33 960    11    7  

Hva bør vi tenke på før vi får besøk av takstmann?

 45     Jaren     0
Tips? Ser de mye på hvor ryddig og rent det er her? Hva går de igjennom egentlig? Smile

   #1
 185     0
Du bør prøve å gi ett godt helhetsinntrykk av eiendommen.
Dvs at du bør ha det fint og ryddig. Gi takstmann mye info om det som er positivt med plassen.
De går gjennom rom for rom og noterer hva som er på gulv,vegg osv. Areal blir målt opp. Sjekker bad for fuktutslag.
Dersom det er kjeller kan det også hende de tar prøver der. Det kommer ann på hva du har bestilt. Vanlig takst eller en tilstandsrapport.
  (trådstarter)
   #2
 45     Jaren     2
Hmm..er vel vanlig takst tror jeg. Er megler som har bestilt i forbindelse med salg av eiendommen. Hvilke tekniske ting ser han på?
   #4
 433     Østfold     1
Du må legge frem alle dokumenter du har på eiendommen. Alt er vesentlig.

Ved en verditakst er du kun visuell befaring og enkelte prøvetakinger som f.eks. stikk i utv. panel for å avdekke råte - men ikke omfattende, samt enkelte fuktmålinger (søk) på våtrom. Avhengig at størrelse på bolig vil en befaring ofte ta en times tid.

Du/dere skal fylle ut egenerklæringsskjema som takstmann skal ha med der dere dokumenterer det som dere vet om boligen.

Om det er en boligsalgsrapport eller tilstandsrapport blir befaing, prøvetakinger og søk etter fukt vesentlig mer omfattende. Om det er en enebolig kan en befaring dofte ta fra 2-3 timer til en hel arbeidsdag.

Viktig at du er 100% ærlig i å fremlegge alle opplysninger du har/vet om eiendommen.

Lykke til.
   #5
 3 259     Akershus     1

Du bør prøve å gi ett godt helhetsinntrykk av eiendommen.
Dvs at du bør ha det fint og ryddig.


Dette skal vel en proff takstmann overhodet ikke bry seg om!?

Det er meglere som driver med sminke og godlukt, trodde jeg.

Signatur
   #6
 50     1
I følge en kompis som er takstmann ser de litt på renholdet ja, Generellt dagligdags rot er de ikke opptatt av.  Skitt er tegn på dårlig vedlikehold..
   #7
 185     0
Dette skal vel en proff takstmann overhodet ikke bry seg om!?

Du må ikke glemme at det er takstmann du bør imponere for å få høyest mulig prisantydning. Megleren legger seg stort sett på det takstmann kommer frem til.

   #8
 134     0

Dette skal vel en proff takstmann overhodet ikke bry seg om!?

Du må ikke glemme at det er takstmann du bør imponere for å få høyest mulig prisantydning. Megleren legger seg stort sett på det takstmann kommer frem til.Vi fikk takst av de ulike meglerne (tre ulike) vi hadde innom boligen. Takstmannen kom langt senere i prosessen, og han ga ikke noen annen takst enn den megleren allerede hadde gitt.

Det eneste takstmannen spurte etter av papirer var plantegninger/byggetegninger av huset. Jeg opplyste forøvrig om hva som hadde vært gjort av arbeid på huset (el, rør osv.), og hadde også funnet fram dokumentasjon på dette, men det var han ikke interessert i å kikke på. Han ville dog vite hvilket år de ulike arbeidene var gjort, og spurte forøvrig om diverse byggetekniske ting (visste jeg hvilken isolasjon som ble brukt da huset ble bygd, når hadde vi sist feier på besøk og ble det påpekt mangler da, hvilket år var vinduene på soverommene fra, de var skiftet før vi overtok huset, osv.).
Videre søkte han etter fukt på bad, kjøkken, vaskerom og på diverse steder i kjelller. Kanskje loft også?
Han hadde også med et egenerklæringsskjema som vi fylte ut og faxet over til ham i etterkant.

Da takstmannen skulle komme var jeg lei av å style huset for diverse meglere + fotograf, og matt ved tanken på all styling som gjensto i forhold til visningene, så takstmannen kom til et smårotete men relativt rent hus. Han var uansett en grei kar, jeg bød på kaffe og vi hadde en god dialog. 
mmd
   #9
 40     tromsø     1
Da jeg skulle selge leiligheten min var takstmannen innom i 20 min, sjekket fukt og målte kvadrat. Han spurte ikke om noe som helst. I ettertid måtte jeg rette opp i takstpapirene en rekke feil. Følte ikke at det verdt 4-5000 kroner, akkurat. Prisvurdering ble den samme som fire meglere tidligere hadde kommet fram til.
Signatur
   #10
 44     Oslo     1
Og sist jeg solgte leilighet ringte jeg takstmannen og ba han endre den litt opp. Det gjorde han  :o

Ikke stol på dem, de setter det selger eller megler vil.