.

Dersom begge parter er enige om felles eie er det bare å gjennomføre dette. Dersom TS tidligere har underskrevet i en avtale / samboerkontrakt at TS ikke ha rettigheter i eiendommen vil det være naturlig å endre denne eller annullere.

Situasjonen TS beskriver er vel ikke uvanlig i dag og begge parter bør forstå usikkerheten som kan skapes i et forhold dersom forholdet tilsynelatende er "jevnbyrdig" i det daglige mens det formelt forholder seg ganske anderledes.

Dersom partner har innsigelser mot å avgi "halvparten" i form av et skjøte til en eiendom som begge parter har anskaffet sammen, brukt sammen, etablert familie sammen og giftet seg sammen i ... og det aldri har vært snakk om noen form for særeie, så bør partene etter mitt syn ta en "seriøs" samtale.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 16     0
Ingen motsigelser. Min mann er enige i at vi er likeverdige eiere. Men hvis vi skulle bli rivende uvenner en gang er det jo ikke sikkert han lenger ser det slik. Har googlet en del og det fremstår som at det ikke bare er å sende inn nytt skjøte. Dette vil ikke være rettskraftig uten ektepakt. Derfor ansees det som en gaveoverføring for det skjer en overføring av verdi. Hadde vi vært samboere tror jeg det hadde holdt med samboerkontrakt og skjøte, men da komner en ikke unna dok.avgift. Det slipper vi som gift.
TDJ
   #6
 1,627     Asker      0
Er ikke ekspert på området (heldigvis), men har forstått at behovet for en ektepakt i et ekteskap oppstår når man ønsker å sette (deler av) ekteskapsloven (https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1991-07-04-47) til side. I tilfellet TS beskriver vil ektepakten i så fall måtte si eksplisitt at alle verdier som begge parter måtte besitte før ekteskapsinngåelsen blir å betrakte som felleseie etter inngåelsen. Har trodd at en inngåelse av ekteskap UTEN noen spesifikke forbehold skaper er sameie.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 16     0
Ts her. En har noe som heter skjevdeling som kan lage problemer. Jeg stoler jo på min mann og tror ikke han ville krevd det. Men i og med at han har betalt lån og avdrag, samt stått oppført 100% i selvangivelse så ser det ut i offentlige papirer at han eide det fullt og helt før ekteskapsinngåelsen. Men det er betalt ned bare 50%. Og etter ekteskapsinngåelse er jo alle inntekter felles, så da er jeg jo automatisk med og betaler. Men vi har uansett forandret slik at jeg betaler 50/50 av lån og faste utgifter nå fra en felles regningskonto, bare for ryddighet skyld.

  (trådstarter)
   #8
 16     0
Ts igjen. Kanskje best å kontakte advokat for å være på den sikre siden at alt foregår riktig?
TDJ
   #9
 1,627     Asker      0
Ts igjen. Kanskje best å kontakte advokat for å være på den sikre siden at alt foregår riktig?

Tja, stort sett alltid bedre å være føre var enn etter snar så det kan være klokt dersom man er usikker Smile.
Finnes mange advokat-kontorer som har "familierett" som del av sin virksomhet.
Signatur