5,114    9    0  

Inndrivelse av gjeld som utleier - enkelt?

 34     0
Halvypotetisk spørsmål.

Man har et leieforhold med kontrakt med utkastelsesklausul, men ingen depositum.

Leieboer bestemmer seg for å flytte ut ved å ikke betale leie helt frem til han blir kastet ut.

Man sender skritflig varsel om utkastelse med 14 dagers frist og ingenting skjer.
Man "søker" utkastelse hos namsmannen og dette tar 14 dager++ før blir gjennomført.

Man står da igjen med 15 000 i skyldte leieinntekter + gebyrer til namsmannen.

Hvor "enkelt" er det å drive disse pengene inn? Jeg har forstått det som at namsmannen også kan gjøre denne inndrivelsen, men at det er en annen prosess enn utkastelsen.

Tiden det tar er ikke et tema, men om man får pengene sine til slutt. Og kan man også kreve leieboer for gebyrene man har måttet betale?




   #1
 22,342     Akershus     0
Du kan kreve gebyrene, problemet er at de du kaster ut ofte ikke har penger, og da er det en tapt sak.
   #2
 77     Rogaland     0
Noen få inkassobyrå i Norge tar oppdrag fra private kreditorer.

Dersom leietager eier fast eiendom, bil, mc eller har fast inntekt, skulle det være gode sjanser å drive inn utestående leie. Samt at leietager må betale omkostningene.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 34     0
Takk for svar.

Hans:
Hvis kravet kommer inn under namsmannen, har ikke de virkemidler som lønnstrekk etc?
Hvis vi tar utgangspunkt i at dette feks er en student og ikke en evig trygdemottaker.

Victor:
Jeg trodde at dersom man fikk namsmannen til å inndrive pengene så slapp man å forholde seg til inkassobyrå? Og dessuten skal vel inkassobyrået ha endel av pengene for å inndrive gjelden?
   #4
 3,412     Akershus     0
Første stopp er Husleietvistutvalget.  Du trenger en gyldig dom før du kan tvangsinndrive pengene.  Hvis det ikke finnes Husleietvistutvalg i din kommune, er Forliksrådet riktig sted.  Litt googling gjør at du fort finner ut hvordan du setter opp en klage.  Det koster en knapp tusenlapp å få saken behandlet.

Hvis pengene fortsatt ikke kommer, er det tilbake til Namsmannen.  Lønnstrekk er mest vanlig.  Et alternativ er utlegg i eiendeler personen måtte ha, gjerne bil.  Den kan du da få sendt på tvangsauksjon.  I ytterste fall kan du kreve at Namsmannen selger løsøre.  Da kommer Namsmannen til personens bolig, henter med seg passe mye stereoanlegg, TV og slikt, og kjører det på tvangsauksjon - dette skjer ikke så ofte. 

Alle gebyrer til Namsmann og Husleietvistutvalg/Forliksråd kan du kreve dekket, med renter.

Jeg synes det er like greit å kjøre slikt selv som å ta det gjennom et inkassoselskap. 

Ikke vent for lenge med å gjøre noe; da går pengene tapt. 

Mange som skylder penger vil oppleve det som pinlig å få påleggstrekk i lønn, og vil betale etter en dom i Husleietvistutvalget/Forliksrådet.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 34     0
Takk for utfyllende svar.

Jeg tolker det da som at, med mindre leieboer er trygdet og ikke eier nålen i veggen, så vil man til slutt få pengene sine igjen.

Når du skriver "ikke vent for lenge", hva er det du tenker på da? Snakker man måneder eller år?
   #6
 22,342     Akershus     0
Etter tre år er det i hvert fall for sent.

Når du har fått en dom er den "gyldig" i ti år.

Folkene jeg har hatt erfaring med har sørget for at de ikke eier noe, selvfølgelig har de ikke jobb og de skylder penger til all verden. Så det hadde bare vært å kaste bort penger og tid å forfølge det videre. NAV-garantier er ikke verdt en dritt for øvrig. En av gruppene jeg ikke leier ut til er de som har noe med NAV å gjøre.
   #7
 3,412     Akershus     0

Etter tre år er det i hvert fall for sent.

Når du har fått en dom er den "gyldig" i ti år.


Nettopp.  Så pass på at det ikke går mer enn tre år mellom hver henvendelse.  Annethvert år er passe for å sende krav om utleggsbegjæring av løsøre til Namsmannen.  Da må personen med fine jevne mellomrom passe på å ikke ikke ha jobb og ikke eie bil, TV, stereoanlegg eller noe annet lett omsettelig Smile
Signatur

   #8
 1,519     Akershus     0
Kan begjære utlegg direkte med påkrav som tvangsgrunnlag. Ikke egnet der hvor det er husleietvistutvalg. Dersom det kommer innsigelser vil kravet oversendes forliksrådet. Skjema og utkast til varsel på politiet.no under tjenester og tvangsfullbyrdelse. Det jeg omtaler kalles 7-2f saker. At de ikke eier nåla i veggen er vel iogforseg sant.
   #9
 25,138     Akershus     0
En bekjent passet på kravet, etter flere år fant vedkommende ut at han ville ta hyre - da hadde han plutselig penger, siden hyre forutsetter at du ikke rømmer fra noe.
Signatur