17 007    13    4  

Bør vi seksjonere generasjonsboligen vår?

 113     Midt-Norge     1
Jeg og foreldrene mine bor i hver vår del av noe som opprinnerlig var en enebolig. Deres leilighet er på ca 75 m2 + kjeller, og vår er på 85 m2 + kjeller. Vi deler 50/50 av en dobbelgarasje, vi har hver våre verandaer, og jeg bruker plenen.

Da vi kjøpte så betalte vi 50 % hver, men dette er upraktisk. IOM at vi disponerer mer enn vi eier så pusser vi jo egentlig opp litt av mine foreldres eierandel, noe som vil slå negativt ut for oss hvis vi må betale ut mine søsken i et evt arveoppgjør. Pga dette må vi også være kausjonister for hverandre.

Vi vurderer å seksjonere eneboligen og gjøre det til en tomannsbolig. Ifølge megleren vi kjøpte av vil dette koste ca 20 -25 000. Bør vi gjøre dette? Hvilke tenkelige positive og negative sider har det? Andelene er helt atskilt med hver vår veranda, hvert vårt inngangsparti, men kjellerrommene har gjennomgang. Vi betaler også 2x kommunale avgifter.

Vi kommer da naturligvis til å kjøpe ut foreldrene mine fra den eierandelen de har betalt for, som vi disponerer. Hvordan bør denne prisen regnes ut? Ut fra kjøpssummen (1 år siden) eller ut fra markedsverdi i dag? Begge boenhetene er pusset opp endel, og vi har drenert og skal legge nytt tak. Vi har delt alle utgifter som rammer oss begge (feks drenering, tak) 50/50, men oppussing innen hver enkelt leilighet har vi betalt hver for oss. Regnestykket er med andre ord ikke enkelt!

   #1
 1 519     Oslo     0
Dersom den ikke er seksjonert så risikerer du at dere må forholde dere til moderne krav om branncller, støydemping osv osv om dere ønsker å dele boligen i to - så vær obs på at megler nok kun snakker om ymse gebyrer og for å utføre den tjenesten. Å få det godkjent av kommunen kan være noe heeelt annet, men her varierer sikkert praksis en del fra sted til sted.

Det er mye enklere å gjøre en tomannsbolig om til enebolig enn omvendt.
  (trådstarter)
   #2
 113     Midt-Norge     0
Uffda. Heldigvis er boligen L-formet, så om vi må lyddempe og brannsikre så er det kun veggen mellom soverom/soverom og bod/soverom som må utbedres. Jeg skal ringe kommunen i morgen og høre hva som kreves.

Jeg vet lite om seksjonering ellers, så om noen kan forklare positive/negative sider ved å seksjonere, evt fortsette som nå, så blir jeg takknemlig. Finnes den en måte å sørge for at vi eier hver vår leilighet, med riktig brøk ift antall m2, uten å seksjonere?
   #3
 1 519     Oslo     1
Siden dette er snakk om foreldrene dine burde det være mulig å komme til enighet...

Nå sier du ikke noe om hvor i verden dette er, men jeg vil tippe at i pressområder er boligen mer verdt om den kan sendes i to deler, ganske enkelt fordi det er mange flere som har råd til en halv tomannsbolig enn en hel bolig.

Jeg bor selv i en hel tomannsbolig, og en norsk tømrermester jeg hadde innom sa at han for ikke så lenge siden hadde delt sin enebolig i to, og det var en del styr  - dette var i Oslo. Jeg vet ikke om det er noen formell forskjell på "tomannsbolig" og "generasjonsbolig" - dette er på ingen måte min spesialitet.

Jeg _tror_ ikke de faktiske kravene til brannceller er allverden, mener at det holder med dobbelt gips, og siden dere kun har en vegg felles burde akkurat det være en overkommelig oppgave. Men om slike krav slår inn må det nok prosjekteres og dokumenteres av noen som har de nødvendige godkjenningene.

Du bør nok høre med kommunen - det kan også være greit å snakke med en erfaren byggmester/arkitekt i nærområdet som har gjort dette noen ganger og kan si noe om hva som kreves og hva som er praksis. Det koster jo ingen ting å spørre, så vet du i alle fall litt mer om hva dere har å forholde dere til.

