15,162    21    2  

Gammel enebolig uten godkjent utleiedel

 30     0
Hei!  :D

Vi ser på et gammelt hus uten ferdigattest. Det er rennovert for 10 år siden og det ble da bygget en hybel. Megler sier den ikke er søkt godkjent hos kommunen, men at det er helt vanlig her i byen og at det ikke gjør noen ting. Den er over bakkenivå, har et stort vindu, utgang rett til hagen og lite vindu på bad. Det er også en låsbar "ytterdør" mellom hybelen og hoveddelen. Uten at jeg på noen måte kjenner reglene i detalj er det i alle fal ingen påfallende feil og den er ikke på noen måte en brannfelle. Jeg vet ikke hvorfor den ikke er blitt søkt godkjent. Den har vært leid ut og jeg ser ikke noe problem i å gjøre det slik den står.

Spørsmålet mitt er om jeg burde søke den godkjent hos kommunen og om man eventuelt har noe å tape på å søke? Altså om jeg søker og får avslag vil de da komme for å "ta meg" på at jeg leier ut?

Tanker rundt utleiedel som ikke er godkjent?

   #1
 25,138     Akershus     0
Brannsikring er et must. Dernest gjensidig brannvarsling/seriekobling.

Ut over det så vil du kunne skaffe deg masse trøbbel uansett hva du gjør:

- Ingenting og kommunen oppdager de forferdelige ulovlighetene: kast leieboer på gata med ditto plunder og risiker bot. Kanskje kan du slippe unna ved å kalle det utleie av del av egen bolig, men her glimrer det av skjønn.

- Søk kommunen om å innrede utleiedel. Dvs at du må ha ansvarlig søker, oppfylle TEK10, betale søknadsgebyrer, kanskje tilkoblingsavgifter og doble avgifter for vann, avløp, renovasjon, og strøm.
Signatur
   #2
 3,412     Akershus     0
Det er greit å ha en ferdigattest på huset, og det er greit å ha en godkjent utleiedel.  Begge deler kan fjerne litt usikkerhet hvis dere en gang skal videre. 

Det finnes kanskje en midlertidig brukstillatelse.  Den vil si noe om hva som skal til for å få ferdigattest.

Utleie av en leilighet kan dekke rentene på et lån på en mill eller tre, avhengig selvsagt av leiesum, vedlikeholdskostnader og lånerente,  så hvis man ikke har alt for mye penger så bør man leie ut om man har sjansen.  Det finnes de som kjøper et billig hus, leier ut en del av huset og bor gratis i resten :-) 

Om det blir ekstra utgifter til renovasjon, vann og slikt avhenger av hvordan systemet er hos dere.  Her hvor jeg bor betaler vi renovasjonsgebyr per søpledunk, så det har ingenting for renovasjonsutgifter om en leilighet er godkjent eller ikke.  Og vi betaler vann per kubikkmeter, så det har ikke noe særlig å si om det kommer som en eller to regninger. 
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 30     0
Ja, du tenker slippe unna med utleie av egen boenhet pga den innvendige døren mellom?

Huset har fått godkjent plantegninger for annet påbygg, så jeg går jo utifra at selv om ikke megler sier det at det er en grunn til at hybelen ikke er søkt godkjent, uten at jeg som sagt kan se noe feil med den. Megler sier det er flere hybler i byen som ikke er godkjent enn som er det og at det ikke har noe å si, men det høres jo noe merkelig ut. Vi har ikke råd til å påkåste boligen noe på et par år og er avhengig av leieinntekten for å betjene et eventuelt lån. Kan jeg sove godt om natten om vi gjør dette?
  (trådstarter)
   #4
 30     0

Det finnes kanskje en midlertidig brukstillatelse.  Den vil si noe om hva som skal til for å få ferdigattest.


I prospektet står det ikke et ord under punktet for "ferdigattest/midlertidig brukstillatelse". Megler avfeier dette som ikke noe å tenke på da trehusbebyggelse fra før krigen visstnok så godt som aldri har det. Er det eventuelt noe jeg kan ringe kommunen å spørre om spesifikt for den aktuelle boligen?

Mulig jeg er dum, men jeg forstår ikke hvordan man kan få godkjent påbygg fra kommunen uten å ha midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest? Men det har de jo altså fått. Hvordan kan kommunen godkjenne et påbygg på noe de ikke har godkjent i utgangspunktet?
   #5
 25,138     Akershus     0
Sjekk alle papirer hos kommunen. Dere behøver ikke flagge denne hybelen, "bare sjekke at alt er i orden"  i forb med mulig kjøp.

