310    3    0  

Hjelp til rettferdig deling av en eventuell fortjeneste på bolig

 73     0
Hei.

Jeg ønsker og hjelpe min søster inn på boligmarkedet. Hun har 0,- i egenkapital. Jeg har mulighet til og låne opp på huset mitt til hennes egenkapital.

I steden for at hun låner pengene av meg, ønsker jeg og ha en mulig fortjeneste, om vi er så heldige at markedet er med oss.

Vi ønsker og se etter en leilighet som trenger litt modernisering, kanskje en 1 roms som kan gjøres om til en 2 roms eller 2 til 3 roms. Men hva vi kjøper får vi se på når den tid kommer. Vi har et perspektiv på 2-3 år.

Det blir jeg som må stå for det meste av arbeidet med oppussing. Også alle utleggene. 

Hvordan er rettferdig at vi deler en eventuell fortjeneste? 

Vis vi skulle kjøpt til 3 mill. Da vil jeg skyte inn 450k 15%. Er det riktig at jeg skal få 15% av en evnt verdistigning? Skulle vi hatt f.eks det 200k i fortjeneste ved salg blir det bare 30k til meg. Det er knapt til og dekke rentekostnader. Er det riktig av meg og ville ha mer en 15%? Vil jo måtte legge inn mange arbeidstimer. Og hun har ikke mulighet til og kjøpe uten min hjelp. Samtidig gjør jeg dette for henne. Ønsker at vi begge kommer fint ut av dette.

Jeg må også skatte av en evnt fortjeneste. Det må ikke henne.

Ønsker og høre andre sin mening. Noen som har gjort noe slikt tidligere? Hvordan løste dere der?

   #1
 706     0
Det som vil være rimelig, er at hun betaler samme rente til deg som du betaler i banken. Da er du fritatt for kapitalkostnader.

Videre skal hun vel bare låne pengene, så hun må og betale tilbake pengene. Om dere avtaler avdragsfrihet frem til salg, eller en form for nedbetaling må dere nesten bli enige om.

Videre er det hennes investering, og det er hennes risiko i forhold til tap eller gevinst ved eventuell realisering. Jeg syns det blir feil at du skal ha gevinst for hennes risiko.

I den grad du skal hjelpe henne til å pusse opp, bør du lønnes utenom, hvis hun ikke kan gi gjenytelser som husvask osv.

Du kan motta 6000kr årlig i lønn før det regnes som svart arbeid, med forutsetning at du ikke jobber som feks tømrer på fulltid.Uansett hvor godt forhold dere har i dag, ville jeg satt opp en kontrakt som sikrer begge parter. Mulig du kan være medlånetaker istedet? Så slipper du å måtte låne for å gi henne egenkapital.
   #2
 2 660     Asker     0
Her må du skille på investor og arbeider. Dere er begge investor, hvor du går inn med 15 og hun 85. Fordelingsnøkkelen blir altså 15-85. Det er gitt.

For å bo i enheten betaler hun rentene hver mnd. Dvs ca 2% av 450k delt på 12.

Arbeidet som utføres kan man sette timesprisene på. Men husk at det da er samme fordelingsnøkkel. 15-85. Ellers vill det være uøkonomisk for henne at du gjør arbeidet. Er du ufaglært kan en timespris være ca 100. En polsk arbeider vil jobbe hvitt for 200,- ca og være mer enn dobbelt så kjapp.

Så sluttoppgjør blir:

Overskudd etter leilighetssalg INK alle avgifter. Delt 15-85
Utgifter til oppussing skal betales 15-85. Betyr at noen får minus andre pluss
Vanlig  vedlikehold over de 2-4 årene (du må betale 15 av dette også) her må nok du ut med noe til henne
Timespris (15-85)


Alt i alt tror jeg dette vil skape mye trøbbel. Hva om du vil ut, og hun ikke vil flytte? Husk at du vil nok tjene mye mer på 15% av overskudd +renter enn noe annet sted i markedet. 
Signatur
   #3
 706     0
Det er vel snakk om at ts skal hjelpe søsteren sin, enhver tanke om investering gir da ta feile forventninger.

Skal ts tjene penger? Så vil han ha løsninger og prioriteringer som gir mest mulig avkastning på innsatsen. Mens søsteren som skal bo der, vil gjerne prioritere annerledes for sin egen trivsel. Feks vil gjerne søsteren bruke 10 000kr ekstra på fliser til badet. Da blir det vanskelig å opprettholde fordelingsnøkkelen.

Derfor er det langt bedre at søster tar alle avgjørelser og risiko vedr leiligheten, mens ts kun hjelper henne med penger/sikkerhet så hun kan stille nødvendig egenkapital.

Når det gjelder oppussing, ville jeg gjort det helt uavhengig av lånet. Søster tar alle kostnader og avgjørelser, ts hjelper mot betaling. Ellers blir det bare tull.