#21
 93     0
Jeg er ikke umiddelbart enig i at det er huseiers ansvar. Dersom det er mulig å stenge vannet med kran på innsiden av husveggen og drenere på utsiden, så er det leietakers ansvar å få tømt hagekranen før vinteren. Mener nå jeg.

   #22
 923     0
Det er jo ikke gitt at vannrøret er fryst i stykker heller, og vanne blomster tviler jeg på er aktuelt nå?
   #23
 5,336     Tromsø     0

om leietaker betaler strømmen selv så er jeg ikke enig, blir jo for dumt at han må betale for at det skal være varmt der så røra ikke fryser, om han selv ikke vil ha det varmt...
men om strømmen er i leia så kan jeg til dels være enig at det er leietakers ansvar. OM han har fått beskjed(skriftlig da muntlig ikke holder) om å ikke skru av varmen på grunn av at røra kan fryse..


Å skru av varmen i rom med installert vann i vinter-Norge regnes som grov uaktsomhet, uansett om man eier eller leier, uansett hvem som betaler strømmen. Det er ikke snakk om om man "vil ha det varmt", men å sikre at det er varmt nok til at rørene ikke fryser. Man trenger ikke ha termostaten på 20+ for å oppnå det, det kan være nok med en liten ovn type "frostvakt" med termostat stilt på fem grader, selv velger jeg jeg å sette termostaten på 10-12 grader på vanlige panelovner når jeg reiser bort om vinteren.

Det trenges ikke noen spesifikk skriftlig beskjed for dette. Det holder med husleielovens formuleringer om leiers vedlikeholdsplikt og aktsomhet. Men det kan være lurt å gi litt ekstra instruksjoner til leier, særlig hvis det er noen fra land der man ikke er mer vant med høye strømpriser enn frost.

Siste redigering: Tuesday, December 10, 2013 9:58:51 PM av KjellTS
Signatur
   #24
 5,336     Tromsø     0

Takk for innspill!
Vannrøret til hagevannet frøs like utenfor ytterveggen.

Andre meninger?


Stadig fler hagekraner er selvdrenerende, dersom man har en gammel type som må stenges for vinteren og tappes manuelt, så er det en god ide å instruere leierne i at de må gjøre dette. Har de fått klare instruksjoner og unnlatt å gjøre det kan de ha et erstatningsansvar. Er de derimot uvitende om dette, kan det være vanskeligere å klandre leier.


Det er jo ikke gitt at vannrøret er fryst i stykker heller, og vanne blomster tviler jeg på er aktuelt nå?


Nettopp. Sjansen er stor for at ting tiner til våren og ingen trenger å betale noe. I mellomtiden bør man sørge for at avstengningskran inne er lukket og kran ute står åpen. Dreneringspluggen bør skrus ut for å tappe ut det som ikke er frosset. Så har man ekspansjonsmuligheter for isen i røret uten at røret behøver sprenges.
Siste redigering: Tuesday, December 10, 2013 9:59:24 PM av KjellTS
Signatur
   #25
 923     0
Min utekran har aldri vært tappet for vann, ei heller aldri frøset i stykker, lukker kran inne, åpner kran ute, slik har det vært siden ca 1980, og det går ca 10 cm rør ute.
Dog begynner innekran å lekke litt i setet, så må vel bytte noe i den til neste vinter.
   #26
 4     byrkjelobruna     0
§ 5-3. Vedlikehold
Er ikke annet avtalt, plikter utleieren i leietiden å holde utleid husrom og eiendommen for øvrig i den stand som leieren har krav på etter reglene i lovens kapittel 2.

Er ikke annet avtalt, plikter leieren å vedlikeholde dørlåser, kraner, vannklosetter, elektriske kontakter og brytere, varmtvannsbeholdere og inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen. Leieren plikter også å foreta nødvendig funksjonskontroll, rengjøring, batteriskift, testing og lignende av røykvarsler og brannslukkingsutstyr. Må gjenstander som tilhører utleieren skiftes ut, påhviler dette utleieren hvis annet ikke er avtalt.

Utbedring av tilfeldig skade regnes ikke som vedlikehold etter annet ledd.

0 Endret ved lov 16 jan 2009 nr. 6 (ikr. 1 sep 2009 iflg. res. 12 juni 2009 nr. 641).