Jeg klarer ikke å se noen bakdeler ved å seksjonere utover kostnadene. Det er mye ryddigere om du eller foreldrene dine vil flytte/selge sin del. Jeg regner med at dere klarer å bli enige om ting som må tas som er "felles" av utbedringer og vedlikehold.
  (trådstarter)
   #4
 113     Midt-Norge     0
Å bli enige med foreldrene mine om størrelsen på mellomlegg ved seksjonering blir ikke noe problem, men pga at jeg har søsken vil vi ikke at det skal bli urettferdig. Jeg lurer derfor på om vi bør ta utgangspunkt i kjøpssummen i 2011, eller markedsprisen nå?
Tom
   #5
 1 545     Sørlandet     1
2 eiendomsskatter, 2 x kommunale avgifter.

Skulle dere finne på å kjøpe ut den andre halvparten og så leie ut, gjør nye regler at utleie plutselig ikke lenger er skattefritt siden det er en separat eierseksjon. Da blir det regnskapsligning.

Kom heller til en avtale med dine foreldre og la dette fortsette å være en enebolig med en fantastisk skattefri utleiemulighet.

Denne pengemaskinen som skattefri utleie er, vil gjøre boligen svært attraktiv ved et salg. Utleiedelen vil i praksis dekke svært mye av de totale bokostnadene.
Signatur
   #6
 1 519     Oslo     0

Skulle dere finne på å kjøpe ut den andre halvparten og så leie ut, gjør nye regler at utleie plutselig ikke lenger er skattefritt siden det er en separat eierseksjon. Da blir det regnskapsligning.


Skattefri utleie lar seg vel fortsatt gjøre om det er en tomannsbolig eller tilsvarende? Og 2x kommunale avgifter betaler de allerede.
Tom
   #7
 1 545     Sørlandet     0
Så vidt jeg vet endret man reglene i våres slik at skattefri utleie av tomannsboliger ikke lenger er skattefritt. Skulle visst gjelde fra 1.1.2013. Trådstarter burde sjekke dette med skattemyndighetene.

Å leie ut inntil halvparten (målt i utleieverdi) av en enebolig, er fortsatt skattefri.

Edit: Mulig det går bra likevel....

http://www.skatteetaten.no/no/Artikler/Endring-av-reglene-om-skattefri-utleie-av-tomannsbolig-fra-og-med-inntektsaret-2012-/
Signatur

   #8
 5 336     Tromsø     0
Useksjonerte tomannsboliger er fra  1.1.2012 likestilt med eneboliger med bileilighet, så man kan leie ut inntil halve leieverdien skattefritt. (Før kunne man leie ut en av leilighetene, spilte ingen rolle om det var den billigste eller den største/dyreste + hybler inntil halve leieverdien i egen boenhet skattefritt.)

Seksjonerte tomannsboliger regnes skattemessig som to uavhengiege leiligheter. Om man eier begge, bor i en og leier ut den andre, er det like skattepliktig som å leie ut en sekundærbolig i et annet hus eller en annen by... Men, om man kommer i denne situasjonen kan man reseksjonere eller slå sammen de to eierseksjonene igjen.
Signatur
Tom
   #9
 1 545     Sørlandet     0

Men, om man kommer i denne situasjonen kan man reseksjonere eller slå sammen de to eierseksjonene igjen.

Frem og tilbake er dobbelt så langt?  Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 113     Midt-Norge     0
Å kjøpe ut den andre blir neppe aktuelt. Vi hadde tanker om det først, men taksten på mine foreldres del blir for høy til at vi føler at det blir verdt det (da vil vi heller kjøpe ny bolig selv også, hvor planløsning og størrelse er litt mer optimalt enn det vi har i dag).

Spørsmålet er altså hvilke kjøpere vi kommer til å støte på om 5-10 år:
1. De med lite penger, som vil kjøpe en halvpart av en tomannsbolig
2. De med mye penger, som vil kjøpe en enebolig med utleiedel

Vi kjøpte for 2,8 mill, og har pusset opp for til sammen 300 000 så langt. >100 000 skal brukes utover høsten til tak og et lite tilbygg som gir et ekstra soverom i vår del. Inkl prisvekst vil jeg tro at vi får 3,3 hvis vi selger nå. Liknende leiligheter går for ca 1,8 - 2 mill hver i dette markedet. Vi skal jo uansett ikke gjøre dette for å selge, men jeg er likevel ute etter en høy takst for å få innvilges flexilån etterhvert.

OG: Hvor enkelt er det å gjøre en tomannsbolig til enebolig med utleiedel, hvis vi angrer seksjoneringen og vil kjøpe ut foreldrene mine?

EDIT: Vi betaler allerede renovasjon og kommunale avgifter for to enheter, og kommunen vår har (foreløpig!!!) ikke eiendomsskatt.