#12
 358     ØSTLANDET     0


Takstmenn kan fortelle verdien av bygningsmassen, men han har jo ikke peiling på hva den kan selges for.
Verdi=salgspris, eller har jeg bommet?


takstmannen vurderer standarden på bygget og tomten
men det er megleren som kjenner markedet (bør i hvert fall det)

til syvende og sist er den likevel ikke verdt mer enn noen er villige å betale for den
   #14
 471     Eide på Nordmøre     0
I de tilfeller jeg har brukt takstmann for å få en verditakst/lånetakst har takstrapporten vist objektets tekniske verdi i tillegg til antatt markedsverdi.

Teknisk verdi er kort sagt hva det antas å koste å bygge et nytt hus med samme areal og i henhold til dagens krav til standard. I praksis vil teknisk verdi samsvare med hva du kan forvente å få tilbake på forsikringen i tilfelle totalskade ved brann.
Signatur
   #15
 47     0

Verditakst er ikke salgssum - det er en forsiktig antatt verdi ifm belåning.

Markedsverdi er forventet salgsverdi.

Til trådstater: Ring en eiendomsmegler og med om en skriftlig prisvurdering.
   #17
 101     Gol     0
Jeg har brukt megleren jeg kjøpte leiligheten av til verdivurdering.
Bare sendt en mail med hvilke oppgraderinger jeg hadde gjort og hva det kostet meg.
Det kostet ikke noe.

(Det skal også legges til at verdivurderingen jeg fikk var 400.000,- under det kjellerleiligheten med samme standard ble solgt for i sommer)..

   #18
 211     0
Hei,

Jeg jobber som eiendomsmegler. Hos oss tar vi 1950 for en verdivurdering. Dersom boligen ligger langt unna vårt kontor tar vi noe mer.

Ser at enkelte nevner at det er forskjell på verditakst og verdivurdering. Det er i utgangspunktet det samme, men takstmannen går mer i detalj angående tilstanden på eiendommen. Banken godkjenner meglers vurdering. Det som egentlig betyr noe, er hva du kan få for boligen, ikke hva den er bygget for/pusset opp for.

Megler sammenligner eiendommen med andre boliger solgt i område, dersom han/hun ikke har solgt noe i det området selv den siste tiden.

Ser noen nevner at 2000 er dyrt for et kvarters jobb. Det tar litt lenger tid enn dette. Først skal du avtale tid for befaring. Deretter er man befaring 15-60 min + kjøring. Deretter skal man ta en titt på omsetninger i området, innhente hjemmelsinformasjon, servitutter osv. Man skal også lage selve vurderingen. Føler ikke at 1600 + mva. er veldig mye når megler selv sitter igjen med rundt 30% selv. Verdivurdering er kun en tjeneste man tilbyr og det er ikke her meglere tar seg godt betalt.
   #19
 21 500     Enebolig     0
En takst er utført av en person med langt mer byggteknisk innsikt enn en megler. Derfor stoler jeg (uten tvil) mer på takst enn verdivurdering når det gjelder boligens tilstand. Meglere hvitmaler alle feil og mangler, det er vel neppe noen yrkeshemmelighet.

Når det gjelder kvadratmeterpris i området så er meglerens verdivurdering grei.
   #20
 211     0
Her er det snakk om takst til bank, og det er derfor ingen grunn til å ta hensyn til om man skal stole på megler eller ikke. Bankene er enige i at de stoler på meglerne. Det er bare banken som vil vite hva boligen kan omsettes for dersom betaling av lån skulle gå til helsikke (pant i boligen som sikkerhet)

Ang. takst i forbindelse med salg.
Føler vel ikke at megler prøver skjule feil å mangler. Vi prøver vel heller å opplyse om dette. Det er vi som anbefaler selger å bruke 4-8 tusen på å få en takstmann til å vurdere boligen.