11 408    7    0  

Kontrakt og utkastelse av leietaker

 13     0
Vi har ikke bygget selv, men kjøpt tomannsbolig og leier ut leiligheten i kjelleren til familie så vi har ikke hatt noen kontraktskriving etc. Derfor lurer jeg på, dere som leier ut og har kontrakt. Kan det ikke være en betingelse i kontrakten om at dersom leietager ikke betaler for seg, kan du som utleier dekke av depositumet og hvis ikke leietager betaler  i løpet av neste mnd kan du hive de ut??

Vi har kjøpt dyrt i forhold til vår økonomi men håper jo på gode leietagere som betaler for seg Wink

  (trådstarter)
   #2
 13     0

Hva mente du her?
Mulig jeg formulerte meg feil. Men hva mener du er feil og at vi har overgitt leilighet til leietager?
   #3
 738     0
Etter som jeg har forstått så har en veldig få rettigheter som utleiger.
Etter det jeg har hørt, (kan ikke garantere at dette er 100% fakta) så har en ikke lov til å hive noen ut på gata utena t de har en plass å bo. I tillegg har jeg hørt at en leigetaker kan leige ro i leiligheten ut videre til andre å ta fortjenesten på dette.
Noen kommentarer til om dette er riktig eller galt?
  (trådstarter)
   #4
 13     0
Okay, var sikkert det byggebob mente.

Men gjelder dette også hvis du leier ut en del av din egen bolig? Mener jeg leste noe om gjensidig oppsigelse i tilfelle oppussing eller ta i bruk boligen selv.


   #5
 80     0

Kunne ikke falle meg inn å leie ut uten kontrakt Shocked J
oda du får kastet ut noen med unskyldning om å pusse opp, men da må man jo pusse opp og ikke umiddelbart leie ut til andre.... Men du må selvsagt ha en oppsigelsestid.

Jeg kan forsikre om at selv på attraktive boligmarkeder (jeg kjenner mange som leier ut i ulike deler av landet) så er det ikke gjort over natten å få inn nye leietakere. Man skal annonsere og vurdere ulike alternativer, samtidig som man må holde seg innefor lovverket og ikke diskriminere på grunn av etnisk opprinnelse/hudfarge (joda jeg har lest loven Wink) I tillegg lønner det seg å sjekke referanser. I mitt tilfelle har jeg ikke hatt problem med å bli kvitt leietakeren, men han har jo også en oppsigelsestid som skal gi meg tid til å få inn ny leietaker.

Dette har da betydd at han ikke betaler for de to/ tre månedene det tar å gjøre leiligheten klar til ny leietaker og få inn denne. Vil bare understreke at det ikke er jeg som jobber tregt. Dette er prøvd både via meg og et proffesjonelt utleiefirma, og det tar like lang tid.
Så som dere skjønner anbefaler jeg IKKE å basere hele økonomien på utleie. Alt for usikker inntektskilde.
   #6
 5 116     Troms     0

Okay, var sikkert det byggebob mente.

Men gjelder dette også hvis du leier ut en del av din egen bolig? Mener jeg leste noe om gjensidig oppsigelse i tilfelle oppussing eller ta i bruk boligen selv.


Sorry for kupping av tråden..


Dette gjelder også selv om du leier ut en del av din bolig. Dvs du kan ikke kaste noen ut av huset med unntak av når det er vesentlig oppussing grunnet slitasje eller tvingende vedlikehold.

Leietaker står svært sterkt ved utleie, ihvertfall hvis det ikke er inngått noen leiekontrakt som regulerer forholdet. Husleieloven er meget sentral her.

Det eneste som rettslig sett hjemler utkastelse er vesentlig mislighold av leiekontrakten. Vesentlig mislighold er da eksvis uteblivelse av leieinnbetaling. Annet, slik som uro, støy urenslighet osv er faktisk ikke grunnlag dessverre.

Jeg har vært i 2 tvister hvorav den ene skal opp i forliksrådet nå om ikke lenge og kan si det med en gang, du som utleier stiller svært svakt i leieforhold hvis du ikke har sikret deg VESENTLIG gjennom leiekontrakt......

Jeg har sikret meg gjennom leiekontrakt og således stiller jeg sterkt da jeg har brukt "Huseiernes Landsforbunds standard leiekontrakt" Kan anbefales!
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 13     0
Takk for svar dere! Vi har ikke kontrakt idag da dette er familie og inntekten er sikret. Men når familien flytter ut, SKAL vi ha kontrakt, vi kommer til å bruke "huseiernes landsforbund"  sin.  Det er derfor jeg lurte om det ikke var mulig å sikre seg som utleier mot manglende betaling osv, men det fikk jeg svar på nå.