Ellers, når noen refererer til en søppeldunk og en vannmåler: sikker på at dere egentlig er pliktig til to dunker og eget vannabonnement med egen vannmåler? Praksis varierer mellom kommunene, så her er det "likhet for loven"  ???
Signatur
   #6
 5,337     Tromsø     1
I denne posten er det mange påstander jeg ikke har sjekket med lovverket på en søndagsettermiddag, vennligst korriger meg hvis dere finner feil:

Kommunen kan godkjenne en byggesøknad, og det har de drevet med siden lenge før krigen, da kan man begynne å bygge. Begrepet ferdigattest kom vel på banen først for ca 20 år siden, og i en periode derimellom ble det utstedt (midlertidige) brusktillatelser. Men et flertall av eksisterende hus har ikke dette, enten fordi de er bygd før det var krav til noe mer enn byggetillatelse, eller fordi kommunen ikke har prioritert på reise rundt å kontrollere om folk har bygd det de søkte om.

Når det gjelder godkjenning av utleiedel: Det finnes så vidt jeg har sett i lover og forskrifter ingen egen godkjenningsordning for utleiedeler. Med ett unntak, tillatt radonkonsentrasjon, er det samme krav til en bolig om du leier den ut eller disponerer den selv.

Det du evt. kan "tas på" er ikke omsøkte bygg og tilbygg, og ikke omsøkte bruksendringer. Bruksendring kan være boder, kontor, butikklokale, kafe, garasje etc. ominnredes til bolig, eller at boenheter slås sammen eller deles opp i flere selvstendige boenheter. Da kan kommunen gripe inn med krav om at du søker om godkjenning, eller eventuelt tilbakefører til slik det var før, med tidsfrist og trusel om dagbøter.

Hvis det er slike ulovlige forhold, er de like ulovlige uansett om man leier ut eller ikke, men utleie kan i noen tilfeller gjøre at det lettere oppdages og at kommunen har mer fokus på det.

Igjen, vennligst korriger meg hvis dere finner feil.
Signatur
   #7
 25,138     Akershus     1

eller at boenheter slås sammen eller deles opp i flere selvstendige boenheter. Da kan kommunen gripe inn med krav om at du søker om godkjenning, eller eventuelt tilbakefører til slik det var før, med tidsfrist og trusel om dagbøter.

Hvis det er slike ulovlige forhold, er de like ulovlige uansett om man leier ut eller ikke, men utleie kan i noen tilfeller gjøre at det lettere oppdages og at kommunen har mer fokus på det.



Her er det balansegang på stram line. I dette tilfellet kan vi anta at arealet er godkjent for varig opphold og del av egen enebolig. Alt i orden. Så låses døra og en selvfungerende boligdel leies ut. Da har en defacto forsøkt å dele opp boligen og dette er ventelig søknadspliktig. Om en hekter av døra og lar "leieboeren" bidra til husholdet, er det trolig lovlig igjen.


Så har vi alle nyansene av dette.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 30     0
Takk igjen for svar. Da skal jeg i alle fal ringe kommunen i morgen og høre i henhold til ferdigattest og det der.

Når det gjelder hybel så tolker jeg det som skrives her som at det værste som kan skje at kommunen ber meg søke om bruksgodkjenning, ergo lønner det seg vel å vente. Det er vært å nevne at vi planlegger og om 5-10 år gjøre den aktuelle hybelen til en del av vår bolig og heller bygge 1-2 hybler i det som nå er grovkjeller. Da er det kanskje begrenset nytteverdi av å gå gjennom en langtekkelig og mulig kostbar søknadsprosess?
   #9
 25,138     Akershus     0
Med en slik plan ville jeg foreløpig vurderet å "leie ut del av egen boliig".

Vær ellers oppmerksom på både TEK 10 og masse ekstra avgifter om dere bygger nytt. Nå kan dere trene med leieboer i huset. Noen synes det er ok, andre gir seg med utleie når økonomien tillater det.
Signatur
   #10
 3,412     Akershus     0
Her er noe Bærum kommune skriver om byggetillatelse og ferdigattest:

"Ferdigattest utstedes kun for bygg hvor det har vært søkt, og kommunen har gitt tillatelse. Sjekk først om huset/bygget er så gammelt at det ikke har vært krav om byggetillatelse eller ferdigattest.
Loven ble gjort gjeldende for sentrale deler av kommunen ved kgl. resolusjon av 15. november 1912, og for hele kommunen først fra 25. januar 1951. Det innebærer at for store deler av kommunen, hovedsakelig i områder med liten bebyggelse, var det ikke søknadsplikt frem til 1951. Byggverk vil derfor kunne være lovlig oppført uten byggetillatelse. Det kan ikke, og skal ikke, utstedes ferdigattest for slike bygg. "

Noe lignende gjelder sannsynligvis for mange andre kommuner. 
Signatur