4 570    9    0  

Kan utleier kreve mer i leieinntekter

 135     0
Hei.

Har fått varsel om at utleier ønsker mere penger fra oss i leie. Vi skrev kontrakt i august 2006, og da var leien 4000,- i mnd. I juli 2008 økte han til 4500,- i mnd og nå idag fikk vi varsel om økning til 5000,-
Jeg lurer på om han har lov til det?

I kontrakt står det.

"Regulering av leie

Partene kan, med en måneds skriftlig varsel, kreve leien regulert i takt med endringene i konsumprisindeksen i tiden etter siste leiefastsetting. Regulering kan tidligst settes i verk ett år etter at siste leiefastsetting ble satt i verk. Utgangspunktet for reguleringen er den konsumprisindeks som forelå ved kontraktsinngåelsen. Dog skal leien ikke kunne reguleres under den leie som ble avtalt på kontraktstidspunktet. Dersom leieforholdet har vart i minst to år og seks måneder uten annen leieregulering enn etter konsumprisindeksen, kan begge parter, uten oppsigelse men med seks måneders skriftlig varsel, kreve at leien blir satt til gjengsleie på iverksettingstidspunktet ved utleie av liknende bolig på liknende avtalevilkår. Dersom merverdiavgift måtte bli innført på leiesum eller annet avtalt vederlag som følger av denne kontrakt, plikter leier å betale denne avgift i tillegg.  "

   #1
 899     Bergen     0
Slik jeg ser det, kan han ikke kreve mer enn komsumprisindeksen; 2,2% siste år ( Drøyt 4600,- dersom man sier det er noe over ett år. )
  (trådstarter)
   #2
 135     0
Andre som er enige med west her. Betaler ikke et øre mere enn nødvendig.
bex
   #3
 4 300     Østlandet     0
les her, her står det endel om reglene

http://www.vg.no/dinepenger/artikkel.php?artid=530809

han kan kun høyne 1gang i året med 3mnd varsel, og da kan han høyne med økningen i konsumpris indeksen,  økningne har jeg sakset fra ssb.no

Resultat av utregning
4500 kr. i juli 2008 tilsvarte 4598.78 kr. i juli 2009.
Dette tilsvarer en prisstigning fra juli 2008 til juli 2009 på 2.2 prosent.

Merk!
Beregningene viser utviklingen i kroneverdien når en tar utgangspunkt i konsumprisindeksen. Beregningene viser ikke hva enkeltvarer bør eller skal koste når prisen reguleres med konsumprisindeksen.og han kan ikke justere opp til gjengsleie annet en hvert 3.år, 
Signatur
   #5
 58     Enebolig 1983     0
Har selv leid ut leilighet i flere år.

Prisen reguleres med konsumprisindeksen. Den er grei. Men en utleier følger med i leiemarkedet og du må forvente at han ønsker markedspris, om du ikke er en super leietaker da?  ;)

Vil jo uansett ikke si at 5000 er særlig mye, uten å vite noe om størrelse, standard eller beliggenhet.

Utleier kan jo gi beskjed om at du må flytte ut med tre mnd varsel om du ikke er villig til å øke prisen, så lenge du ikke har en lang kontrakt da? Og da kan han jo leie ut til en ny som kanskje er villig til å betale markedspris?

Signatur
   #6
 969     0
kreve at leien blir satt til gjengsleie


Og hva mener du er gjengs leie i dette tilfelle ellers er jeg enig med "Espone".
Signatur
bex
   #7
 4 300     Østlandet     0

kreve at leien blir satt til gjengsleie


Og hva mener du er gjengs leie i dette tilfelle ellers er jeg enig med "Espone".


gjengs leie er  det leilighten er verdt i markedet,  når man øker leien til gjengs leie er det for og justere leien opp til markedspris.

ja han kan si deg opp som leietaker viss du ikke vill betale mer, men han har ikke love og kreve gjengsleie nå siden det er mindre en 3år siden sist
Signatur

   #8
 969     0
Ja jeg vet hva gjengsleie er . Spørsmålet mitt var hva trådstarte mener er gjengsleie. Det kan jo være at vedkommende har bodd rimelig i forhold til gjengsleie i område vedkommende bor i.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 135     0
Er gjengsleie det samme som markedspris? Standarden er 2 soverom, 65kvm + det vanlige.
Det ligger på rundt 4 500,- her i området. Grunnen for at han ønsket mer nå er fordi det har vært vannlekkasje her på badet og vaskerom, så gulv måtte rives og slikt.  Han  bestemte seg da og pusset badet opp samtidig og trodde forsikringen skulle dekke det, men det gjorde de ikke, så han fikk en ekstra regning på over 50 000,-
Han fortalte meg at han måtte ta opp lån for å klare å betale den ekstraregningen. Akkurat som om jeg synes synd på han. Men, tror det er lurest av oss å bare godta utleieutgiftene siden vi skal si opp i mars og flytte inn i huset vårt som er under bygging :)
Jeg kjenner typen, får dem ikke det som dem vil, gjør dem alt for å lage kvalme. Kommer sikkert til å bli krangel når depositum skal betales tilbake, selv om vi ikke har skadet noe, kun vanlig slitasje. Kommer ikke til å anbefale denne leiligheten for noen ihvertfall.